2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Olov Grøtting, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til Europakommisjonens forslag til direktiv om forbrukerrettigheter som tok sikte på å erstatte direktivene om fjernsalg, om dørsalg, om forbrukerkjøp og om urimelige avtalevilkår. Direktivforslaget var totalharmonisert, noe som vil si at EØS-statene i sin nasjonale lovgivning ikke kan innføre eller opprettholde regler som avviker fra direktivet.

Komiteen er videre kjent med at forslaget ble dels kritisert for å sette et for lavt nivå på forbrukerbeskyttelsen, noe som ville gi forbrukerne i Norge dårligere beskyttelse enn det en har i dag.

Komiteen er derfor fornøyd med at det endelige direktivet kun på svært begrensede områder reduserer norske forbrukeres rettigheter, mens det på andre områder innebærer en styrking av forbrukerrettighetene.

Komiteen viser her blant annet til rett til å gå fra avtalen innen 14 dager ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted hvor en del av unntakene i eksisterende lov vil bli borte. Komiteen viser til at det vil bli endringer i regler som begrenser angreretten i henhold til gjeldende lov. Spesielt vil norske forbrukere få redusert forbrukerbeskyttelse når det gjelder telefonsalg og salg utenfor fast utsalgssted.

Komiteen viser her til artikkel 5 om selgers/tjenesteyters plikt til å gi informasjon til forbrukere før avtaleinngåelse ved annet enn fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted. Komiteen understreker at den informasjonen skal gis før en kjøps- eller tjenesteavtale inngås.

Komiteen vil videre vise til artikkel 6 om selgers/tjenesteyters plikt til å gi informasjon til forbrukere før avtaleinngåelse ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted.

Komiteen viser videre til artikkel 18, 20 og 21 som alle bidrar til å styrke forbrukerrettighetene.

Komiteen vil understreke betydningen av at i tillegg til de endringene direktivet vil medføre i norsk rett, er det viktig å merke seg de endringene direktivet vil medføre i andre europeiske lands rett fordi det også vil påvirke norske forbrukere ved at de oppholder seg i EU/EØS-land og også gjennom handel over nett fra EU/EØS-land.

Komiteenvil også understreke betydningen av at på mange områder og i mange land vil direktivet inneholde en betydelig styrking av forbrukerrettighetene.

Komiteen er kjent med at direktivet nødvendiggjør endringer i flere lover, blant annet angrerettsloven, forbrukerkjøpsloven og håndverkertjenesteloven, og vil kunne kreve lovregulering av forbrukerkontrakter som i dag til dels er regulert av ulovfestet kontraktsrett. Det vil også kunne bli aktuelt med endringer i finansavtaleloven og avtaleloven.