Odelstinget - Møte onsdag den 10. juni 2009 kl. 11.06

Dato: 10.06.2009

Dokumenter: (Innst. O. nr. 111 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 53 (2008–2009))

Sak nr. 12 [15:46:05]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (opphevelse av forbudet mot privat innførsel av alkoholholdig drikk)

Talere

Votering i sak nr. 12

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [15:46:46] (ordfører for saken): Ot.prp. nr. 53 for 2008–2009 får ingen store konsekvenser for eller inneholder endringer av norsk alkoholpolitikk. Bakgrunnen for proposisjonen er EF-domstolens konklusjon i juni 2007, som gikk ut på at importforbudet av alkohol ikke var en del av Vinmonopolets eller Systembolagets monopolordninger, men måtte vurderes etter bestemmelsene om fritt varebytte.

EF-domstolen konkluderte videre med at forbudet mot privatimport er en handelshindring som ikke er tillatt. Det vil således være to praktiske veier å gå for å importere privat, enten at man som privatperson selv tar varene med seg, eller at man får et transportselskap til å ta varene med for seg. Forslaget åpner ikke for endringer i kvotestørrelser m.m.

Rent praktisk kan man si at den eller de som ønsker en større import til eget bruk, slipper å søke Helsedirektoratet om tillatelse til dette og må kun forholde seg til de avgifter som må betales på lik linje som etter eksisterende lovverk.

Det er slik at i denne saken er komiteen for det meste enige så langt. Det har ikke vært noen stor debatt. Kristelig Folkeparti har fremmet et eget forslag hvor de går imot privat import. Det store flertallet støtter forslaget slik det ligger, mens Fremskrittspartiet er av den oppfatning at Regjeringens tolkning av regelverket burde vært langt mer liberalt. Uavhengig av hva EF-domstolen vedtar, bruker Norge store ressurser på å vri seg unna vedtak eller praktiserer en politikk som ivaretar monopolselskaper.

Dette lovforslaget fremmer ingen sak som tilsier at det vil bli lovlig med salg av alkoholholdig drikke fra private importører. Det er viktig at Norge forholder seg til de samme praktiske retningslinjene som våre naboland ved import av alkohol. Fremskrittspartiet vil her særlig vise til de avgiftsfrie kvotene disse landene har ved innførsel av alkohol som reisegods.

På denne bakgrunn fremmer Fremskrittspartiet følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen innføre de samme avgiftsfrie kvoter ved import av alkoholholdige drikker som man har i Sverige.»

Presidenten: Representanten Jan-Henrik Fredriksen har tatt opp det forslaget han refererte.

Laila Dåvøy (KrF) [15:50:06]: Kristelig Folkeparti er opptatt av å ikke gjøre alkohol mer tilgjengelig enn nødvendig, også i henhold til EØS-avtalen.

Vin av friske druer er ikke omfattet av EØS-avtalen og kan derfor unntas fra forslaget om privat innførsel av alkoholholdig drikk. Derfor foreslår Kristelig Folkeparti at vin av friske druer ikke inkluderes i forslaget om privatimport av alkohol.

Jeg har lyst til å påpeke den viktige rolle Vinmonopolet i dag har. Vi er opptatt av at Vinmonopolets rolle ikke må undergraves. Når vi vet at 80 pst. av Vinmonopolets omsetning er knyttet til salg av vin, er jeg bekymret for at Vinmonopolets rolle vil kunne svekkes. Vinmonopolet er et statlig viktig virkemiddel for ansvarlig og regulert salg av alkoholholdige drikkevarer.

Allerede dagen etter at komiteen hadde avgitt sin innstilling om positivt å oppheve forbudet mot privat innførsel av alkoholholdig drikk, kunne vi lese om en vinimportør som med spansk hjelp vil sprenge det norske Vinmonopolets monopol på vin. Det lokkes med mye billigere vin enn det Vinmonopolet kan levere, og med framtidige bonusordninger.

En bekymring som også Vinmonopolet har uttrykt utad, er hvordan kontroll med utlevering og markedsføring skal skje, slik at ikke mindreårige personer får kjøpe alkohol. Det er høyst usikkert om dette vil kunne ivaretas på en tilfredsstillende måte, slik jeg ser det. Jeg har hørt noen eksempler fra Sverige, at dette er problematisk. Jeg forventer i alle fall at disse forholdene følges opp og ivaretas av de statlige myndighetene på en god måte.

Med dette tar jeg opp Kristelig Folkepartis forslag, som ligger utdelt i salen.

Presidenten: Representanten Laila Dåvøy har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) [15:52:05]: Jeg vil komme med en kort kommentar.

11 pst. av alle sykehusinnleggelsene i Norge er alkoholrelatert. Så alkohol er en av våre største helsepolitiske utfordringer.

Da EØS-avtalen ble vedtatt i sin tid, i 1993, ble vi forsikret om at EØS-avtalen ikke skulle få betydning for norsk alkoholpolitikk. Vi har sett siden da at EØS-avtalen har presset seg inn på område etter område, alt fra differensiert arbeidsgiveravgift og til privat import av alkohol her. EØS-avtalen har en dynamisk form som gjør at den utfordrer norsk politikk og det norske folkestyret på vesentlige felt, og jeg synes det er trist og synd at vi nå igjen ser et resultat av EØS-avtalen som er i strid med det vi selv har ønsket.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [15:53:11]: Bakgrunnen for Regjeringens forslag om å oppheve forbudet mot privat innførsel av alkoholholdig drikk i alkoholloven er at det er stilt spørsmål ved om dette forbudet er i tråd med EØS-avtalens bestemmelser om fritt varebytte. Sveriges forbud, som liknet det norske forbudet, ble av EF-domstolen vurdert å være i strid med reglene om fritt varebytte, og Sverige har nå opphevet sitt forbud. ESA har også vurdert det slik at det norske forbudet er i strid med reglene om fritt varebytte. Dersom det norske forbudet ikke oppheves, må det påregnes en rettssak for EFTA-domstolen.

Det er enkelte forskjeller mellom den svenske og den norske ordningen som muligens kunne ført til en annen vurdering for Norges del enn for Sveriges. Resultatet ved en eventuell vurdering av saken i EFTA-domstolen må likevel anses som usikkert. Regjeringen har derfor sett det som mest hensiktsmessig å foreslå opphevelse av forbudet og innføring av alternative kontrollordninger og krav som skal sikre bl.a. alderskontroll og betaling av norske alkoholavgifter – dessuten at det ikke opprettes importordninger i strid med vinmonopolordningen og salgsbevillingssystemet.

Det er allerede i dag mulig for private å innføre alkoholholdig drikk som eget reisegods. Den store praktiske endringen som følge av lovforslaget blir derfor at private nå kan innføre alkoholholdig drikk til personlig bruk uten å frakte varene over grensen selv. Det vil si at man kan få en transportør til å føre varen over grensen og få varen utlevert i Norge som en forsendelse. Dette er ikke tillatt i dag.

De alkoholpolitiske konsekvensene av å oppheve forbudet mot privatimport antas å bli ubetydelige med de reguleringer som nå er foreslått som alternativ til importforbudet. Det vil ikke bli ukontrollert tilgang på billig alkoholholdig drikk til Norge. Norske alkoholavgifter bør og skal fortsatt betales, og det vil stilles krav ved utlevering av alkoholholdig drikk som innføres av private, f.eks. alderskontroll. Det er heller ingen grunn til å tro at opphevelsen av privatimportforbudet vil påvirke Vinmonopolet i nevneverdig grad. Privat import antas som regel å bli både dyrere og mer tungvint enn å kjøpe den alkoholholdige drikken på Vinmonopolet. Derfor er det sannsynlig at Vinmonopolet fortsatt vil være hovedsalgskilden for sterkere alkoholholdige drikker til private i Norge.

Laila Dåvøy (KrF) [15:56:04]: Bare en bitte liten kommentar til Senterpartiets representant Trygve Slagsvold Vedum. Med den holdningen som representanten har til EØS-avtalen og til farene knyttet til alkoholbruk, burde nok Senterpartiet stemme for vårt forslag i dag. Regjeringen går jo her lenger enn det som EØS-avtalen tilsier. Så det blir jo ganske pussig ikke å gå med på vårt forslag. Muligheten er ennå til stede.

Presidenten: Oppfordringen er herved gitt.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

(Votering, se side 839)

I og med at det nå er 3 minutter igjen av formiddagens møte, vil presidenten foreslå at vi nå avbryter forhandlingene og starter igjen kl. 18 med sak nr. 13. – Møtet er hevet.

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Under debatten er det sett fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, frå Jan-Henrik Fredriksen på vegner av Framstegspartiet

  • forslag nr. 2, frå Laila Dåvøy på vegner av Kristeleg Folkeparti

Forslag nr. 1 er teke inn i innstillinga, mens forslag nr. 2 er omdelt på representantane sine plassar i salen.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre de samme avgiftsfrie kvoter ved import av alkoholdige drikker som man har i Sverige.»

Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov 

om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven)

I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. gjøres følgende endringer:

§ 1-5 tredje ledd første punktum skal lyde:

Den som selger, utleverer eller skjenker alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer, må ha fylt 20 år, og den som selger, utleverer eller skjenker annen alkoholholdig drikk, må ha fylt 18 år.

§ 1-14 første ledd skal lyde:

Departementet kan gi forskrifter om plikt for bevillingshaver, den som utleverer alkoholholdig drikk ved privat innførsel og den som driver engrossalg til å avgi opplysninger til statistiske formål.

§ 2-1 annet ledd og nytt tredje ledd skal lyde:

Etter forskrifter gitt av departementet kan alkoholholdig drikk likevel innføres av AS Vinmonopolet uten bevilling som nevnt i første ledd. Uten slik bevilling kan alkoholholdig drikk også innføres av fremmede makters representasjoner i Norge for tjenestebruk, når det skjer avgiftsfritt eller etter forskrifter gitt av departementet.

Alkoholholdig drikk kan innføres fra utlandet av privatpersoner til personlig bruk (privat innførsel) uten bevilling som nevnt i første ledd. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere krav som må være oppfylt for at innførselen skal anses å være privat innførsel.

Ny § 2-4 skal lyde:

§ 2-4 Krav til den som utleverer alkoholholdig drikk ved privat innførsel

Virksomheter kan bare utlevere alkoholholdig drikk til privatpersoner som innfører alkoholholdig drikk til personlig bruk dersom virksomheten er registrert som utleverer av alkoholholdig drikk ved privat innførsel hos Helsedirektoratet.

Departementet kan i forskrift fastsette ytterligere krav for å sikre en forsvarlig utlevering av alkoholdig drikk ved privat innførsel og for å sikre at virksomheter som foretar slik utlevering opptrer i samsvar med bestemmelser fastsatt i eller i medhold av loven her eller annen lovgivning som har sammenheng med formålene bak loven her.

Helsedirektoratet kan vedta å nekte eller trekke tilbake en registrering dersom virksomheten ikke oppfyller sine forpliktelser etter denne loven eller bestemmelser gitt i medhold av den. Det samme gjelder ved overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av annen lovgivning når bestemmelsene har sammenheng med denne lovs formål.

Ved vurderingen av om en registrering bør nektes eller trekkes tilbake, og for hvor lenge, kan det blant annet legges vekt på type overtredelse, overtredelsens grovhet, om virksomheten kan klandres for overtredelsen og hva som er gjort for å rette opp forholdet. Det kan også legges vekt på hvordan virksomheten tidligere har praktisert slik utlevering.

Ny § 2-5 skal lyde:

§ 2-5 Tidsinnskrenkninger ved utlevering av alkoholholdig drikk

Utlevering av alkoholholdig drikk ved privat innførsel kan skje fra kl. 08.30 til kl. 18.00. På dagen før søn- og helligdager skal utleveringen opphøre kl. 15.00. Dette gjelder ikke dagen før Kristi Himmelfartsdag.

Utlevering av alkoholholdig drikk ved privat innførsel er forbudt på søn- og helligdager, 1. og 17. mai, jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften og på stemmedagene for stortingsvalg, fylkestingsvalg, kommunestyrevalg og på folkeavstemning vedtatt ved lov.

Ny § 2-6 skal lyde:

§ 2-6 Tilsyn med privat innførsel av alkoholholdig drikk

Helsedirektoratet fører tilsyn med at bestemmelsene om privat innførsel av alkoholholdig drikk fastsatt i eller i medhold av denne lov overholdes.

Enhver plikter å gi de opplysninger som er nødvendige for gjennomføringen av tilsynet med privat innførsel av alkoholholdig drikk.

§ 8-11 skal lyde:

§ 8-11 Forbud mot salg, utlevering og skjenking til rusmiddelpåvirkede personer

Det er forbudt å selge, utlevere eller skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller skjenke alkoholholdig drikk på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket.

II

Loven trer i kraft 1. juli 2009.

Presidenten: Det blir først votert alternativt mellom tilrådinga frå komiteen til I § 2-1 nytt tredje ledd og forslag nr. 2, frå Kristeleg Folkeparti.

Forslag nr. 2 lyder:

Ǥ 2-1 nytt tredje ledd skal lyde:

Alkoholholdig drikk som omfattes av EØS-avtalens produktdekningsområde kan innføres fra utlandet av privatpersoner til personlig bruk (privat innførsel) uten bevilling som nevnt i første ledd. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere krav som må være oppfylt for at innførselen skal anses å være privat innførsel.»

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen til I § 2-1 nytt tredje ledd og forslaget frå Kristeleg Folkeparti blei tilrådinga vedteken med 70 mot 5 røyster.(Voteringsutskrift kl. 18.55.05)

Presidenten: Det blir votert over resten av I og over II.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen til resten av I og II blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.