Stortinget - Møte onsdag den 18. november 1998 kl. 10

Dato: 18.11.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Gjennom enstemmig vedtak 28. april 1997 bad Stortinget Regjeringen sørge for etablering av tverrfaglige ulykkesanalysegrupper til å granske trafikkulykker i ulike deler av landet. Til tross for en beklagelig økning i ulykkestallene er vedtaket ikke fulgt opp med systematisk opprettelse av slike grupper.

Hvor står denne saken, og hvilken fremdriftsplan har departementet for det videre arbeid?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil innledningsvis understreke at jeg ser positivt på oppretting av ulykkesanalysegrupper som ett av flere virkemidler for å få bedre kunnskap om ulykkesårsaker, og derigjennom grunnlag for å iverksette mest mulig effektive tiltak slik at ulykkestallene kan gå ned.

Arbeidet med ulykkesanalysegrupper er ment som dybdeanalyser av et begrenset antall ulykker. Ved å foreta en mer grunnleggende analyse av forholdene får man mer dyptgående kjennskap til forhold knyttet til ulykker. Dette arbeidet vil komme i tillegg til det omfattende arbeid med ulykkesdata som har foregått gjennom mange år, og kan gi oss utfyllende informasjon som det ikke er mulig å få gjennom det tradisjonelle arbeidet som baseres på politiets uhellsrapporter.

Det har i lengre tid foregått aktivitet på dette feltet i regi av vegkontorene i enkelte fylker, som f.eks. Vestfold, Rogaland, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Finnmark. For å harmonisere og forbedre dette arbeidet har Vegdirektoratet bl.a., som en oppfølging av Stortingets initiativ i fjor, utarbeidet et forslag til retningslinjer for videre arbeid med ulykkesanalysegrupper. Dette forslaget blir nå vurdert i de berørte departementer. I det videre arbeidet vil det også bli tatt kontakt med vegkontorene, slik at de som skal delta i ordningen, i størst mulig grad følger det utarbeidete opplegget. Målsettingen er at det allerede denne vinteren skal være etablert ulykkesanalysegrupper som arbeider etter disse retningslinjene.

Ut fra en faglig vurdering er det ikke behov for å gjennomgå alle alvorlige ulykker i hele landet for å få fram den kunnskapen som slike analyser kan gi oss. Det tas derfor i første omgang sikte på å etablere ulykkesanalysegrupper i ni fylker som skal studere ulike typer alvorlige ulykker.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg er meget fornøyd med. Dette med etablering av ulykkesanalysegrupper er nå nært forestående, og da er det greit sett på bakgrunn av den tiden som er gått siden Stortingets vedtak.

Antallet ulykker der vogntog er involvert, er økende. 365 personer omkom eller ble skadet i slike ulykker i fjor. Lastebileierne ønsker en gransking av ulykkene for å finne årsakene, og slik mener de også at ulykkestallene kan reduseres. Jeg har merket meg at Transportøkonomisk institutt i en utredning i 1996 pekte på at det å kjøre et tungt kjøretøy er så forskjellig fra å kjøre andre kjøretøyer at eventuelle utredningsgrupper også bør ha med en representant for førere av slike kjøretøyer, altså en yrkesspesialist. Det var også et viktig punkt i debatten i Stortinget i forkant av vedtaket om å etablere tverrfaglige ulykkesanalysegrupper. Er dette tatt hensyn til i de retningslinjene som er under utarbeidelse?

Statsråd Odd Einar Dørum: De retningslinjene som nå er under utarbeidelse, har det siktemål å ha med ekspertise på bil, på tekniske spørsmål og veg, og også medisinsk ekspertise og kontakt med politiet. Videre er det i retningslinjene gjort klart at det kan være aktuelt for vegkontorene å trekke andre grupper med i arbeidet. I undersøkelser der tunge kjøretøyer er involvert, kan det f.eks. være aktuelt å trekke inn en representant fra Norsk Transportarbeiderforbund eller Norges Lastebileier-Forbund, og tilsvarende kan det være aktuelt for andre trafikantgrupper, avhengig av typen ulykker som undersøkes.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, som jeg også er fornøyd med. Han svarte helt konkret at det også kan være aktuelt å trekke inn representanter for lastebilnæringen, spesialister på dette området, men at man skal vise fleksibilitet i dette systemet og vurdere dette ut fra behovet – så svaret er fullt ut tilfredsstillende.