Odelstinget - Møte torsdag den 10. juni 1999 kl. 13.00

Dato: 10.06.1999

Dokumenter: (Innst. O. nr. 80 (1998-99), jf. Ot.prp. nr. 75 (1998-99))

Sak nr. 3

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endringer i lov av 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler

Talere

Votering i sak nr. 3

Rolf Reikvam (SV) (ordfører for saken): Det er en enstemmig komite som står bak denne innstillingen, og innstillingen er også i samsvar med den proposisjon som vi har fått fra departementet.

Jeg vil understreke og presisere det som komiteen skriver i sine merknader om å åpne for ulike pedagogiske og organisatoriske forsøk, nemlig at departementet må vise romslighet i praktiseringen av ordningen. Vi ser at de offentlige institusjonene er utsatt for økt konkurranse på ulike områder, vi ser at det blir etablert private institusjoner, og vi vet også at utenlandske universiteter og høyskoler tilbyr sine tjenester i det norske markedet. Derfor er det viktig at de offentlige universitetene og høyskolene har mulighet til å møte denne konkurransen på en god måte ved at de gjennom ulike forsøk kan finne fram til gode modeller for sin virksomhet, bl.a. i denne konkurransen.

Dessuten vil jeg understreke at i forhold til kompetansereformen er det sannsynligvis også behov for ulike forsøk. Det komiteen er opptatt av, er at departementet viser romslighet og er positive i den grad en ser at dette er det behov for.

Jeg vil understreke én ting til, nemlig det faktum at når det blir gjennomført ulike forsøk, er det viktig å ta vare på studentenes rettigheter og ikke svekke disse.

Jeg synes at dette er en god innstilling, og at det er en viktig lovendring som nå skal gjøres.

Statsråd Jon Lilletun: Eg skal vere svært kort.

Eg er glad for at ein samla komite sluttar seg til framlegga. Eg har merka meg komiteen sine merknader, m.a. den om å praktisere den nye regelen romsleg. Det skal eg love å gjere etter dei intensjonane som no vart framførde av saksordføraren, men sjølvsagt i samsvar med lova. Det skal òg gjelde studentane sine rettar, det at dei skal takast vare på oppe i dette.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 728)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov av 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler.

I.

I lov av 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler gjøres følgende endringer:

Ny § 2a skal lyde:

2a Forsøksvirksomhet

Departementet kan, etter innstilling fra styret, vedta at det kan gjøres avvik fra loven og forskriftene til loven i forbindelse med tidsavgrensede pedagogiske eller organisatoriske forsøk.

§ 39 nr. 1 skal lyde:

Når kapasitetshensyn eller ressurshensyn krever det, kan Kongen etter forslag fra styret, regulere adgangen til det enkelte studium eller deler av det. Regulering av opptak til universitetene skal skje i tråd med retningslinjer som er forelagt Stortinget.

§ 57 nr. 3 skal lyde:

Departementet kan gi institusjoner som driver høgre utdanning og forskning/kunstnerisk utviklingsarbeid, løyve til å bruke tittel som er vernet etter nr. 1 og 2. Ikke-statlig institusjon som er godkjent etter reglene i lov av 11. juni 1986 nr. 53 kan bruke tittel som er nevnt etter nr. 1. Bedømmelsen av kvalifikasjonene skal i det vesentlige være den samme som ved institusjon som går inn under denne lov.

Ny § 57a skal lyde:

57a Bevilling som statsautorisert translatør

Departementet gir bevilling som statsautorisert translatør. Departementet kan gi forskrifter om vilkårene knyttet til slik bevilling. Tittelen statsautorisert translatør kan bare benyttes av den som er gitt bevilling i henhold til denne bestemmelse.

II.

Loven trer i kraft straks.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering: Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.