Odelstinget - Møte tirsdag den 7. desember 2004 kl. 18.30

Dato: 07.12.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 25 (2004-2005), jf. Ot.prp. nr. 20(2004-2005))

Sak nr. 2

Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringa innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Bjørgulv Froyn (A) [18:52:58] (ordfører for saken): Samferdselskomiteen legger fram sin innstilling om lov om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap. Bakgrunnen er det vedtak Stortinget allerede har gjort. Det er vedtatt med et flertall i Stortinget at denne omdanningen skal finne sted, og det kreves altså da en lovtekst som regulerer overgangsspørsmål og overgangsbestemmelser for de ansatte.

Komiteen har delt seg på samme måten som den gjorde i selve den politiske saken: Flertallet som gikk inn for omdanning, står også bak forslaget om vedtak til lov. Mindretallet, som gikk imot denne omdanningen, går også imot innstillingen til denne loven.

Statsråd Svein Ludvigsen [18:54:02]: Kystverket Produksjon vil etter at Stortinget tidligere i dag vedtok å omdanne det til et statlig aksjeselskap fra 1. januar, bli satt i stand til å konkurrere om oppdrag fra Kystverket, som nå skal konkurranseutsettes.

Kystverkets ansatte står for en kompetanse og en innsikt i havneutbygging og farledsutbygging så vel som navigasjonsinstallasjoner som jeg synes det er grunn til i dag, når man står overfor et vendepunkt i Kystverkets aktivitet, å understreke. De ansatte står for en kompetanse og vil møte den utfordringen som nå er, på en offensiv måte – det føler jeg meg ganske trygg på. Det er nettopp en anerkjennelse av de ansattes kompetanse som gjør at vi med stor trygghet nå konkurranseutsetter gjennom et statlig aksjeselskap.

Kystverket har i generasjoner vært en viktig aktør i bygging av infrastruktur på kysten, og Kystverkets ansatte har kunnskap og en standing i kystbefolkningen som det står all mulig respekt av. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke for den innsatsen som er gjort, og understreke at jeg, når vi står overfor nye utfordringer som krever ny organisering, har full tillit til at de ansatte og styret også skal lykkes med det. Med den lovteksten som vedtas i dag, ligger det til rette for at vi fra 1. januar har et oppegående statlig aksjeselskap som ivaretar de oppgavene som Kystverket Produksjon hittil har utført.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap

1 Formål

Formålet med denne loven er å regulere visse overgangsspørsmål i forbindelse med omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til aksjeselskap.

2 Overføring av forpliktelser

Overføring til aksjeselskapet av forpliktelser knyttet til Kystverkets produksjonsvirksomhet har frigjørende virkning for staten.

Fordringshavere og andre rettighetshavere kan ikke motsette seg overføringen eller gjøre gjeldende at overføringen utgjør en bortfallsgrunn for rettsforholdet.

3 Overføring av offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser m..

Offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser med videre som gjelder den virksomhet som skal omdannes, blir fra omdanningstidspunktet overført til aksjeselskapet.

4 Overgangsbestemmelser for de ansattes rettigheter

Bestemmelsen i denne paragraf gjelder ansatte i Kystverkets produksjonsvirksomhet som ved omdanningen av Kystverkets produksjonsvirksomhet til eget aksjeselskap, blir ansatt i selskapet.

Lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. (tjenestemannsloven) § 13 nr. 2 til nr. 5 om fortrinnsrett til annen statsstilling skal i tilfelle som nevnt i første ledd, fremdeles gjelde for arbeidstakere som blir oppsagt av grunner som nevnt i tjenestemannsloven § 13 nr. 1 bokstavene a, b og c, og som var omfattet av disse bestemmelsene før overgangen. Fortrinnsretten til annen statsstilling etter forrige punktum gjelder i tre år etter ansettelse i selskapet.

5 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft straks.

Presidenten: Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at de går imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 39 mot 32 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.03.29)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet. Presidenten regner med at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil gå imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 39 mot 32 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.03.53)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.