Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jørn L. Stang til justisministeren, vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren som rette vedkommende.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunalministeren:

«Ifølge politiet er asylmottak base for kriminelle handlinger. Til tross for at «asylantene» bor gratis og får 2 500 kroner i måneden av norske skattebetalere, reiser de daglig til Oslo sentrum for å rappe klær og robbe folk.

Hva vil statsråden gjøre med at transittmottakene rundt Oslo er reder for kriminelle elementer fra utlandet?»

Statsråd Sylvia Brustad: Vi har i dag over 12 000 flyktninger og asylsøkere boende i statlige mottak. Dette er en meget sammensatt gruppe, der noen venter på å bli intervjuet om sitt asylgrunnlag, mens andre har fått beskjed om opphold i Norge, men venter på bosetting i en kommune. Andre har fått avslag, men kan av ulike grunner ikke returneres til hjemlandet. Det bor med andre ord over 12 000 enkeltindivider i mottak, og dessverre benytter noen av disse tiden i Norge til å begå kriminelle handlinger.

Situasjonen med kriminelle beboere i mottak tar jeg meget alvorlig. De skaper frykt, de ødelegger for en hel gruppe som allerede er i en sårbar og utsatt posisjon, og de utnytter et system som skal ivareta personer som faktisk trenger beskyttelse.

I juli i år innførte derfor Regjeringa en hurtigprosedyre for behandling av asylsøknader til kriminelle asylsøkere. Søknadene til personer som er siktet, anmeldt eller dømt for kriminelle handlinger, blir prioritert etter særskilte rutiner. De samme rutinene gjelder for søknader som anses som åpenbart grunnløse. Foreligger det ikke et beskyttelsesbehov, skal vedkommende sendes ut av landet så raskt som overhodet mulig. Vi er ikke tjent med at personer uten beskyttelsesbehov benytter tida i mottak til å utøve kriminell virksomhet.

Kriminalitet i mottak er ikke begrenset til transittmottakene på Østlandet, selv om disse mottakene trolig er mer utsatt for slik virksomhet enn andre mottak. I arbeidet med å redusere kriminaliteten kan transittmottakene på Østlandet nå etablere ekstra vakthold utover den ordinære bemanninga på mottakene. For at Utlendingsdirektoratet skal kunne prioritere asylsøknadene til kriminelle asylsøkere, må også rutinene for melding om slike forhold fungere bedre. Utlendingsdirektoratet har derfor instruert både mottak og lokale politimyndigheter om hvordan kriminell aktivitet skal meldes.

Som jeg tidligere har gitt uttrykk for, tar jeg på alvor den situasjonen vi ser ved enkelte mottak. Sammen med justisministeren vil jeg derfor vurdere dagens lover og regelverk, rutiner og praksis for å se om disse redskapene på asyl- og utlendingsfeltet fungerer som de skal, eller om det er behov for ytterligere justeringer eller endringer. Dette er et arbeid jeg ønsker å gjennomføre meget raskt.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil takke statsråden for svaret. Jeg synes det var mye positivt i det, i hvert fall et skritt i riktig retning med hensyn til å ta disse spørsmålene alvorlig. Stadige oppslag i media avslører at uholdbare tilstander hersker på en rekke norske mottak for asylsøkere, spesielt på transittmottakene. Under dekke av å søke asyl er det kriminelle elementer – som er dem jeg er opptatt av, ikke de øvrige asylanter – som har blitt innlosjert på asylmottakene. Etter min mening kan ikke Norge tillate at asylmottak forfaller til å bli samlingssteder for forbrytere og faktisk også lagre for tyvegods. Etter min mening må politi og påtalemyndighet etterforske vinningsforbrytelser der asylmottakere er innblandet, og få dem hurtig gjennom rettssystemet, slik at utenlandske forbrytere kan sendes ut av landet så fort som mulig. Treghet og misforstått snillisme vil bare være til skade. Kan jeg regne med at statsråden har til hensikt å få asylsøkere som åpenbart er kommet hit med andre hensikter, raskest mulig ut av landet?

Statsråd Sylvia Brustad: Ja, svaret på det er at folk som ikke har reelt beskyttelsesbehov og er her kun for å gjøre kriminelle ting, selvfølgelig skal fortest mulig ut av landet. Jeg tar situasjonen meget alvorlig, men det er også viktig for meg å understreke at det er et mindretall av de mange asylsøkere og flyktninger som kommer til landet, som begår denne virksomheten. Men nettopp for at det mindretallet ikke skal ødelegge for flertallet – som har et reelt beskyttelsesbehov, og som Norge bør ta imot – må vi slå hardt ned på de som gjør ting på en gal måte. Derfor understreker jeg at det viktigste jeg tror vi kan gjøre, er å sørge for at saksbehandlingstida i UDI når det gjelder kriminelle, blir så kort som overhodet mulig, slik Regjeringa nå har pålagt UDI, og de som da ikke har noen rett til å bli i landet, skal selvfølgelig bli sendt ut så fort som overhodet mulig. Som jeg sa, justisministeren og jeg sitter sammen for å prøve å se om det også er flere ting vi kan gjøre for å få gjort noe mer med dette fortere.