Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato: 20.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Olaf Gjedrem (KrF): «På bakgrunn av lang ventetid for støtte til kulturbygg og det store behovet av førebyggjande ungdomstiltak, vil statsråden vurdere å auka støtta til bygging av kulturbygg?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Kulturhusene er arenaer for formidling av kunst og kultur og som ramme for aktivt kulturliv i lokalsamfunnet. Ungdom er blant de viktigste brukerne av husene. Kulturhusene bidrar til å styrke sosiale og kulturelle nettverk, lokal identitet og tilhørighet.

I 1998 ble det tildelt i alt 35 mill. kr til lokale og regionale kulturhus, fordelt med 11 mill. kr til regionale bygg og 24 mill. kr til lokale kulturbygg. Samlet forelå det i 1998 154 mill. kr i søknader som ikke kunne innvilges. Dette er noe mindre enn året før. Ventetiden for godkjenning til første delutbetaling har i de siste årene vanligvis ligget på fra to til fire år for lokale kulturbygg, men enkelte søknader har ventet mer enn fire år. For de regionale kulturbyggene er ventetiden vanligvis tre år før første tildeling.

Regjeringen ser det som et mål å få ned ventetiden, og økte derfor bevilgningen med 10 mill. kr til 35 mill. kr i 1998 i Regjeringens St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 3, som ble fremmet høsten 1997. I 1999 er det bevilget 36,3 mill. kr. Formålet med økningen var å sikre at flere kulturbyggprosjekter skulle kunne gjennomføres i kommunene. De statlige tilskuddene utløser langt større lokale tilskudd. I tillegg er det vedtatt endringer i stønadsordningen med det formål å oppnå en bedre balanse mellom søknadsmengde og bevilget beløp.

Drift av husene er et lokalt ansvar.

Regjeringens opplegg for 1999, med klare begrensninger i budsjettets utgiftsside, som representanten kjenner godt til, fikk også konsekvenser for kulturbudsjettet. For å kunne opprettholde og i en del tilfeller styrke driftsgrunnlaget for kulturinstitusjonene valgte Regjeringen å holde en del igjen på investeringsutgiftene. Regjeringen valgte imidlertid å skjerme tilskudd til lokale og regionale kulturbygg, slik at realverdien av denne bevilgningen ble fullt opprettholdt i forhold til 1998.

Spørsmålet om ytterligere økninger i bevilgningen til lokale og regionale kulturhus må ses i sammenheng med den samlede behandlingen av statsbudsjettet i årene fremover, og det er derfor ikke mulig for meg å gi noen signaler nå om fremtidige bevilgninger til formålet.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar kulturministeren for svaret, som i grunntonen absolutt var positivt. Eg håpar òg det vil gje resultat med tanke på storleiken på løyvingane, for statsråden og eg deler oppfatninga av at investeringar i desse kulturinstitusjonane har stor førebyggjande effekt. Me veit at mange kulturtiltak er drivne fram av såkalla eldsjeler, personar som ser den store verknaden av å få reist slike bygg, og at det er førebyggjande og verkar rettleiande ikkje minst for barn og ungdom.

Eg vil streka under at det beste løyvingane som vert gjevne gjennom det offentlege kan gå til, er slike føremål. Sidan det utløysar så stor eigeninnsats og lokal mobilisering, vil eg gjerne spørja kulturministeren om ho kan tenkja seg å vurdera ein auke av beløpet i tida som kjem, m.a. ved tippemidlar.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg deler fullt ut representantens understrekning av betydningen av lokale kulturbygg. Det var også derfor vi i Tillegg nr. 3 til budsjettet for 1998 økte bevilgningen fra 25 mill. kr til 35 mill. kr. Men sett i forhold til behovet er det også et lavt beløp.

Representanten tolket meg dit at det var en positiv grunntone i svaret, og det er det. Det vi gjorde i Tillegg nr. 3, var nettopp et uttrykk for at vi ønsker å heve denne posten. Møteplasser lokalt er svært viktig, fordi dette har en forebyggende effekt, som representanten peker på, og fordi det også vanligvis utløser stor dugnadsinnsats lokalt.

Når det gjelder framtidige budsjetter, har jeg ikke noen mulighet for å gå inn på det her. Men jeg tar med meg at representanten ønsker at det skal satses på dette, og det er i tråd med de prioriteringer som også jeg legger til grunn, fordi jeg synes at lokale møteplasser er svært viktig å få til.