Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 11. februar 2013

Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2011 - Dokument 1 (2012-2013)

Jeg viser til Kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 31. januar 2013, med spørsmål om hva departementet har gjort for å sikre at underlagte virksomheter gjennomfører risikostyring i tråd med økonomireglementet.

Departementet startet høsten 2011 en omfattende prosess for å revidere underliggende virksomheters virksomhets- og økonomiinstrukser. Det er utarbeidet ny felles mal der kravene til risikostyring er tatt inn. Alle departementets underliggende virksomheter er pålagt å etablere gode prosesser for håndtering av risiko, og risikostyringen skal ivaretas i samsvar med fastlagte retningslinjer. Arbeidet er fulgt opp i 2012 gjennom et eget brev til virksomhetene. Kopi av brevet følger vedlagt.

Tildelingsbrevene og virksomhets- og økonomiinstruksene for 2013 stiller krav om tilfredsstillende systemer og rutiner for risikostyring. Gjennomføring av pålegget om risikostyring tas opp i etatsstyringsmøter med den enkelte virksomheten. Risikostyring tas også opp i departementets ledersamtaler med topplederne i virksomhetene.

Vedlegg 1

Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet v/departementsråden til alle departementets underliggende virksomheter, datert 12. desember 2012

Krav til risikostyring i mål- og resultatstyringen

Reglement for økonomistyring i staten (økonomireglementet), og tilhørende Bestemmelser om økonomistyring i staten (bestemmelsene), inneholder krav om at styring, oppfølging, kontroll og forvaltning skal tilpasses virksomhetens egenart, risiko og vesentlighet. Det vises spesielt til Bestemmelsene Kap 2.4 Intern kontroll. Risikostyring skal være integrert i mål- og resultatstyringen og bidra til større sikkerhet for at vesentlige mål nås. Risikostyring er nødvendig for å utøve god intern kontroll, og skal dermed dokumenteres. Alle tiltak for å sikre at vesentlige mål nås, skal forankres på overordnet nivå for å sikre relevans og fullstendighet i risikobildet.

Gjennom styringsdialogen (tildelingsbrev og instruks) til departementets underliggende virksomheter settes det krav til at virksomheten har system og rutiner for risikostyring som tilfredsstiller kravene i økonomireglementet. For enkelte virksomheter er dette også et tema i ledersamtalen.

Gjennom Riksrevisjonens årlige revisjon og kontroll 2011 av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet ble det påpekt at det var enkelte av departementets underliggende virksomheter som fortsatt ikke gjennomfører risikostyring iht. regelverket. Departementet vil derfor med dette understreke viktigheten av at virksomhetens risikostyring er implementert og dokumentert i henhold til anerkjent metodikk og integrert i virksomhetens eksisterende mål- og resultatstyringssystem.

Departementet legger til grunn at alle virksomheter gjennomfører risikostyring i henhold til kravene. Videre oppfølging av virksomhetens implementering av risikostyring vil foregå gjennom ordinær styringsdialog.

Kopi: Riksrevisjonen