Innstilling frå sosialkomiteen om forslag frå stortingsrepresentantane Magnhild Meltveit Kleppa, Gudmund Restad og Marit Tingelstad om at ei ordning med friviljug deling av pensjonspoeng mellom ektefellar i felles verksemd vert gjort gjeldande for perioden 1967 til 1986

Til Stortinget

Samandrag

Det blir i dokumentet fremja følgjande forslag:

"Ei ordning med friviljug deling av pensjonspoeng mellom ektefellar i felles verksemd vert gjort gjeldande for perioden 1967 til 1986."

Som bakgrunn for forslaget peiker forslagsstillarane på at ektefellar i felles verksemd må setja fram krav om å få likninga fordelt i samband med sjølvmeldinga, og at det i skattelova før 1986 var grenser for ei slik fordeling som gjorde det vanskeleg for ein del kvinner både i jordbruket og i andre felles verksemder å få fastsett poeng i høve til arbeidsinnsatsen sin.

Det blir uttala at for ektefellar med verksemd med låge og middels inntekter ville eit større høve til å fordela inntekta i dei aktuelle åra neppe vera nokon pensjonsmessig fordel for ektefellane samla sett, men at ei deling alltid vil vera til fordel for samla inntekter over 12 gonger folketrygda sitt grunnbeløp.

Ved skilsmisse vil det vera ein fordel for kvinna at den tidlegare felles inntekta frå verksemda er fordelt.

Forslagsstillarane peiker på at mange kvinner som no nærmar seg pensjonsalderen, ser at dei manglar poeng for åra før 1986, og at dei oppfattar det som diskriminerande samanlikna med mannen, som har fått auka sine poeng på grunn av deira felles arbeidsinnsats.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Reidun Gravdahl, Asmund Kristoffersen, Karin Lian, Einar Olav Skogholt og Gunhild Øyangen, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Are Næss, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Høyre, Annelise Høegh og Sonja Irene Sjøli, fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, vil vise til at skatteloven før 1986 la en begrensning for fordeling av pensjonspoeng mellom ektefeller som hadde sitt arbeid i felles virksomhet. Komiteen vil peke på at dette fører til at mange kvinner ikke får pensjonspoeng i forhold til arbeidsinnsats.

Komiteen vil vise til brev fra sosialminister Guri Ingebrigtsen av 3. november 2000 til sosialkomiteen der hun peker på at selvangivelsene for 1967-1986 er tilintetgjort, og at heller ikke likningskontorene har noen spesifikk oppgave over selvstendig nærings­inntekt i jord- og skogbruk. Komiteen har merket seg at dette medfører at likningskontorene ikke har sikre opplysninger å bygge på for å endre pensjonsgivende inntekt.

Komiteen vil videre vise til at statsråden i sitt brev opplyser at Rikstrygdeverket først fra 1982 kan skille pensjonsgivende næringsinntekt fra lønnsinntekt. Fra 1982 har etaten også registrert hvem som har inntekt fra jordbruk, skogbruk og fiske, og hvor stor denne inntekten er totalt. Komiteen har merket seg at gjenstand for en frivillig fordelingsordning av pensjonspoeng dermed vil måtte være summen av ektefellenes pensjonsgivende inntekt for de aktuelle årene fram til 1982. Den pensjonsgivende inntekten vil da inneholde lønnsinntekt og eventuell annen næringsinntekt som den andre ektefellen har opptjent.

Komiteen vil videre vise til at Rikstrygdeverket mener at det vil være en administrativ mulig løsning å fordele summen av den registrerte pensjonsgivende inntekten med halvparten på hver av ektefellene for årene 1967-1986 når begge setter fram erklæring om dette. Komiteen har merket seg at det må være en forutsetning at ingen av ektefellene allerede er pensjonert.

Komiteen vil vise til at departementet har sendt ut til høring et forslag om at ektefeller med felles inntekt fra felles virksomhet/bedrift skal kunne kreve å få den pensjonsgivende inntekten fordelt for perioden 1967 til 1986. Forslaget har høringsfrist 28. februar 2001. Dersom høringsinstansene gir sin tilslutning til forslaget, tar departementet sikte på å foreslå en lovendring for Stortinget i løpet av våren 2001.

Komiteen har merket seg Regjeringens arbeid med denne saken og vil på denne bakgrunn foreslå at forslaget vedlegges protokollen.

Tilråding frå komiteen

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:82 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Gudmund Restad og Marit Tingelstad om at ei ordning med frivillig deling av pensjonspoeng mellom ektefeller i felles virksomhet blir gjort gjeldende for perioden 1967 til 1986 – vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 15. februar 2001

John I. Alvheim

leiar

Åse Gunhild Woie Duesund

ordførar

Are Næss

sekretær