Stortinget - Møte tirsdag den 1. desember 1998 kl. 10

Dato: 01.12.1998

Dokumenter: (Innst. S. nr. 37 (1998-99), jf. Dokument nr. 8:100 (1997-98))

Sak nr. 3

Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at førtidspensjonister og trygdede likestilles med pensjonister over 70 år og statspensjonister samt pensjonister med store kapitalinntekter

Talere

Votering i sak nr. 3

Britt Hildeng (A) (ordfører for saken): Forslaget fra representanten Bastesen innebærer at førtidspensjonister likestilles bl.a. med statspensjonister. Forslagsstilleren fremmer sitt forslag ut fra en vurdering av at med det stramme arbeidsmarkedet vi i dag har, ville det være en fordel for samfunnet å utnytte den arbeidskraften som ligger i pensjonister og andre trygdede, som måtte ha kapasitet til og ønske om å delta i arbeidslivet. Denne intensjonen støttes av komiteen og er i tråd med det Stortinget tidligere har uttrykt i forbindelse med velferdsmeldingen, der det ble gitt uttrykk for ønskeligheten av å finne fram til større grad av fleksibilitet ved avgang fra yrkeslivet, bl.a. ved å åpne for større muligheter for å kombinere arbeid, pensjon og trygd.

I den forbindelse bad Stortinget Regjeringen utrede fordeler og ulemper ved innføringen av fleksibel pensjonsordning for personer mellom 64 og 70 år. I disse dager har det offentlige utvalget som ble nedsatt for å vurdere førtidspensjoneringsspørsmål, lagt fram sin innstilling. Oppfølgingen av dette utvalgsarbeidet vil, så vidt jeg har forstått, bli samordnet med oppfølging av en rapport fra en interdepartemental arbeidsgruppe som har sett på fleksible pensjonsordninger, fleksibel pensjonering og besteårsregelen i folketrygden.

Komiteen finner det rimelig å avvente den videre oppfølging av dette arbeidet og tilrår på den bakgrunn at forslaget vedlegges protokollen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 3.

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:100 (1997-98) – forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at førtidspensjonister og trygdede likestilles med pensjonister over 70 år og statspensjonister samt pensjonister med store kapitalinntekter – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.