Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Ranveig Frøiland (A): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til olje- og energiministeren:

«Bergensklinikken samarbeider med Latvia for å få bukt med dei store alkoholproblema som finst blant ungdom. Til dette arbeidet får dei støtte frå Utanriksdepartementet. Statoil sel alkohol på lovleg vis frå sine bensinstasjonar. Dersom Statoil sluttar å selja alkohol, vil tilgangen på alkohol bli redusert.

Vil statsråden ta initiativ ovafor Statoil for å få slutt på alkoholsalet?»

Statsråd Marit Arnstad: Statoil driver bensinstasjoner med et bredt vareassortement i mange land. Vareassortementet avhenger av en forretningsmessig vurdering og av de lover og regler som ligger til grunn i de land Statoil har virksomhet. Blant annet ved bensinstasjonene i Latvia selger Statoil alkoholholdige varer. På grunn av stor oppmerksomhet har departementet bedt Statoil om å få en nærmere redegjørelse om salg av alkohol fra selskapets bensinstasjoner i Latvia.

Statoil skriver i sin redegjørelse at det ikke er statsmonopol på omsetning av alkohol i Latvia, og dette medfører at alkohol omsettes gjennom en rekke ulike kanaler. Blant annet omsettes alkohol i dagligvareforretninger og også på bensinstasjoner. Statoil er av den oppfatning at selskapets salg representerer noe av det mer kontrollerte på dette området. Prisnivået er forholdsvis høyt i forhold til andre utsalg av alkohol.

Som statsråd legger jeg til grunn at det er Statoils styre og administrasjon som har ansvar for å innrette selskapets forretningsmessige virksomhet slik at den er i samsvar med Statoils etiske retningslinjer. Regjeringen må forholde seg til at Statoil driver sin internasjonale virksomhet i henhold til de lover og regler som gjelder i de enkelte land der selskapet er etablert. Jet finner derfor ikke grunnlag for å ta noe ytterligere initiativ overfor Statoil i denne saken.

Ranveig Frøiland (A): Først vil eg seia at eg synest det er trist at ikkje Statoil kan vera litt meir aktiv i forhold til dei store problema som er i Latvia når det gjeld ungdom og rusmisbruk.

Eg forstår sjølvsagt veldig godt at statsråden ikkje kan instruera Statoil, for Statoil må jo gjera det som dei meiner er riktig. Men eg vil utfordra statsråden til endå ein gong å ta kontakt med styret i Statoil, for det er, som statsråden seier, styret som må handtera alle spørsmål òg i forhold til kva som er etisk forsvarleg – eg skal ikkje seia moralsk forsvarleg, men dei har iallfall eit ansvar, føler eg, for å gjera det.

Eg vil spørja statsråden om ho vil ta kontakt med styret i Statoil når det gjeld denne saka.

Statsråd Marit Arnstad: Jeg har som sagt bedt om en redegjørelse fra Statoil omkring dette spørsmålet. Det er etter min mening Statoils eget ansvar å vurdere sin virksomhet etter de etiske retningslinjer som finnes i selskapet.

La meg få lov til å nevne at det ikke bare i Latvia, men også i Danmark, Russland, Polen og Estland finnes nasjonale regelverk som gir anledning til salg av alkohol fra bensinstasjoner. Jeg finner ikke at eieren som eier kan gå inn i denne problematikken. Det må være ryddige forhold mellom eier og selskap når det gjelder denne saken.

Jeg har lest i Bergensavisen at Ranveig Frøiland mener at statsråden burde presse selskapet. Det synes jeg høres merkelig ut. Jeg spør meg sjøl om Arbeiderpartiet som parti virkelig stiller seg bak en holdning der en som eier skal si til Statoil at dette må de slutte med. I tilfelle er det en helt ny kurs fra Arbeiderpartiets side som det ville vært interessant å se de bredere virkningene av, og som jeg sjølsagt skal legge meg på minne.

Presidenten: Spørsmålene 33 og 34 er besvart tidligere.