Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 7. juni 2017 kl. 8:30

Dato: 07.06.2017

Sak nr. 4

Eventuelt

Talere

Lederen: Da har Svein Roald Hansen meldt inn en sak.

Svein Roald Hansen (A): Det gjelder kommunikasjonsvernforordningen, som jo er et mangefasettert dyr. Det er et element i det som jeg tror flere i dette hus har fått henvendelse om. Det går på Opplysningen, på telefonkatalogen. I dag blir man ført opp på en liste når man få et nummer, og så kan man be om at man tas ut av den lista. Nå foreslås det at det prinsippet snus, at man må aktivt ønske seg oppført. Da frykter de som jobber på Opplysningen 1881 osv., at grunnlaget for deres arbeidsplasser forsvinner. Nå har den vært på høring, og fristen var 24. mars, og vi har ikke funnet noe EØS-notat om saken. Så jeg lurer på når det vil komme et EØS-notat, og er disse problemstillingene inne i de vurderingene regjeringen gjør når den skal gi innspill til forordningen?

Statsråd Frank Bakke-Jensen: Grunnen til at det ikke er kommet, er at vi hadde det i regjeringskonferanse for fire dager siden. Vårt syn er at vi skal fortsette med den ordningen vi har med de databasene med nummer. Det skal være fullt mulig at når en bestiller et nummer, skal en føres opp, og hvis en vil ut av lista, er det mulig, rett og slett fordi at i Norge er dette en veldig viktig del. Det er ikke bare en database for opplysning. Det brukes til veldig mange andre ting. Vårt syn er at vi skal ha den ordningen som gjør at en kan opprettholde disse databasene. Alternativet er faktisk at alle må slettes, og så må man begynne på nytt, og så må vi melde oss inn. Det vil være helt håpløst. Vi har spilt inn at vi skal ha tjenesten slik den er. Så har vi samtidig spilt inn i saken at de andre hovedtrekkene er i samsvar med nasjonale mål. Dette er jo en stor forordning som også går på oppringing og reklame. Vi er enige om at vi skal sikre personvernet i denne forbindelse.

Lederen: Da sier jeg tusen takk for svaret.

Det er ikke innmeldt flere saker under Eventuelt.

Da vil jeg takke for fire gode år i Europautvalget med godt samarbeid og enighet om de store linjene i norsk europapolitikk. Jeg slutter meg til det som Bakke-Jensen foreslår når det gjelder eventuelle konsultasjoner fram til et nytt europautvalg er etablert. Jeg ser det ikke som hensiktsmessig å innkalle Europautvalget dersom regjeringen har behov for konsultasjon, med mindre det er helt ekstraordinære ting som det skal konsulteres om. Det er klokt, som Bakke-Jensen foreslår, å konsultere de parlamentariske lederne underveis hvis det er ting som er av stor nasjonal interesse.

Tusen takk for godt samarbeid og tusen takk til statsråden for å ivareta norske interesser.