Stortinget - Møte onsdag den 18. november 1998 kl. 10

Dato: 18.11.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Terje Knudsen (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsminister Odd Einar Dørum:

«Postverket har foreslått justeringer av postnumre fra 1. mars 1999. Fortsatt vil det være svært mange av Bergens innbyggere som ikke får Bergen angitt i sitt postnummer, til tross for at de har adresse i byen. Flere ganger har formannskapet i Bergen rettet henvendelse til Postverket om at Bergen blir brukt som postadresse, men uten resultater.

Vil statsråden gjøre noe for å etterkomme Bergen kommunes krav, slik at Bergen blir angitt i alle postadresser i Bergen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Posten Norge BA har gjennom det nye postnummersystemet lagt opp til at samtlige med postboksadresse skal benytte «Bergen» i sin adresse, ca. 10 000 kunder. Ved en slik innføring av postadresse «Bergen» vil behovet fra næringslivet og offentlige virksomheter bli møtt i stor utstrekning. I dag har ca. 26 000 husholdninger «Bergen» i postadressen. Med det nye systemet som Posten nå innfører, vil ca. 85 000 husholdninger kunne benytte «Bergen» som postadresse.

Jeg har fått opplyst fra Posten at det opprinnelige forslaget fra Bergen kommune var at også stedsnavn skulle benyttes i tillegg til «Bergen». Dette er noe som ikke er i samsvar med den standard som er bygd opp i forhold til adresser som omhandler navn, gate/vei, postnummer og stedsnavn. På grunn av de tekniske forutsetningene som er lagt inn i Postens sorteringsmaskiner for riktig sortering, vil sortering bli utført med høyere kvalitet dersom det i adressen finnes ett referansepunkt i tillegg til postnummeret. I tillegg er det viktig at et slikt referansepunkt representerer kun et begrenset antall postmottakere. Ved eventuelt å øke dette vil det kunne oppstå negative konsekvenser i forhold til kvalitet, pålitelighet og fremføringstid når det gjelder postformidlingen.

Terje Knudsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men det ligger i sakens natur at jeg ikke er helt fornøyd med det.

Denne postnummerjusteringen for Bergen kommer, som statsråden var inne på, til å omfatte knapt 100 000 mennesker. Jeg har sett tall som 85 000 mennesker, men jeg har også sett brukt tall som 90 000 og 95 000. Disse ca. 100 000 menneskene vil få «Bergen» i alle postnummer. Hvorfor er det da så vanskelig å få dette til for den andre halvparten av befolkningen i denne byen?

Jeg finner det underlig at Postverket, som statsråden var inne på, oppgir hensynet til kvalitet, pålitelighet og kostnadsnivå som grunnlag for ikke å kunne bruke «Bergen» som adressestedsnavn. Dette til tross for at andre norske byer, og ikke minst mange utenlandske byer, greier dette på en utmerket måte. Ikke minst finner jeg det underlig, som statsråden bekreftet, at man kan få til at samtlige med postboksadresse i kommunen kan benytte «Bergen» i sin adresse.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er slik at etter den nyorganiseringen av Posten som har funnet sted, driver ikke statsråder detaljert tilsyn med Postens virksomhet. Jeg har ansvaret for gjennom stortingsbehandling å sørge for at Posten oppfyller kvalitetsmål, og de kvalitetsmålene som er pålagt av Stortinget, går bl.a. på framkommelighet og på effektivitet med hensyn til penger. Det finnes også partier i denne sal som mener at man skal bruke mindre penger enn f. eks. det Regjeringen mener man skal bruke, på såkalt ulønnsomme posttjenester. Posten har vært utsatt for et meget betydelig omstillingspress og står for det. Med bakgrunn i det legger en opp til å få best mulige sorteringssystemer og å holde framføringstidspunktene.

Spørsmålet som er stilt gjelder husholdninger i Bergen, og 85 000 husholdninger betyr – på normal norsk – at det handler om flere mennesker. Jeg skal ikke prøve å gjette, men jeg konstaterer fra talerstolen, som jeg sa i mitt svar, at det handler om 85 000 husholdninger. Det betyr at man har kommet veldig langt med dette. Å komme lenger enn dette, har de begrensninger som jeg har gjort rede for i det tidligere svaret. Jeg skal selvfølgelig ta med meg representantens undring for å se om det kan bores mer i det, men jeg har ikke noe annet svar å gi enn det jeg allerede har avgitt.

Terje Knudsen (Frp): Det siste statsråden sa, kunne jeg se på som en liten håndsrekning.

Jeg må likevel få si at Bergen postområde har ifølge dem selv i en meget tung og omfattende dialog med sentrale enheter i Posten argumentert for at man skal innrette postnummer sonevis og benytte «Bergen» som adressestedsnavn for samtlige postadresser både for postboksadressert og gate/veinavnadressert post, slik formannskapet i Bergen vil. Da blir mitt siste spørsmål til statsråden: Hvorfor følger ikke Postens sentrale ledelse opp dette ønsket fra den lokale postledelse i Bergen i stedet for å innta denne noe arrogante holdningen som her utvises fra monopolbedriften Postverket ved å si nei?

Presidenten: Statsråd Lilletun. – Beklager, det var statsråd Dørum. Det er jo stor forskjell på disse statsrådene både i tale og mer.

Statsråd Odd Einar Dørum: Men på det åndelige plan er forskjellen langt mindre enn noen skulle ane.

Presidenten: Godt!

Statsråd Odd Einar Dørum: Til det spørsmålet og den kommentaren jeg fikk: Det er ikke slik at Posten, som representanten sier, bare er en monopolbedrift. Den konkurrerer faktisk i markedet utover enerettsområdet, etter oppdrag fra Stortinget. I den konkurransen har Posten sørget for å være effektiv, holde servicemål og samtidig ikke bruke mer penger enn det Stortinget bevilger, for å sikre tjenestene. I dette skjæringspunktet har Postens sentrale ledelse, innenfor retningslinjer trukket opp av Stortinget, rett og plikt til å nå mest mulig av kvalitetsmålene, men samtidig gjøre det for en billigst mulig penge. Det er Stortingets forventning. På det grunnlaget kan det godt tenkes at det er en debatt internt i Posten, men det er en debatt som føres der, og som ledelsen til syvende og sist står inne for. Min plikt som representant for norske borgere er å holde oppe et service- og kvalitetsmål, og det handler bl.a. om at posten kommer fram i tide. Det kan tenkes at det skjer endringer, endringer som ikke er slik man var kjent med når det gjaldt posten i gamle dager, for å uttrykke det på den måten, men endringer for å opprettholde posttjenester. Spesielt i en situasjon hvor antallet transaksjoner innenfor bank avtar, tror jeg vi må godta omstillinger. Men kritiske spørsmål mottas alltid, og jeg registrerte et slikt kritisk spørsmål i sted.