Stortinget - Møte onsdag den 14. juni 2000 kl. 10

Dato: 14.06.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 223 (1999-2000), jf. Dokument nr. 8:51 (1999-2000))

Sak nr. 12

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om gentesting av alle ulvefamilier/-grupper i Norge

Talere

Votering i sak nr. 12

Presidenten: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden fordeles med 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt høve til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Steinar Bastesen (TF): Jeg fremmet dette forslaget på lik linje med tidligere forslag jeg fremmet og som ble vedlagt protokollen, og som resulterte i at Miljøverndepartementet satte i gang gentesting av det som vi alle trodde var hybrider. Resultatet viste at fire valper var hybrider, altså blanding av hund og ulv. De fire ulvungene ble besluttet avlivet, og det ble satt i gang en storstilt aksjon for å få gjort jobben. Så langt er det bare en av de ulvungene som er avlivet. Jeg lurer på hva de andre tre setter i gang med når våren nå har kommet og yrheten brer om seg. Ja, jeg lurer på om de fortsetter å lage flere hybrider. Tidligere var dette et problem. Spørsmålet som melder seg overfor miljøvernministeren, er: Er det ikke lenger et problem at vi har hybrider i den norske fauna?

Forslaget mitt var et forsøk på å få en avklaring av de påstandene som har versert i lang tid om utsetting av ulv her i landet. Det er litt merkverdig at rundt 1994 fantes det ikke ulv i Norge. Da var hele den skandinaviske ulvestammen på den andre siden av grensen, mens vi nå opplever at 70 pst. av den skandinaviske ulvestammen er i Norge. Hva er det som har skjedd? Det står for meg – og for forvalterne – som et ubesvart spørsmål. Ved å teste disse ulvefamiliene, som det bare skal være noen få av ifølge forskerne i Direktoratet for naturforvaltning, ville en fått en avklaring. Hva er det myndighetene er redd for når de ikke vil gå inn for en slik testing? Det lurer jeg på, og jeg er ikke alene om å lure på det. Hva er problemet?

Kan man ha tillit til forvaltningen når de ikke er i stand til å avlive fire ulvunger etter at millioner på millioner av kroner er brukt på jakt? På fredag skal vi vedta å bruke ytterligere 2 mill. kr til jakt på skadedyr. Hva slags tillit kan det norske folk ha til Miljøverndepartementet og forvaltningsorganene? Hva slags tillit kan vi ha til tellingene det opereres med, når ulvestammen og -mengden i Norge eksploderer i løpet av noen få år?

Så sies det at man skal avlive dyr som gjør skade, og at de ikke er utenfor kjerneområdene. Ja, det er kun innenfor kjerneområdene ulven skal være. Men hvem skal fortelle ulven dette? Han begriper jo ingen ting av vedtakene som blir fattet i Stortinget eller departementet. Han drar jo dit det er mat. Han går løs på den sauen han måtte finne, han går løs på den kua han måtte finne, han går løs på den kalven han måtte finne, han går løs på elg – han går løs på det som er av vilt. Vi er ikke i stand til å avlive fire ulvunger. Hvordan i herrens navn skal vi forvente at man skal kunne kontrollere hundrevis av ulv som beveger seg utenfor kjerneområdene?

Jeg har også et spørsmål til statsråden: Hvordan går det med jakten? – Kan jeg få svar på det spørsmålet før vi avslutter denne debatten?

Gunn Karin Gjul (A) (ordfører for saken): For andre gang i løpet av et år har energi- og miljøkomiteen hatt til behandling et spørsmål om gentesting av ulv i Norge. Representanten Bastesen fremmet et Dokument nr. 8-forslag allerede høsten 1998, som ble behandlet i Stortinget vinteren 1999. I forbindelse med behandlingen av det forslaget redegjorde Miljøverndepartementet for de tiltakene som var satt i gang for å gjennomføre og utvikle metoder og analyser for gentesting av ulv. Det arbeidet er nå blitt videreført, og det foretas nå rutinemessige innsamlinger og analyser av prøver fra ulv. I tillegg er det etablert et samarbeid med Sverige, hvor det svenske Naturvårdsverket og Universitetet i Uppsala er engasjert. Dette prosjektet innebærer en omfattende genetisk analyse av ulv både i Norge og i Sverige.

I debatten i dag har representanten Bastesen stilt spørsmål ved hvordan en så stor prosentvis andel av den skandinaviske ulvebestanden nå kan befinne seg i Norge.

Departementet har i brev til energi- og miljøkomiteen redegjort for den foreløpige ulveregistreringa, og den tyder på at det er seks familiegrupper av ulv i Sør-Skandinavia vinteren 1999/2000. Det er det samme antallet familiegrupper som de to foregående vintrene. I løpet av de siste tre årene har den geografiske fordelingen av bestanden endret seg noe. Antallet familiegrupper har nå fordelt seg med to i Norge, en i Sverige og tre som bruker området på begge sider av riksgrensa. I tillegg til familiegruppene er det nå registrert seks–ni ulvepar i Sør-Skandinavia denne vinteren.

Med bakgrunn i det forslaget representanten Bastesen videre viste til i sitt Dokument nr. 8-forslag om ryktene om utsatte ulvehybrider i Norge, er det i departementets brev blitt slått fast at det ikke er grunn til å anta at hybridisering mellom ulv og hund har vært eller er et problem i Norge – utenom de tilfellene som ble påvist i den ene flokken i Østfold i vinter.

Komiteen mener derfor at de tiltakene som er satt i verk for å kartlegge genene til ulven, er tilstrekkelige for å gi den kunnskapen som fagmyndighetene har bruk for i forvaltningen av ulv i Norge. Derfor anbefaler en enstemmig komite at Dokument nr. 8:51 avvises.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

(Votering, se side 3657)

Votering i sak nr. 12

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:51 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om gentesting av alle ulvefamilier/-grupper i Norge – avvises.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes med 90 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.12.42)