Komiteen ser det som
bekymringsfullt at norske husholdinger kaster så mye som en fjerdedel av
maten de kjøper. Også fra dagligvarebransjen genereres det store
mengder matavfall. Dette er i sum både et miljømessig og et etisk
stort problem. Kasting av mat bidrar ikke bare til økt klimabelastning,
men forsterker behovet for økt matproduksjon i en verden med stadig
økende befolkning. Komiteen ser det derfor som svært viktig
å redusere matavfallet, og har merket seg at myndighetene har arbeidet
sammen med næringsmiddelindustrien og dagligvarehandelen på flere
områder for å få bukt med denne utfordringen.
Komiteen er kjent med ForMat-prosjektet, som
har som mål å redusere mengden nyttbart matavfall med 25 prosent
fra 2009 til 2015, og som har samlet alle de viktigste aktørene
i matverdikjeden, fra industrien til handelen. Komiteen ser
det også som positivt at det arbeides med å etablere en matsentral
for distribusjon av fullverdig mat som av ulike årsaker ikke kan
omsettes i det ordinære markedet.
Komiteen er kjent med at det
er klima- og ressursmessige gevinster ved å resirkulere næringsstoffer
fra matavfall i biogassanlegg, og understreker betydningen av teknologiutvikling på
dette området for blant annet å legge til rette for bedre lønnsomhet,
og understreker betydningen av at forskningen på dette området videreføres.
Komiteen ser det også som viktig
at norske myndigheter arbeider sammen med aktørene i verdikjeden
for mat for å redusere matavfallet.
Komiteen viser til at regjeringen
i den varslede stortingsmeldingen om avfall vil komme tilbake med
en vurdering av effekten av eksisterende initiativ og behovet for
ytterligere innsats for å redusere mengden matavfall, noe komiteen ser som
viktig også fra et næringspolitisk perspektiv.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet,
Høyre og Kristelig Folkeparti er opptatt av at datostempling
av siste forbruksdato på matvarer skal være reell i forhold til holdbarhetsdato.
Disse medlemmer viser til at
norske matvarer som for eksempel egg, ikke har de samme utfordringer
knyttet til salmonella som flere europeiske land. Dette medfører
at holdbarhetens utløp reelt kan være på et senere tidspunkt enn hva
siste forbruksdato tilsier. Disse medlemmer viser
til at ForMat har regnet ut at norske dagligvarebutikker årlig kaster
om lag 850 tonn egg som har gått ut på dato. Dagens regelverk tilsier
at siste salgsdag for egg er 21 dager etter at de er verpet.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser
til at Fremskrittspartiet har utfordret landbruks- og matministeren
i Stortingets spørretime vedrørende om Norge vil forsøke å få til
unntaksordninger for norske egg ut over de regler som gjelder for
siste salgsdag.