Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 29. november 2012

Oppfølgingsspørsmål om pantesikkerhet vedrørende Prop. 38 S (2012-2013) SAS AB – deltagelse i trekkfasilitet

Prop. 38 S (2012-2013) SAS AB – deltagelse i trekkfasilitet

Det vises til brev fra komiteen 28. november 2012 med noen oppfølgingsspørsmål vedrørende hvilken sikkerhet som stilles for den trekkfasiliteten som vil stilles til disposisjon for selskapet. Spørsmålene er besvart i rekkefølge:

Er det ikke en forutsetning for sparepakken at Widerøe Flyveselskap AS skal selges?

Det er riktig at salg av Widerøe inngår som et element i 4XNG-programmet.

Dersom det ligger en pant knyttet til disse aksjene, hvordan vil dette påvirke prisen for selskapet?

Etter det vi kjenner til er det ikke uvanlig at det selges aktiva/eiendeler som er pantsatt.

I avtalen som vil bli inngått i forbindelse med lånefasiliteten er det bestemmelser om å frigi panteheftelsene ved et slikt salg. Dette antas derfor ikke å påvirke den prisen som kan oppnås.

Dersom pantet blir slettet ved salg, hva stilles da som sikkerhet.

Salg av Widerøe, og andre aktiva som er stilt som sikkerhet, vil bringe likviditet inn i selskapet og styrke selvfinansieringsevnen. Slikt salg vil derfor redusere behov for (trekk på) lånefasiliteten. I den låneavtalen som er forberedt, er det bestemmelser om førtidig innbetaling av trukne lån og reduksjon av lånefasiliteten dersom Widerøe selges. Låntagernes eksponering vil således reduseres parallelt med et slikt salg.

Forholdet til andre eiendeler

Det gjelder tilsvarende bestemmelser om førtidig innbetaling og reduserte lånerammer i fasiliteten ved salg av andre eiendommer som ligger som sikkerheter for lånefasiliteten. Heller ikke for disse antas pantet å påvirke hvilken pris som kan oppnås, siden pantet vil bli frigitt ved salg.