4.22 Kap. 274 Statlige høgskoler

4.22.1 Post 50 Statstilskudd

Sammendrag

Planlagt innflyttingsdato for byggeprosjektet IV B ved Høgskolen i Bodø er 1. september 2004. Det foreslås å øke bevilgningen på posten med 23,5 mill. kroner til utstyr samt dekning av økt husleie for 4. kvartal 2004.

Samisk høgskole ble nettobudsjettert institusjon fra 1. januar 2004. Som følge av dette foreslås det en engangsbevilgning på 1,9 mill. kroner knyttet til omlegging av rutiner for avsetning til feriepenger, jf. egen omtale.

Høgskolen i Nord-Trøndelag tok i fra 1. januar 2004 over virksomheten til Statens trafikklærerskole. Som følge av dette foreslås det en engangsbevilgning på 1,1 mill. kroner knyttet til omlegging av rutiner for avsetning til feriepenger, jf. egen omtale.

For å finne rom for nødvendige tilleggsbevilgninger foreslås det videre å redusere bevilgningen på posten med 16,774 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen på posten økt med 9,726 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Kystpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 274 post 50 med i alt 9,726 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til Budsjett-innst. S. nr. 12 (2003-2004) der en enstemmig KUF-komité uttrykker følgende:

"Komiteen viser til at radiografiutdanningen ved Høgskolen i Gjøvik er opprettet som et 4-årig prosjekt finansiert av Helsedepartementet. Studiet har hatt høy søkning og god gjennomføringsgrad. Siste kull i prosjektperioden ble tatt opp høsten 2003. Ut fra erfaringer med prosjektperioden ønsker nå Høgskolen i Gjøvik å etablere radiografiutdanning som et fast studietilbud fra høsten 2004. Komiteen er kjent med at Høgskolen i Buskerud har fått delfinansiering fra staten for et slikt studium fra 2004. Komiteen mener det er gode argumenter for å videreføre radiografiutdanningen ved Høgskolen i Gjøvik, blant annet fordi en bygger på et allerede etablert miljø med et godt samarbeid til sykehussektoren og tilbud om videreutdanning i stråleterapi som bygger på radiografutdanningen. Komiteen ber departementet vurdere muligheten for å videreføre radiografiutdanningen ved Høgskolen i Gjøvik som fast studietilbud fra høsten 2004 finansiering i en kombinasjon mellom intern omdisponering ved Høgskolen og en basisfinansiering fra departementet."

Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen følger opp dette slik at radiografutdanningen på Gjøvik kan holde fram også til høsten 2004.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet gir sin tilslutning til Regjeringens foreslåtte kutt på denne post. Disse medlemmer viser dog til at denne tilslutning ikke har noen sammenheng med Regjeringens påberopte behov for omprioriteringer. Disse medlemmer mener imidlertid at kuttet er forsvarlig og tilpasset virksomhetens bevilgningsbehov.

Disse medlemmer viderefører prioritering i eget budsjettforslag for 2004 som øremerkes byggeprosjekter, spesielt prosjekt samlokalisering av Høgskolen i Bergen.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til proposisjonen der Regjeringen foreslår et generelt kutt i statstilskuddet til de statlige høgskolene på til sammen 16,774 mill. kroner. Dette medlem vil peke på at lønnsandelen i sektoren er høy, slik at en manglende pris- og lønnskompensasjon vil kunne påvirke driftsbudsjettet også for kommende år. En reduksjon i rammeoverføringene parallelt med kutt i forskningsmidler, jf. kap. 285, er ikke i tråd med målsetningen om å legge til rette for og å øke forsk­ningsinnsatsen i Norge.

Dette medlem viser til proposisjonen, og går imot Regjeringens forslag om å redusere bevilgningen over kap. 274 post 50 med 16,774 mill. kroner.

Komiteens medlem fra Kystpartiet viser til Regjeringens forslag om budsjettreduksjoner, omprioriteringer og angivelig nødvendig innstramninger. Dette medlem viser til at økonomien i dag tåler en større statlig innsats i samfunnet og ikke minst til ønske om at organisasjoner - offentlige og private - skal ha mest mulige forutsigbare rammevilkår og budsjett å forholde seg til. Dette medlem støtter derfor ikke Regjeringens forslag til endringer i ovennevnte budsjettområde.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2004 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

274

Statlige høgskoler:

50

Statstilskudd, forhøyes med

26 500 000

fra kr 6 904 590 000 til kr 6 931 090 000"