Vedlegg 3: Brev fra Stortingets utenrikskomité tilutenriksminister Jan Petersen, statsråd Hilde FrafjordJohnson og statsråd Børge Brende, datert 13. november 2002

Spørsmål vedr. Dokument 8:144 (2001-2002)

Komiteen viser til dens brev av 23. f.m. og utenriksminister Jan Petersens svar av 1. ds.

Komiteen oversender spørsmål fra SVs fraksjon i komiteen, og ber om svar innen 20. ds.

  • 1. I brev til utenrikskomiteen av 1. november 2002 ang: "Dokument nr. 8:144 (2001-2002) Anmodning om departementets vurdering" skriver Jan Pettersen at "Regjeringen vil se nærmere på hvordan man kan få til effektive tiltak mot ulovlig hogd tømmer som samtidig er utformet slik at de er i samsvar med våre WTO-forpliktelser." Denne setningen må antas å bygge på den forståelse at forslaget i Dokument nr. 8:144 ikke er i samsvar med kravene i GATTs artikkel XX. Artikkel XX sier at handelsbegrensende tiltak likevel kan være lov dersom de ikke er utslag av vilkårlig eller uberettiget diskriminering, eller har form av skjulte restriksjoner mot handel. I utarbeidelsen av forslaget er det lagt vekt på at tiltaket skal være forutsigbart og ikke-diskriminerende, og slik sett i tråd med artikkel XX. Er antakelsen om at forslaget oppfattes å være i strid med artikkel XX i GATT riktig, og hvis så er tilfelle kan dette begrunnes?

  • 2. Hvis regjeringen mener at tiltak for å hindre import av ulovlig, ikke-bærekraftig hogd tømmer er i strid med WTO-regelverket. Mener regjeringen da at WTO-regelverket kan brukes til å hvitvaske handel med ulovlig hogd tømmer?

  • 3. Under Johannesburgmøtet gjorde Norge sammen med andre nasjoner et viktig arbeid for å hindre at det ble bakt inn formuleringer som gjorde WTO-regler overordnet internasjonale miljøkonvensjoner. Mener regjeringen at den innenfor regime for internasjonal handel bør være rom for forutsigbare og ikke-diskriminerende miljøtiltak som tiltak mot ikke-bærekraftig hogd tømmer?

  • 4. Miljøvernminister Børge Brende skriver i Dagbladet 3. juli at "Regjeringen vil gå inn for forbud mot innførsel av trevirke som er ulovlig hogd, og vurdere ulike virkemidler for å hindre innførsel av trevirke som ikke er miljøsertifisert. Staten bør selv etablere innkjøpsrutiner som sikrer at trevarer som kjøpes inn i statens virksomheter, stammer fra bærekraftig hogst." Vil regjeringen fremdeles gjennomføre disse tiltakene?