Odelstinget - Møte onsdag den 10. juni 2009 kl. 11.06

Dato: 10.06.2009

Dokumenter: (Innst. O. nr. 112 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 73 (2008–2009))

Sak nr. 14 [18:29:54]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om lov om fylkeskommuners oppgaver i folkehelsearbeidet

Talere

Votering i sak nr. 14

Presidenten: Etter ønske frå helse- og omsorgskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gjeve høve til replikkordskifte på inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare foreslår presidenten at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Dag Ole Teigen (A) [18:30:53] (ordfører for saken): I denne saken blir det foreslått å lovfeste fylkeskommunenes ansvar i folkehelsearbeidet. Det er en oppfølging av arbeidet som ble gjort i forbindelse med forvaltningsreformen. En foreslår bl.a. at fylkeskommunene skal understøtte kommunenes folkehelsearbeid og ha den nødvendige oversikt over helsetilstanden i fylket og de faktorer som kan virke inn på denne, herunder trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale helseforskjeller.

Jeg vil først og fremst vise til innstillingen og til merknadene, der de ulike partienes standpunkt framgår, men jeg vil kort si at flertallet i innstillingen består av Arbeiderpartiet, SV, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Flertallet støtter lovforslaget og viser bl.a. til at en rekke områder i tillegg til helsevesenet i seg selv kan ha betydning for folkehelsen og sosial utjevning, og at fylkeskommunene i dag har ansvaret innenfor flere slike områder. Det kan være fra miljøvern til videregående skole, i tillegg til tannhelsetjenesten, som jo er fylkeskommunal.

Mindretallet, Fremskrittspartiet og Høyre, vil stemme imot lovforslaget og skriver i innstillingen bl.a. at de mener at offentlige oppgaver skal løses på laveste effektive forvaltningsnivå. Fremskrittspartiet har også et mindretallsforslag der det framgår at de ønsker at fylkesmannen tillegges ansvaret for samordning og samhandling i folkehelsearbeidet.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [18:32:40]: Jeg vil takke saksordføreren for veldig informativ meddelelse i forbindelse med sakens behandling i komiteen. Med bakgrunn i at saksordføreren på en så god måte har presentert saken, vil jeg kun ta opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten: Representanten Jan-Henrik Fredriksen har teke opp det forslaget han refererte til.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 14.

Votering i sak nr. 14

Presidenten: Under debatten har Jan-Henrik Fredriksen sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for et styrket folkehelsearbeid i kommunene, der de oppgaver som er foreslått tillagt fylkeskommunen, inngår. Fylkesmannen tillegges ansvaret for samordning og samhandling i folkehelsearbeidet.»

Dette forslaget blir i tråd med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov 

om fylkeskommuners oppgaver i folkehelsearbeidet

§ 1 Fylkeskommunens ansvar i folkehelsearbeidet

Fylkeskommunen skal fremme folkehelse herunder trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge sykdom, skade eller lidelse, samt bidra til en jevnere sosial fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helsen.

§ 2 Virkeområde

Loven gjelder for fylkeskommuner. Det som er fastsatt for fylkeskommuner i denne loven, gjelder også for Oslo kommune.

§ 3 Fylkeskommunens oppgaver med å fremme folkehelse

Fylkeskommunen skal fremme folkehelse jf. § 1 innen de oppgaver som fylkeskommunen er tillagt, herunder regional utvikling og planlegging, forvaltning og tjenesteyting.

Fylkeskommunen skal være pådriver for, og samordne folkehelsearbeidet i fylket, bl.a. gjennom alliansebygging og partnerskap og ved å understøtte kommunenes folkehelsearbeid.

To eller flere fylkeskommuner kan samarbeide om å utføre oppgaver etter loven når det er hensiktsmessig for å samordne arbeidet over fylkesgrenser.

§ 4 Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer i fylket

Som grunnlag for folkehelsearbeidet i fylket, jf. § 3, skal fylkeskommunen ha den nødvendige oversikt over helsetilstanden i fylket og de faktorer som kan virke inn på denne, herunder trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale helseforskjeller.

Departementet kan gi nærmere forskrifter om krav til fylkeskommunens oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer i fylket, herunder om plikt til å gjennomføre befolkningsundersøkelser, og om innholdet i og gjennomføringen av slike undersøkelser i fylket.

§ 5 Ikrafttreden

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Presidenten: Framstegspartiet og Høgre har varsla at dei vil røyste imot.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 48 mot 28 røyster.

(Voteringsutskrift kl. 18.57.41)

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Framstegspartiet og Høgre har varsla at dei vil røyste imot.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei vedtekne med 47 mot 26 røyster.(Voteringsutskrift kl. 18.58.08)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.