9.15 Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for ­psykisk helse

9.15.1 Post 70 Kompetanse, utredninger og ­utviklingsarbeid

Sammendrag

Det vises til Stortingets behandling av St.prp. nr. 1 (2003-2004), Budsjett-innst. S. nr. 11 (2003-3004) og Stortingets følgende romertallsvedtak:

"Stortinget ber regjeringen vurdere godkjenning og finansiering av Frogner lærings- og kompetansesenter for mennesker med psykiske lidelser i forbindelse med fremleggelse av Revidert nasjonalbudsjett for 2004."

Mental Helse Norge (MHN) har søkt staten om 23 mill. kroner årlig til drift av et kompetansesenter for bruker- og pårørende arbeid innenfor psykisk helsefeltet (Frogner lærings- og kompetansesenter for mennesker med psykiske lidelser). MHN ønsker å etablere et senter med det formål "å være en motor i arbeidet for å nå målene i Opptrappingsplanen når det gjelder kompetansebygging både hos brukere og pårørende, og vil i tillegg også gi kompetansebygging for offentlig ansatte".

Det er etablert 30 lærings- og mestringssentra ved helseforetakene, som skal bidra til samarbeid og opplæringstilbud til brukere og pårørende. Flere av disse retter sin virksomhet inn mot psykisk syke. For at sentrenes tilbud skal være optimalt, er det nødvendig å ta utgangspunkt i systematiserte brukererfaringer.

Under Opptrappingsplanen gjennomføres det tiltak og prosjekter for å styrke brukermedvirkning, bl.a. gjennom tilskudd til brukerstyrte sentre i regionene i regi av brukerorganisasjonene. For å sikre en helhetlig og målrettet innsats for å nå målene i Opptrappingsplanen, utarbeides det nå en plan for brukermedvirkning. Planen skal ferdigstilles i år og i det arbeidet vil bruk og utvikling av Lærings- og mestringssentrenes tilbud til psykisk syke vurderes.

Rapporter og tilbakemeldinger fra organisasjoner og tjenester viser at etterspørselen etter brukererfaringer og brukerkompetanse på psykisk helsefeltet øker, etter hvert som tjenestene har fått økt bevissthet om brukermedvirkning og betydningen av brukererfaringer i sitt arbeid. Dette har ført til økt behov for systematisert og dokumentert kunnskap om brukermedvirking og brukerkompetanse.

På bakgrunn av dette og i tråd med tidligere definerte behov, foreslås det å etablere et nasjonalt ressurssenter for bruker- og pårørendekompetanse innen psykisk helse. Senterets formål og funksjon er å fremme brukerkompetanse gjennom å samle, systematisere, utvikle, gyldiggjøre, og formidle videre til brukere, fagfolk og samfunn. Senteret skal bidra til å fremme forskning på området. Senterets hovedområde er voksne, da brukermedvirkning og systematiseringer av erfaringer når det gjelder barn og unge er igangsatt av Voksne for barn.

Målet med Opptrappingsplanen er å fremme lokalbasert psykisk helsearbeid. Senteret må derfor bidra til at brukerkunnskap gjøres tilgjengelig lokalt. Viktige samarbeidsparter for senteret er relevante organisasjoner, kunnskapssentre, tjenester, lokale brukerstyrte sentre, lærings- og mestringssentre, samt universiteter og høyskoler. I den grad utprøving av metoder og annen praksis legges til grunn for senterets virksomhet må dette gjøres i samarbeid med tjenestene og andre relevante aktører.

Senteret etableres som et 3-årig prosjekt som finansieres gjennom Opptrappingsplanen for psykisk helse. Prosjektet evalueres med sikte på eventuell videreføring når planens periode er over. I tråd med driftsramme for andre sentre med tilsvarende funksjoner, beregnes det årlige driftsbehov inntil 4 mill. kroner.

Det foreslås at MHN, som den største brukerorganisasjonen innen psykisk helse, gis i oppdrag å utforme og forankre et prosjekt i tråd med det skisserte ressurssenteret. Helsedepartementet ser det som viktig at dette skjer i samarbeid med andre relevante brukerorganisasjoner. Spesielt er det viktig at arbeidet skjer i samarbeid med Landsforeningen for pårørende innen psykiatrien siden senteret skal dekke pårørendekompetanse.

Det tas sikte på å inngå avtale mellom staten og MHN medio 2004 og at Stortinget informeres om avtalen i neste års statsbudsjett. Det foreslås at prosjektets årlige ramme på inntil 4 mill. kroner bevilges over kap. 743 post 70. Midler til planlegging og oppstart av senteret dekkes innenfor årets bevilgning på post 70.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at Regjeringen i St.prp. nr. 1 (2003-2004) rapporterer om en positiv utvikling innenfor psykisk helsevern ved at tjenestetilbudet er styrket både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten.

Disse medlemmer vil vise til at Rådet for psykisk helse i sin rapport "Verdig liv", framlegger tallmateriale som hevder at helseforetakene benytter midler i Opptrappingsplanen til somatiske tjenester. Disse medlemmer vil peke på at Riksrevisjonen har som oppgave å analysere hvor effektivt forvaltningen bruker sine ressurser og virkemidler og driver kontroll av produktivitet, måloppnåelse, økonomi og virkninger ut fra hva Stortinget har fastsatt. Disse medlemmer legger til grunn at Stortings vedtak i Opptrappingsplanen når det gjelder tjenester innen psykisk helsevern følges opp som forutsatt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kystpartiet viser til sine merknader sammen med flertallet i Budsjett-innst. S. nr. 11 (2003-2004) under kap. 743 vedrørende Mental Helse Norge og Frognersenteret.

Disse medlemmer er blitt gjort oppmerksom på at organisasjonen har uttrykt takknemlighet for den bevilgning Regjeringen har foreslått i St.prp. nr. 63 (2003-2004), men viser til at organisasjonen peker på at det må settes av 23 mill. kroner til Mental Helse Norge for å fullfinansiere og realisere Frognersenteret.

I forhold til fagmiljøene, er disse medlemmer gjort kjent med at organisasjonen har lagt føringer for et samarbeid med SINTEF Helse, ved Torleif Ruud, som har sagt seg villig til å følge, og løpende evaluere, Frognersenteret slik prosjektet er i dag og frem til ferdigstillelse. Intensjonen med dette samarbeidet er, slik disse medlemmer forstår, er blant annet å etablere nær kontakt med forskermiljøene. I samarbeid med SINTEF ønsker Mental Helse Norge etter de opplysninger disse medlemmer har, å styrke brukerkompetansen i fagmiljøene slik at systematisert brukererfaring kan komme andre mennesker med psykiske problemer, og helsepersonell, til gode.

Disse medlemmer peker på at en viktig oppgave for Frognersenteret vil være å styrke kompetansen hos brukere og pårørende spesielt og befolkningen generelt for å kunne gi kunnskap om hvordan bedre mestre eget liv. Dette er etter disse medlemmers mening i tråd med opptrappingsplanens mål og verdigrunnlag, som påpeker viktigheten av dette, samt det å fremme uavhengighet og selvstendighet.

Den tildeling som er foreslått gitt til Mental Helse Norge i St.prp. nr. 63 (2003-2004) vil etter disse medlemmers mening være et godt redskap for at organisasjonen kan videreføre det arbeid og den gode prosessen som allerede er i gang. Organisasjonen er imidlertid slik disse medlemmer ser det helt avhengig av at det utløses midler til døgnkontinuerlig drift for å ha noen mulighet til å realisere Frognersentermodellen slik den er beskrevet i søknaden.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til sin merknad under kapittel 9.14.6.6.

Komiteens medlem fra Kystpartiet vil støtte det arbeidet Mental Helse Norge driver.

Dette medlem mener at organisasjonen har vært banebrytende, ikke minst for å få aksept for det omfang psykiatriske lidelser har, og ikke minst - få aksept for at dette er en sykdom som kan ramme de fleste og som kan helbredes. Organisasjonen har også gjort en kjempeinnsats for å få fram at mange pasienter kan helbredes og komme tilbake til samfunnet.

Dette medlem er imponert av det arbeidet Mental Helse Norge driver, og vil på det sterkeste støtte de ønsker om støtte som kommer fra organisasjonen.

Dette medlem synes det er interessant at det forslås å etablere et nasjonalt ressurssenter for bruker- og pårørende - kompetanse innen psykisk helse og vil foreslå å gi tilslutning til forslaget.