Odelstinget - Møte tirsdag den 13. juni 2006 kl. 10

Dato: 13.06.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 71 (2005-2006), jf. Ot.prp. nr. 66 (2005-2006))

Sak nr. 4

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i finansieringsvirksomhetsloven, verdipapirhandelloven og i enkelte andre lover (nytt kapitaldekningsregelverk)

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ønske frå finanskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 40 minutt og fordelt med inntil 5 minutt til kvart parti og inntil 5 minutt til medlemer av Regjeringa.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gjeve anledning til replikkordskifte.

Vidare blir det foreslått at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Marianne Aasen Agdestein (A) [11:00:55] (ordfører for saken): Norsk næringsliv lever i en stadig mer internasjonal konkurransesituasjon. Den virkeligheten har også innhentet norske finansinstitusjoner. De arbeider i et stadig mer krevende marked, samtidig som kundene i større grad enn før kan velge blant mange aktører når de skal kjøpe bank- og forsikringstjenester. En rettferdig konkurranse forutsetter like rammebetingelser i markedet.

Denne lovendringen kommer som følge av vedtak fattet i EU. Siden fri flyt av kapital er en del av EØS-avtalen, reguleres en stor del av regelverket på dette området av EU-direktiver. Nye retningslinjer for beregning av kapitaldekning fra Baselkomiteen utgjør grunnlaget for lovendringene.

Hensikten med dette regelverksystemet er å fremme finansiell stabilitet. Forbedringene av det gamle regelverket har til hensikt å tilpasse den underliggende risikoen hos institusjonen på en bedre måte enn tidligere. Risikovurderingene i dette regelverket er mer avansert enn tidligere, noe som gjør det mer presist.

Direktivene er minimumsregler. Utover å oppfylle disse har hver nasjon en rekke valgmuligheter om hvordan det konkrete regelverk skal utformes på nasjonalt plan. I denne loven Odelstinget skal vedta, tas det i liten grad stilling til hvordan en rekke bestemmelser skal utformes. Heller ikke tas det stilling til om man på enkelte områder skal være strengere enn det minimumskravene fra EU er.

Fra norsk side bør ulike hensyn søkes ivaretatt så balansert som mulig.

Norge har tidligere fått erfare konsekvensene av hva ustabilitet i finanssektoren kan innebære. Mye er annerledes enn det var under bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet. Bankkrisen viste oss hvor viktig finansiell sikkerhet er for hele samfunnet.

Kapitaldekningsreglene er vesentlige, sett i en slik sammenheng. Det er vesentlig at den enkelte finansinstitusjon har nok ansvarlig kapital til å stå imot den risiko for tap som ligger i institusjonens virksomhet. Samtidig er det viktig at det tas hensyn til hvordan utformingen av regelverket skjer i land med finansinstitusjoner som konkurrerer med norske institusjoner. Det er uheldig om kapitaldekningsreglene innfases ulikt og på en måte som gir konkurrerende banker et konkurransefortrinn ved å tilby tjenester som norske banker ikke kan konkurrere mot på like vilkår. Utformingen av det norske regelverket må derfor så langt det er mulig, legge vekt på konkurransemessige hensyn uten at det skader soliditeten i selskapet.

En enstemmig finanskomite slutter seg til Regjeringens forslag.

På vegne av komiteen vil jeg med dette anbefale innstillingen.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:03:46]: Bakgrunnen for kravet til ansvarlig kapital er at institusjonene skal ha en buffer for å stå imot den risiko for tap som de påtar seg gjennom sin virksomhet. Alle som opplevde bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet, fikk en påminnelse den gangen om hvor viktig det er å ha gode regler for dette. Det lovforslaget som nå fremmes, er et ledd i arbeidet med en vesentlig omlegging av solidaritetsreguleringen for banker, finansselskaper og verdipapirforetak.

Formålet med endringene som foreslås, er å modernisere det eksisterende rammeverket for beregning av krav til ansvarlig kapital ved bl.a. å gjøre kravene mer følsomme for risiko. Dette innebærer at kapitalkravet hver enkelt institusjon står overfor, skal samsvare bedre med risikoen til institusjonen. Det nye systemet skal bidra til både mer solide finansinstitusjoner og riktigere prising av risiko.

Bakgrunnen for endringene som foreslås i kapitaldekningsreglene, er nye retningslinjer fra Baselkomiteen, Basel II, og EØS-relevante endringer i gjeldende EU-direktiver. Det foreslås derfor lovregler som legger til rette for implementering av de nye kapitaldekningsreglene i norsk lovgivning. Lovforslaget er utarbeidet av Finansdepartementet og bygger på et forslag utarbeidet av Kredittilsynet.

Lovforslaget er utformet med sikte på å gi oversikt over hovedelementer og struktur i kapitaldekningsregelverket. Lovbestemmelsene skal gi et rammeverk som skal utfylles med forskrifter. Videre skal lovbestemmelsene gi tilstrekkelige hjemler til å gjennomføre de nærmere krav i EU-direktivet i forskrift. Behov for eventuelle nasjonale tilpasninger vil det i hovedsak bli tatt stilling til ved fastsettelse av forskriftene.

I lovforslaget beholdes dagens minstekrav om 8 pst. kapitaldekning, men beregningsgrunnlaget for dette kravet endres. Lovreglene som foreslås, vil i langt større grad enn gjeldende regler åpne for bruk av institusjonenes egne interne risikostyringsmodeller for beregning av kapitaldekningskrav. I tillegg til minstekrav til ansvarlig kapital, som fastsettes med utgangspunkt i beregningsmetoder angitt i lovforslaget, foreslås det et krav om at alle institusjoner selv skal ha oversikt over og vurdere risikoen ved og kapitalbehovet for institusjonens virksomhet. Tilsynsmyndighetene skal vurdere institusjonenes egne vurderinger, og det er foreslått å utvide tilsynsmyndighetenes mulighet til å stille kapitalkrav utover de kalkulerte kapitalkravene. Videre foreslås krav til offentliggjøring av opplysninger vedrørende kapitaldekningen. Dette skal bidra til å styrke markedsdisiplinen.

Forsikringsselskapene foreslås ikke underlagt de nye kapitaldekningsreglene. En overordnet bestemmelse med krav til forsvarlig drift foreslås imidlertid gjort gjeldende også for forsikringsselskapene.

Nytt kapitaldekningsregelverk skal i hovedsak gjelde fra 1. januar 2007. Før ikrafttredelsen av lovbestemmelsen vil det være behov for å fastsette et omfattende forskriftsverk med nærmere bestemmelser om hvilke krav som skal gjelde.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, sjå side 394)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i finansieringsvirksomhetsloven, verdipapirhandelloven og i enkelte andre lover (nytt kapitaldekningsregelverk)

I

I lov 24. mai 1961 nr. 1 om sparebanker gjøres følgende endring:

§ 25 oppheves.

II

I lov 24. mai 1961 nr. 2 om forretningsbanker gjøres følgende endring:

§ 21 første til tredje ledd oppheves. Gjeldende fjerde ledd blir nytt første ledd.

III

I lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner (finansieringsvirksomhetsloven) gjøres følgende endringer:

§ 2-9 skal lyde:

§ 2-9 Krav til virksomheten

En finansinstitusjon skal til enhver tid oppfylle de krav til kapital som følger av §§ 2-9 a og 2-9 b, samt forskrift og enkeltvedtak gitt i medhold av disse bestemmelsene. §§ 2-9 a til 2-9 d gjelder ikke forsikringsselskaper og pensjonsforetak med mindre annet er fastsatt ved forskrift gitt av departementet.

En finansinstitusjon skal organiseres og drives på en forsvarlig måte. Dette innebærer blant annet at institusjonen skal ha:

  • a) klar organisasjonsstruktur,

  • b) klar ansvarsfordeling,

  • c) klare og hensiktsmessige styrings- og kontrollordninger,

  • d) hensiktsmessige retningslinjer og rutiner for å identifisere, styre, overvåke og rapportere risiko institusjonen er, eller kan bli eksponert for.

Finansinstitusjonens styrings- og kontrollordninger samt retningslinjer og rutiner skal stå i forhold til risikoen ved og omfanget av virksomheten i institusjonen.

Ny § 2-9 a skal lyde:

§ 2-9 a Beregnet kapitalkrav

En finansinstitusjons ansvarlige kapital skal til enhver tid utgjøre minst åtte prosent av et beregningsgrunnlag etter regler fastsatt i forskrift.

Beregningsgrunnlaget for kravet til ansvarlig kapital skal tilsvare summen av beregningsgrunnlagene for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko.

Beregningsgrunnlaget for kredittrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i risikovekter fastsatt i forskrift (standard metode) eller med utgangspunkt i risikoparametere helt eller delvis fastsatt av institusjonen selv på bakgrunn av interne målemetoder for klassifisering og kvantifisering av kredittrisiko (internbasert rating metode – IRB).

Beregningsgrunnlaget for markedsrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i regler fastsatt i forskrift, eller med utgangspunkt i interne målemetoder.

Beregningsgrunnlaget for operasjonell risiko skal fastsettes som: en andel av gjennomsnittlig inntekt (basis metode), en andel av inntekten innenfor de ulike forretningsområder multiplisert med en indikator på tapserfaring fastsatt av departementet (sjablongmetode) eller på bakgrunn av interne målemetoder for operasjonell risiko (avanserte metoder).

Interne risikostyringsmetoder for blant annet kredittrisiko og markedsrisiko, samt avanserte metoder for operasjonell risiko, kan kun benyttes for beregning av kravet til ansvarlig kapital etter tillatelse gitt av tilsynsmyndigheten.

Kredittilsynet kan i særlige tilfeller og for en tidsbegrenset periode samtykke i at en finansinstitusjon kan ha lavere kapitaldekning enn det som følger av denne paragraf.

Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:

  • a) hva som skal anses som ansvarlig kapital og sammensetningen av denne,

  • b) beregningsgrunnlaget for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko,

  • c) bruk av interne målemetoder,

  • d) hvilke sikkerheter det kan tas hensyn til ved beregningen av minstekravet til ansvarlig kapital etter denne paragraf.

Ny § 2-9 b skal lyde:

§ 2-9 b Vurdering av samlet kapitalbehov og tilsynsmessig oppfølging

En finansinstitusjon skal til enhver tid ha oversikt over og vurdere hvilken risiko som er knyttet til virksomheten. En finansinstitusjon skal videre til enhver tid ha ansvarlig kapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av den virksomhet institusjonen driver.

En finansinstitusjon skal vurdere kapitalbehovet på kort og lengre sikt og hvordan dette kapitalbehovet kan tilfredsstilles. Vurderingen av kapitalbehov skal omfatte størrelsen på, og sammensetningen og fordelingen av, kapitalen sett i forhold til arten og omfanget av den risiko som til enhver tid er knyttet til virksomheten og til den risiko som vil kunne oppstå.

Kredittilsynet skal se til at de finansinstitusjoner det har tilsyn med har hensiktsmessige og klare retningslinjer og rutiner, i samsvar med lov og bestemmelser gitt i medhold av lov, for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.

Kredittilsynet kan pålegge institusjonene å ha en høyere ansvarlig kapital enn de lovbestemte minstekrav, jf. kredittilsynsloven § 4 første ledd nr. 4.

Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om interne retningslinjer og rutiner for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.

Ny § 2-9 c skal lyde:

§ 2-9 c Opplysningskrav

En finansinstitusjon skal offentliggjøre informasjon om virksomheten, risikoen knyttet til institusjonen og ansvarlig kapital etter bestemmelser fastsatt i forskrift.

Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:

  • a) institusjonens offentliggjøring av informasjon,

  • b) krav til dokumentasjon, herunder bestemmelser som gjør unntak fra lov 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger.

Ny § 2-9 d skal lyde:

§ 2-9 d Retting og pålegg

Institusjoner som ikke oppfyller krav i henhold til § 2-9, § 2-9 a, § 2-9 b, § 2-9 c eller forskrifter fastsatt i medhold av lovbestemmelsene skal straks iverksette nødvendige tiltak for å rette opp dette. Ved manglende etterlevelse av kravene kan Kredittilsynet pålegge institusjonene å:

  • a) endre organiseringen, styringen og kontrollen av virksomheten og de strategier, prosesser, retningslinjer og rutiner som virksomheten drives etter,

  • b) ha høyere kapitalkrav som følge av institusjonens tapsavsetningspraksis eller behandlingen av eiendeler,

  • c) endre eller begrense virksomheten,

  • d) redusere risikoen knyttet til virksomheten, herunder produkter og systemer.

§ 3-17 oppheves.

IV

I lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:

§ 8-10 skal lyde:

§ 8-10 Krav til virksomheten

Et verdipapirforetak skal til enhver tid oppfylle de krav til kapital som følger av §§ 8-10 a og 8-10 b, samt forskrift og enkeltvedtak gitt i medhold av disse bestemmelsene.

Verdipapirforetaket skal organiseres og drives på en forsvarlig måte. Dette innebærer blant annet at foretaket skal ha:

  • 1. klar organisasjonsstruktur,

  • 2. klar ansvarsfordeling,

  • 3. klare og hensiktsmessige styrings- og kontrollordninger,

  • 4. hensiktsmessige retningslinjer og rutiner for å identifisere, styre, overvåke og rapportere risiko institusjonen er, eller kan bli eksponert for.

Verdipapirforetakets styrings- og kontrollordninger samt retningslinjer og rutiner skal stå i forhold til risikoen ved og omfanget av virksomheten i foretaket.

Ny § 8-10 a skal lyde:

§ 8-10 a Beregnet kapitalkrav

Et verdipapirforetaks ansvarlige kapital skal til enhver tid utgjøre minst åtte prosent av et beregningsgrunnlag etter regler fastsatt i forskrift.

For verdipapirforetak som ikke er kredittinstitusjon, kan ikke den ansvarlige kapitalen i noe tilfelle være mindre enn de beløp som følger av § 8-9 første ledd.

Beregningsgrunnlaget for kravet til ansvarlig kapital skal tilsvare summen av beregningsgrunnlagene for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko.

Beregningsgrunnlaget for kredittrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i risikovekter fastsatt i forskrift (standard metode) eller med utgangspunkt i risikoparametere helt eller delvis fastsatt av institusjonen selv på bakgrunn av interne målemetoder for klassifisering og kvantifisering av kredittrisiko (internbasert rating metode – IRB).

Beregningsgrunnlaget for markedsrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i regler fastsatt i forskrift, eller med utgangspunkt i interne målemetoder.

Beregningsgrunnlaget for operasjonell risiko skal fastsettes som: en andel av gjennomsnittlig inntekt (basis metode), en andel av inntekten innenfor de ulike forretningsområder multiplisert med en indikator på tapserfaring fastsatt av departementet (sjablongmetode) eller på bakgrunn av interne målemetoder for operasjonell risiko (avanserte metoder).

Kredittilsynet kan i forskrift eller ved enkeltvedtak frita verdipapirforetak med tillatelse til å yte investeringstjenestene som nevnt i § 1-2 første ledd nr. 3 og 5, og forvaltningsselskap for verdipapirfond med tillatelse til å drive aktiv forvaltning, fra krav til ansvarlig kapital for operasjonell risiko.

Interne risikostyringsmetoder for blant annet kredittrisiko og markedsrisiko, samt avanserte metoder for operasjonell risiko, kan kun benyttes for beregning av kravet til ansvarlig kapital etter tillatelse gitt av tilsynsmyndigheten.

Kredittilsynet kan i særlige tilfeller og for en tidsbegrenset periode samtykke i at et verdipapirforetak kan ha lavere kapitaldekning enn det som følger av denne paragraf.

Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:

  • 1. hva som skal anses som ansvarlig kapital og sammensetningen av denne,

  • 2. beregningsgrunnlaget for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko,

  • 3. bruk av interne målemetoder,

  • 4. hvilke sikkerheter det kan tas hensyn til ved beregningen av minstekravet til kapital etter denne paragraf.

Ny § 8-10 b skal lyde:

§ 8-10 b Vurdering av samlet kapitalbehov og tilsynsmessig oppfølging

Et verdipapirforetak skal til enhver tid ha oversikt over og vurdere hvilken risiko som er knyttet til virksomheten. Et verdipapirforetak skal videre til enhver tid ha ansvarlig kapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av den virksomhet foretaket driver.

Et verdipapirforetak skal vurdere kapitalbehovet på kort og lengre sikt og hvordan dette kapitalbehovet kan tilfredsstilles. Vurderingen av kapitalbehov skal omfatte størrelsen på, og sammensetningen og fordelingen av, kapitalen sett i forhold til arten og omfanget av den risiko som til enhver tid er knyttet til virksomheten og til den risiko som vil kunne oppstå.

Kredittilsynet skal se til at de verdipapirforetak det har tilsyn med har hensiktsmessige og klare retningslinjer og rutiner, i samsvar med lov og bestemmelser gitt i medhold av lov, for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.

Kredittilsynet kan pålegge foretakene å ha en høyere ansvarlig kapital enn de lovbestemte minstekrav, jf. kredittilsynsloven § 4 første ledd nr. 4.

Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om interne retningslinjer og rutiner for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.

Ny § 8-10 c skal lyde:

§ 8-10 c Opplysningskrav

Et verdipapirforetak skal offentliggjøre informasjon om virksomheten, risikoen knyttet til foretaket og ansvarlig kapital etter bestemmelser fastsatt i forskrift.

Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:

  • 1. foretakenes offentliggjøring av informasjon,

  • 2. krav til dokumentasjon, herunder bestemmelser som gjør unntak fra lov 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger.

Ny § 8-10 d skal lyde:

§ 8-10 d Retting og pålegg

Verdipapirforetak som ikke oppfyller krav i henhold til § 8-10, § 8-10 a, § 8-10 b, § 8-10 c eller forskrifter fastsatt i medhold av lovbestemmelsene, skal straks iverksette nødvendige tiltak for å rette opp dette. Ved manglende etterlevelse av kravene kan Kredittilsynet pålegge foretakene å:

  • 1. endre organiseringen, styringen og kontrollen av virksomheten og de strategier, prosesser, retningslinjer og rutiner som virksomheten drives etter,

  • 2. ha høyere kapitalkrav som følge av foretakets tapsavsetningspraksis eller behandlingen av eiendeler,

  • 3. endre eller begrense virksomheten,

  • 4. redusere risikoen knyttet til virksomheten, herunder produkter og systemer.

Ny § 8-10 e skal lyde:

§ 8-10 e Unntak

Allmennaksjeloven § 8-1 annet ledd gjelder ikke for verdipapirforetak.

V

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.

Kongen kan gi overgangsbestemmelser.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.