4.21 Kap. 273 Statlige kunsthøgskoler

4.21.1 Post 50 Statstilskudd

Sammendrag

Kunsthøgskolen i Oslo og Kunsthøgskolen i Bergen ble nettobudsjetterte institusjoner fra 1. januar 2004. Som følge av dette foreslås det en engangsbevilgning på 11,5 mill. kroner knyttet til omlegging av rutiner for avsetning til feriepenger, jf. egen omtale.

For å finne rom for nødvendige tilleggsbevilgninger foreslås det videre å redusere bevilgningen på posten med 0,546 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen på posten økt med 10,954 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Kystpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 273 post 50 med i alt 10,954 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til utdanningen av klassiske dansere ved avdeling for Statens Balletthøyskole, ved Kunsthøyskolen i Oslo, som startet høsten 2003. Disse medlemmer har merket seg at Statens Balletthøgskole mener de har behov for midler, for å kunne sikre opptak av studenter i kull to til høsten. Disse medlemmer ber departementet vurdere om det er mulig å sikre en videreføring av opptaket til høsten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet gir sin tilslutning til Regjeringens foreslåtte kutt på denne post. Disse medlemmer viser dog til at denne tilslutning ikke har noen sammenheng med Regjeringens påberopte behov for omprioriteringer. Disse medlemmer mener imidlertid at kuttet er forsvarlig og tilpasset virksomhetens bevilgningsbehov.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Kystpartiet viser til at Kunsthøgskolen i Oslo i samarbeid med Den Norske Operas Ballettskole, igangsatte et nytt 3-årig BA-tilbud i klassisk ballett høsten 2003. Bakgrunnen for det nye studiet var behovet for et fullverdig utdanningstilbud i klassisk ballett i Norge, samt forventningen om at et nytt operahus i Bjørvika vil kreve en utvidet og forsterket Nasjonalballett i framtiden. Utdanningstilbudet ble gitt oppstartsmidler fra Utdannings- og forskningsdepartementet for høsten 2003 med 580 000 kroner.

Disse medlemmer viser til at komitéflertallet i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2003-2004) vektla betydningen av videreføringen av det nye høgskolestudiet i klassisk ballett, og ba departementet arbeide for å sikre dette tilbudet. Disse medlemmer viser også til Innst. S. nr. 131 (2002-2003) hvor komiteen ba departementet i samarbeid med kompetanse- og utdanningsmiljøer innenfor ulike kunstfag, sette i gang arbeid med talentutviklingsprogram for unge mellom 16 og 19 år innenfor utvalgte kunstformer. Det nye høgskolestudiet i klassisk ballett inngår nå som en del av et nasjonalt talentutviklingsprogram.

Disse medlemmer er kjent med at Kunsthøgskolen i Oslo ikke er i stand til å ta opp et nytt elevkull til høsten, dersom de ikke får bevilgninger til dette. I tråd med stortingsflertallets tidligere innstillinger og for å sikre fortsatt eksistens for det nye opplæringstilbudet, vil disse medlemmer sette av en tilleggsbevilgning på 1 mill. kroner i Revidert nasjonalbudsjett for 2004 til opptak av et nytt elevkull i klassisk ballett til høsten.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 1 000 000 kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende 11 954 000 kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

273

Statlige kunsthøgskoler:

50

Statstilskudd, forhøyes med

11 954 000

fra kr 224 784 000 til kr 236 738 000"