Europautvalget - Møte i Europautvalget fredag den 21. april 2023

Dato: 21.04.2023
Møteleder: Ine Eriksen Søreide

Søk

Innhold

Sak nr. 4

Eventuelt

Talere

Møtelederen: Er det noen som har noe til Eventuelt? Det har Tybring-Gjedde – vær så god.

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Takk for det.

Jeg vet ikke om utenriksministeren kan svare på det, men allikevel ønsker jeg å spørre, så kan hun kanskje svare senere.

EU-parlamentet vedtok i går den nye migrasjonspakten for EU, og da antar jeg at det også gjelder Norge innenfor Schengen. De har forhandlet om dette veldig lenge. I vedtaket heter det at man nå enklere kan sende tilbake asylsøkere som ikke har grunnlag for opphold, men som et kompromiss står det også at disse asylsøkerne kan reise til et annet land innenfor Schengen – altså ikke nødvendigvis reise tilbake der de kom fra, men f.eks. reise til land som tar dem imot, eller som en ny behandling.

Kjenner utenriksministeren til det vedtaket som ble fattet i går? Jeg er ikke så overrasket om du ikke kjenner det, jeg mener ikke at du kan følge med på alt, men kanskje kan man følge det opp, slik at man får svar, også på hvorvidt det er relevant for Norges tilslutning til Schengen.

Møtelederen: Utenriksministeren får ordet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Jeg takker for den opplysningen. Jeg vil ta det med meg videre, så kan det være muligheter til å svare det ut relativt kjapt.

Møtelederen: Da har jeg ikke registrert flere, så da kan vi heve møtet og ønske alle god helg etter hvert.