Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Statens vegvesen skal rasjonalisere. Produksjonssteder i distriktene foreslås nedlagt, og anlegg i byene styrkes. Viktige servicefunksjoner som biltilsyn/trafikkavdeling, med utsteding av førerkort, registrering av biler og motorsykler, forsvinner. Dette vil påføre bil- og motorsykkelforhandlere i distriktene klare ulemper, som igjen virker negativt på mindre lokalsamfunn.

Hva kan statsråden gjøre for at slike funksjoner får bli i for eksempel Lyngdalsregionen, der bil-/motorsykkelbransjen er svært viktig?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Vegvesenet ble omorganisert i 1995 med utgangspunkt i Stortingets behandling av St.meld nr. 41 for 1993-94, Nytt overordnet styringssystem for Statens vegvesen. Biltilsynsstasjonene ble da omgjort til trafikkstasjoner, som medførte at også drift og vedlikehold av vegene ble lagt til disse stasjonene. Det finnes i dag om lag hundre trafikkstasjoner og ekspedisjonssteder.

Statens vegvesen er opptatt av til enhver tid å utføre sine tjenester på en mest mulig kostnadseffektiv måte, samtidig som det legges vekt på god service og tilgjengelighet for kundene. Etatens effektiviseringsarbeid skal være kontinuerlig, og omorganiseringen videreføres særlig innenfor produksjonsvirksomheten.

Statens vegvesen utreder for tiden hvordan de publikumsrettede tjenestene på trafikant- og kjøretøyområdet best kan tilbys i fremtiden. Som et ledd i arbeidet med effektivisering av etatens virksomhet vil det bli utarbeidet standardkrav på utnyttelse av trafikkstasjonsbygg samt minimumskrav til publikums tilgjengelighet til de tjenester som utføres på trafikkstasjonene.

Det vil bli vurdert om flere tjenester kan utføres via telefon eller datanett, slik at publikum i mindre grad vil ha behov for å møte på trafikkstasjonene for å få utført sine tjenester. På denne måten vil tilgjengeligheten til tjenestene forbedres i forhold til dagens situasjon. For tjenester som f.eks. førerprøver og kjøretøykontroll, som fordrer fremmøte, vil det bli lagt vekt på nærhet til kundene. Ved fremtidig vurdering av lokalisering av trafikkstasjoner vil det også bli lagt vekt på god utnyttelse av trafikkstasjonenes lokaler, utstyr og bemanning.

Utredningen vil foreligge i løpet av høsten. Det legges opp til å trekke opp politikken for den videre effektivisering av Statens vegvesen i Nasjonal transportplan, som legges fram våren 2000.

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg takker for svaret.

Ja, her vil det bli snakk om nedskjæringer for å spare inn. Dette er ikke snakk om bare tap av et kontor og en funksjon. Det er like mye de ringvirkningene det får for andre næringer. Slik er små kommuner mye mer utsatt enn større steder.

Kan statsråden legge sterkere føringer overfor Statens vegvesen i et fylke om at innsparing og nedlegging av produksjonssteder ikke er det samme som nedlegging i distriktene og styrking av anlegg i byene, men at det kan være omvendt tenkning?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Stortinget kan legge sterkere føringer, både gjennom de budsjettrammer man vedtar, og de prioriteringer som gjøres.

Det er ikke til å legge skjul på at med de tilstramminger som har vært de senere år, og med de reduserte rammer som har vært til rådighet, har effektiviseringskravet økt kraftig. Da kan vi ikke, når det gjennomføres, legge skylden på de deler som blir pålagt å skaffe effektivisering. Derimot kan vi, både fra denne salen og fra departementets side, legge noen føringer i forhold til styrking av anlegg i distriktene kontra byene. Det er ikke slik at alle løsninger finnes i byene og ingen løsninger finnes i distriktene.

Dette vil det være naturlig for Stortinget å drøfte i forbindelse med Nasjonal transportplan, der politikken vil bli trukket opp, når den fremlegges våren 2000.