Odelstinget - Møte tirsdag den 1. april 2008 kl. 14.55

Dato: 01.04.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 35(2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 16 (2007-2008))

Sak nr. 2

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endringar i burettslagslova, eigarseksjonslova og avhendingslova

Talere

Votering i sak nr. 2

Saera Khan (A) [15:03:12] (ordfører for saken): I Ot.prp. nr. 16 for 2007-2008 legges det fram forslag til endringer i borettslagsloven, eierseksjonsloven og avhendingsloven. Komiteen støtter i all hovedsak enstemmig opp om forslagene fra Regjeringen. Fremskrittspartiet ønsker å få utredet muligheten for å fjerne hele ordningen med forkjøpsrett, og jeg regner med at Fremskrittspartiet redegjør for sitt standpunkt i et senere innlegg.

Et stort flertall i komiteen støtter Regjeringens forslag om å endre lovverket slik at kommunene kan overføre en kommunalt eid borettslagsandel til den som leier den tilhørende borettslagsboligen, uten at forkjøpsrett gjøres gjeldende. Også de fleste av høringsinstansene støtter dette forslaget. Endringene vil gi kommunene bedre mulighet til å utnytte den kommunale boligmassen på en smidigere måte. Kanskje enda viktigere er det at folk ikke blir rykket opp med roten fra et bomiljø de er godt etablert i fra før. Det er ganske uforståelig at Fremskrittspartiet ikke ser de gode effektene av akkurat dette forslaget.

Komiteens flertall støtter også endringen i lovverket som gir unntak fra forkjøpsretten for andre som har eller kan ventes å få særlige oppgaver med å skaffe boliger til vanskeligstilte. De dette gjelder, står nevnt i § 4-2 første ledd i lovverket. Fellesnevneren for alle disse er at de har eller har tatt på seg ansvar for å skaffe boliger til ulike grupper av vanskeligstilte.

Jeg tror vi gjennom dagens vedtak tar noen små skritt i riktig retning i boligpolitikken som kanskje kan gjøre boligsituasjonen litt lettere for noen, og det burde et enstemmig odelsting samle seg om.

Ib Thomsen (FrP) [15:05:21]: Jeg lover å være kort. Jeg viser til høringsinstansen Eiendomsmeglerforetakenes Forening, som i sin høringsuttalelse gikk imot Regjeringens forslag, og til at Den Norske Advokatforening mener at man bør kunne etablere et boligaksjeselskap som et midlertidig mellomstadium mellom et aksjeselskap og et borettslag. Advokatforeningen mener at de skattemessige forholdene ved omdanning heller bør reguleres gjennom skatte- og avgiftsregler enn å blokkere slike skattemessige fordeler gjennom å skjerpe borettslagsloven.

Fremskrittspartiet ønsker å gå imot Regjeringens forslag når det gjelder deler av III. Det er urimelig at det er bare stat, fylkeskommune eller kommune som skal kunne omgå forkjøpsretten i borettslag og sameier. Vi mener tvert imot at bortfall av forkjøpsretten også må gjelde andre grupper, og at det vil ha en rekke fordeler. Vi viser bl.a. til at en slik endring vil kunne føre til et friere og mer dynamisk boligmarked, der eiere fritt kan selge til dem eieren ønsker å selge til. Vi tror også at bortfall av ordningen med forkjøpsrett vil kunne føre til økt mobilitet i det norske samfunnet, fordi man lettere vil kunne kjøpe leiligheter i de delene av landet der man ikke har ansiennitet i boligbyggelag.

Så ønsker jeg å ta opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten: Representanten Ib Thomsen har tatt opp det forslaget han viste til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se nedenfor.)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Ib Thomsen på vegne av Fremskrittspartiet satt fram et forslag. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å fjerne ordningen med forkjøpsrett ved omsetning av boliger og leiligheter.»

Forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringar i burettslagslova, eigarseksjonslova og avhendingslova

I

I lov 3. juli 1992 nr. 93 om avhending av fast eigedom (avhendingslova) blir det gjort følgjande endringar:

§ 1-2 andre ledd andre punktum skal lyde:

Ved andre forbrukarkjøp kan §§ 1-3, 2-6 første ledd tredje punktum, 3-3, 3-7 til 3-10, 4-1 til 4-19, 6-1 til 6-3 og 7-1 til 7-3 ikkje fråvikast ved avtale til ugunst for kjøparen.

§ 2-6 første ledd nytt tredje punktum skal lyde:

Seljaren ber òg vederlag etter burettslagslova § 4-6.

II

I lov 23. mai 1997 nr. 31 om eierseksjoner (eierseksjonsloven) skal § 22 nytt sjette ledd lyde:

Eventuell forkjøpsrett kan ikke gjøres gjeldende ved overføring av boligseksjon fra eier som nevnt i fjerde ledd til leier av seksjonen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

III

I lov 6. juni 2003 nr. 39 om burettslag (burettslagslova) blir det gjort følgjande endringar:

§ 1-4 første ledd nytt andre punktum skal lyde:

Eit aksjeselskap eller eit allmennaksjeselskap kan heller ikkje endre føremålet eller eigarstrukturen slik at selskapet blir eit bustadaksjeselskap.

Presidenten: Her har Fremskrittspartiet varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 57 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.14.06)

Videre var innstilt:

§ 2-13 nytt fjerde ledd skal lyde:

(4) Registrert rett i avtale som nemnd i andre ledd går over til å gjelde rett i andelen frå den tid forbrukaren blir registrert som andelseigar, om ikkje anna følgjer av det som er avtalt.

§ 4-6 nytt andre punktum skal lyde:

Det kan ikkje gjerast avtale om at andre enn den som avhender andelen, skal betale vederlaget.

§ 4-12 skal lyde:

§ 4-12 Rettsovergang til nærståande og enkelte andre

(1) Forkjøpsrett kan ikkje gjerast gjeldande når andelen går over til ektemake, til andelseigarens eller ektemakens slektning i rett opp- og nedstigande linje, til fosterbarn som faktisk står i same stilling som livsarving, til sysken eller til nokon annan som i dei to siste åra har høyrt til same husstand som den tidlegare eigaren. Forkjøpsrett kan heller ikkje gjerast gjeldande når andelen går over på skifte etter separasjon eller skilsmål, eller når ein husstandsmedlem tek over andelen etter føresegnene i husstandsfellesskapsloven § 3.

(2) Forkjøpsrett kan heller ikkje gjerast gjeldande når andelen går over frå ein andelseigar som nemnd i § 4-2 første ledd til leigaren av den bustaden som andelen er knytt til.

(3) Føresegnene i paragrafen her kan ikkje fråvikast.

§ 6-14 første ledd andre punktum skal lyde:

At hovudstol og avdrag går fram for ein registrert panterett, er ikkje nok til at dette leddet kan brukast.

IV

Endringane i burettslagslova § 4-6 nytt andre punktum og avhendingslova § 1-2 andre ledd andre punktum og § 2-6 første ledd nytt tredje punktum gjeld ikkje avtaler mellom overdragar og ervervar om at andre enn overdragaren skal betale vederlaget dersom avtalen var inngått før lova her blei sett i kraft.

Endringane i burettslagslova § 4-12 nytt andre ledd og eigarseksjonslova § 22 nytt sjette ledd gjeld ikkje der forkjøpsretten er utløyst før lova her blei sett i kraft.

Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.