Søk

Innhold

6. Omtale av særlige temaer

Lønnsvilkår til ledere i heleide statlige virksomheter

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti merker seg at administrerende direktør i Kommunalbanken har en lønn på 2,967 mill. kroner samt en resultatbasert variabel lønn på inntil 1,5 månedslønn.

Disse medlemmer vil understreke at ansatte i lederstillinger i offentlig sektor ikke skal være lønnsledende innenfor sitt område.

Likestilling i staten

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti registrerer at menn har hatt 2 pst. høyere lønnsvekst enn kvinner i perioden fra 2011–2016 i gruppen av statlige ansatte som omfattes av hovedtariffavtalen. Disse medlemmer mener derfor det fortsatt må legges mer vekt på å utjevne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i statlig sektor.

Skattefritak for offentlig sektor

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at regjeringen i proposisjonen omtaler at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) sommeren 2013 stilte spørsmål om det generelle skattefritaket for stat, helseforetak, fylkeskommuner og kommuner er i strid med EØS-avtalens regler om offentlig støtte når disse offentlige organene driver med økonomisk aktivitet.

Disse medlemmer mener gjennomføring av dette vil medføre en stor omorganisering av både stat og kommuner. En oppfølging av ESA-pålegget vil innebære endringer som norske myndigheter til nå ikke har funnet det hensiktsmessig å gjøre.

Etter disse medlemmers syn vil dette innebære forsterket privatisering og at Norge går foran hele EU-området i justering etter pålegg fra myndighet på europeisk nivå. Viktig tjenesteyting vil bortfalle fordi kommunene vil fratas oppgaver eller finne dem umulige å videreføre.

Disse medlemmer mener det er kritikkverdig at regjeringen her ikke følger opp den politiske enigheten om å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen og står opp mot et forslag som har versert siden 2013, og som mangler viktig juridisk grunnlag. Disse medlemmer mener regjeringen langt på vei aksepterer at Norge skal være første land ut for et europeisk myndighetspålegg. Disse medlemmer mener regjeringen gjennom denne passiviteten svekker Norges interesser overfor senere prosesser.

Disse medlemmer viser til merknad fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i forbindelse med behandlingen av Kommuneproposisjonen 2018, jf. Innst. 422 S (2016–2017):

«Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti det er svært uheldig om dagens bestemmelser om skattefritak for stat, helseforetak og kommunesektor skal endres som følge av EØS-avtalens regelverk. Disse medlemmer forutsetter at regjeringen legger til grunn at det ikke skal gjennomføres endringer som bidrar til å svekke det offentliges rolle og ansvar for å tilrettelegge for tjenestetilbudet til innbyggerne.»