Søk

Bakgrunn

Innleiing

Komiteen vedtok i møte 24. november 2020 å åpne sak om Olje- og energidepartementets håndtering av åpningen av Barentshavet sørøst, jf. Stortingets forretningsorden § 15 første ledd annet punktum.

Bakgrunnen for saken var oppslag i media i forbindelse med at en rekke interne dokumenter ble fremlagt og gjort offentlig tilgjengelige i anledning Høyesteretts plenumsbehandling av det såkalte klimasøksmålet. Saken gjaldt Grunnloven § 112 og gyldigheten av en kongelig resolusjon om tildeling av utvinningstillatelse for petroleum på den norske kontinentalsokkelen i Barentshavet sør og Barentshavet sørøst – 23. konsesjonsrunde.

Høyesterett avsa dom i saken 22. desember 2020, og staten ble frikjent.

Det sentrale for komiteen har vært å få frem tilstrekkelig informasjon til å kunne vurdere om lov- og regelverk ble fulgt da Stortinget i juni 2013 gikk inn for oljeleting sørøst i Barentshavet, herunder om statsrådens informasjonsplikt til Stortinget ble overholdt og om informasjon som ikke ble lagt fram for Stortinget, var av en slik karakter at det er grunn til å tro at Stortinget ville ha vurdert saken annerledes om den var kjent. Det har videre vært sentralt å få kunnskap om dette i så fall var del av en ukultur eller et engangstilfelle.