9.16 Kap. 744 Tvungen omsorg for psykisk ­utviklingshemmede

9.16.1 Post 70 Fagenhet for tvungen omsorg

Sammendrag

I forbindelse med ikraftsetting av strafferettslige særreaksjoner som trådte i kraft 1. januar 2002, ble det fra samme dato etablert en egen fagenhet for tvungen omsorg for psykisk utviklingshemmede lovbrytere. Denne er lokalisert til Brøset regionale sikkerhetsavdeling.

Særreaksjonen tvungen omsorg for utilregnelige psykisk utviklingshemmede kan gjennomføres enten ved fagenheten eller i en kommune under fagenhetens økonomiske og faglige ansvar. Utgiftene til drift og videre etablering av fagenheten dekkes særskilt over Helsedepartementets kap. 744 post 70.

I Ot.prp. nr. 56 (2000-2001) er kapasitetsbehovet i fagenheten for tvungen omsorg anslått til totalt 15 personer, basert på at 1-2 personer dømmes til tvungen omsorg per år. Per februar 2004 er 7 personer dømt til tvungen omsorg, av disse er en person plassert i fagenheten.

Kommunenes utgifter blir dekket 100 pst. av denne ordningen. Domstolene har anledning til å konvertere gamle sikringsdommer til særreaksjonsdommer under det nåværende lovverket. Når dommer konverteres, blir staten gjennom Brøset ansvarlig for finansieringen av tiltakene rundt den domfelte. Så langt har seks domfelte fått konvertert sine dommer. I samtlige tilfeller har de kommunale tiltakene rundt den domfelte blitt opprettholdt. Tiltakene koster fra 2,4 til 7,5 mill. kroner for hver enkelt domfelt.

Når psykisk utviklingshemmede lovbrytere blir dømt til tvungen omsorg, får fagenheten det overordnede ansvaret for disse lovbryterne. Særreaksjonen tvungen omsorg gjennomføres da enten i den enkelte kommune eller under fagenheten. Fagenheten har det overordnede ansvaret for den domfelte, herunder å anslå den enkeltes behov og behov for sikringstiltak. Det er løpende dialog mellom fagenheten og kommunene.

Det er for 2004 bevilget 32 mill. kroner over posten. Det regnes nå med at utgiftene over posten vil utgjøre om lag 54 mill. kroner i 2004. Dette inkluderer ytterligere to konverteringsdommer som vil komme under fagenhetens faglige og økonomiske ansvar.

Det er i 2004 igangsatt et arbeid med sikte på bedre kostnadskontroll med ordningen.

Bevilgningen foreslås økt med 22 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 744 post 70 med 22,0 mill. kroner.