Odelstinget - Møte torsdag den 13.desember 2007 kl. 18.56

Dato: 13.12.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 6 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 73 (2006-2007))

Sak nr. 2

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeerstatning (gjennomføring av Europarådets sivilrettslige konvensjon om korrupsjon)

Talere

Votering i sak nr. 2

Solveig Horne (FrP) [20:49:00] (ordfører for saken): Jeg vil vise til den debatten vi hadde i Stortinget om St.prp. nr. 86 for 2006–2007, der vi gav samtykke til å ratifisere konvensjonen om korrupsjon. Det er en viktig sak i arbeidet mot korrupsjon, slik at dette kan unngås.

Her i Odelstinget skal vi nå vedta de lovendringene som trengs slik at denne konvensjonen kan tre i kraft. Det er gledelig å kunne si at Norge allerede har vedtatt en del lovendringer som bidrar til å oppfylle konvensjonen, men likevel er det viktige endringer som blir gjort her i dag i kampen mot korrupsjon.

Et av lovforslagene går ut på å lovfeste en erstatningsregel for skade voldt ved korrupsjon. Flere av høringsinstansene har tatt opp denne viktige problemstillingen og pekt på en del urimeligheter når det gjelder dette. Dette er da også noe som det har blitt tatt hensyn til i utformingen av loven, og komiteen er glad for at disse høringsuttalelsene har blitt ivaretatt.

Det er viktig at det blir tatt forholdsregler for å hindre korrupsjon. Den viktigste plassen dette blir ivaretatt på, er den enkelte arbeidsplass. Dette er i stor grad den enkelte arbeidsgivers ansvar. Har en gode kontrollrutiner og tiltak for å hindre korrupsjon, vil dette virke preventivt, og en har kommet langt for å hindre slik kriminalitet. Det som likevel er viktig å framheve, er at det nå blir vedtatt en modifisert versjon av arbeidsgiveransvaret i forhold til det som lå i høringsutkastet, slik at arbeidsgiver kan bli fri ansvaret der det er sørget for kontrolltiltak.

Flere høringsinstanser har i denne saken etterlyst klare vern for ansatte som varsler, såkalte varslere. Selv om et slikt vern er på plass gjennom vedtakelsen av arbeidsmiljøloven, kan vi ikke få gjentatt nok hvor viktig et slikt vern er. Det har jo flere saker i den siste tiden vist. Vi er helt avhengig av varslere i kampen mot kriminalitet.

Til slutt vil jeg si at det er positivt at vi nå får på plass disse lovendringene i kampen mot korrupsjon, og jeg er glad for at et samlet storting er så opptatt av dette viktige arbeidet.

André Oktay Dahl (H) [20:51:18]: Jeg har ikke tenkt å ta ordet mot loven, det er en enstemmig komiteinnstilling.

Vi var litt for glade da vi skrev merknadene. Vi kom litt i førjulsstemning. I sitt innlegg i stortingsdebatten tok Dørum opp noe veldig grunnleggende, nemlig om varslervernet er godt nok. I innstillingen sier vi at vi er veldig glad for at et vern er på plass. Ja, vi er glad for at det har kommet en lovregulering, men Høyre er også i tvil om dette er godt nok, og har gjentatte ganger i andre komiteer i dette hus understreket behovet for å ha om mulig enda strengere og klarere varslingsregler.

Så i tilknytning til statsrådens svar vil jeg anmode om at man også sørger for å evaluere effekten av dette så raskt som mulig, og kommer tilbake til Stortinget med eventuelle lovendringer som gjør at varslervernet ikke bare blir en papirbestemmelse, men en effektiv lovformulering.

Når det gjelder selve loven, er vi glad for at den er på plass, da vi vet at bare én av ti nordmenn tror at myndighetene greier å håndtere korrupsjon. Det betyr at ni av ti ikke har særlig stor tillit til oss. Det bør være et tankekors, og derfor er denne loven en viktig brikke i det arbeidet som vi alle må gjøre for å gjenoppbygge den tilliten som folk har mistet gjennom f.eks. de siste dagers hendelser.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 152)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

l o v

om endring i lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning (gjennomføring av Europarådets sivilrettslige konvensjon om korrupsjon)

I

I lov 13. juni 1969 nr. 26 om skadeserstatning gjøres følgende endring:

Ny § 1-6 skal lyde:

§ 1-6 (ansvar for skade voldt ved korrupsjon)

  • 1. Den som har lidt skade som følge av korrupsjon, kan kreve erstatning fra den som med forsett eller uaktsomhet svarer for korrupsjonen eller for medvirkning til korrupsjonen. Erstatning kan også kreves fra den ansvarliges arbeidsgiver hvis korrupsjonen er skjedd i tilknytning til utføring av arbeid eller verv for arbeidsgiveren, med mindre denne påviser at det er truffet alle rimelige forholdsregler for å unngå korrupsjon og ansvar heller ikke vil være rimelig etter en samlet vurdering av omstendighetene i saken. Lovens § 2-1 nr. 2 og nr. 3, § 2-2 og § 2-3 gjelder tilsvarende.

  • 2. Erstatning skal dekke den skadelidtes økonomiske tap, jf. kapittel 3 og 4.

  • 3. Med korrupsjon menes atferd som nevnt i straffeloven §§ 276 a og 276 c. Dette gjelder uten hensyn til om noen er straffskyldig. Hører den ansvarlige eller dennes arbeidsgiver hjemme i Norge, gjelder ansvaret også om korrupsjonen skjer i utlandet eller skaden oppstår i utlandet.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.