Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«I forbindelse med budsjettbehandlinga for 2000 vedtok Stortinget å øke bevilgningen til opptreningsinstitusjonene med 20 mill. kroner utover det som var foreslått fra Regjeringen. Dette ble gjort for å øke kurpengesatsen, slik at økninger i egenandelene skulle unngås. Ifølge de opplysninger jeg har fått, er nye kurpengesatser ennå ikke innført.

Hva er årsaken til at Stortingets vedtak ikke er iverksatt?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som det går fram av Budsjett-innst. S. nr. 11 for 1999-2000, foreslo sosialkomiteens flertall at bidragssatsen for opptreningsinstitusjoner Gruppe 1 skulle være 631 kr og for Gruppe 2 496 kr. Jeg antar at opptreningsinstitusjonene er kjent med dette.

Departementet har meddelt Rikstrygdeverket Stortingets vedtak for oppfølging. Etter det jeg kjenner til, er melding til trygdekontorene nå under utsending.

Bidragssatsen er gjeldende fra 1. januar 2000. Selv om det kan ta noe tid fra Stortinget har fattet vedtak til trygdekontorene har fått melding fra Rikstrygdeverket om endring i bidragssatsene, vil satsene gjelde fra den tid Stortinget har bestemt. Oppgjørskontorene vil sørge for at riktig bidragssats for 2000 utbetales.

Opptreningsinstitusjonene er som kjent i hovedsak private institusjoner, og departementet godkjenner ikke budsjettene for disse. Departementet har følgelig heller ikke oversikt over egenandeler ved den enkelte institusjon til enhver tid. Jeg forutsetter imidlertid, som Stortinget gjorde, at denne økningen bidrar til at egenandelene ikke økes.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for å høre at dette nå er i gang, for opptreningsinstitusjonene sliter for å få endene til å møtes. Det er noe man er kjent med.

En del av denne påplussingen ble jo finansiert ved å øke egenandelene for ortopediske pasienter fra 100 kr til 125 kr pr. døgn. Jeg har merket meg at denne økningen for lengst er iverksatt fra departementets side, mens den delen av vedtaket som begrenser de høyeste egenandelene, fortsatt ikke er iverksatt. Jeg er derfor glad for å høre det statsråden sier, men jeg har i tillegg lyst til å spørre: Hva er grunnen til at innkreving og utbetaling ikke kan skje mer parallelt enn det som nå er tilfellet?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det sentrale må jo være at satsene iverksettes fra den dato Stortinget har bestemt, og det blir gjort. Departementet påla Rikstrygdeverket dette i et brev av 27. januar i år.

Det er så en teknisk prosess med å formidle denne informasjonen ut til landets trygdekontorer. Men det at det tar noe tid, påvirker overhodet ikke det oppgjøret opptreningsinstitusjonene får. Det får de, som Stortinget har bestemt, med virkning fra 1. januar 2000, og det bør alle parter være fornøyd med.