Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Jørn L. Stang (Frp): Denne gang har jeg et spørsmål til justisministeren:

«Ifølge politiet i Oslo er situasjonen det verste man noensinne har sett med robbing av personer utført av profesjonelle lommetyver fra utlandet. I tillegg til kriminelle asylsøkere kommer det bander fra Polen og andre østeuropeiske land.

Hva akter statsråden å gjøre med det?»

Statsråd Hanne Harlem: Økt kriminalitet i form av tyverier fra person på offentlig sted er med på å skape utrygghet blant folk flest. Det er viktig at politiet til enhver tid har oversikt over kriminalitetsbildet og fanger opp nye tendenser og setter inn tiltak for å møte disse. Uniformert politi ute i gatene har erfaringsmessig en trygghetsskapende effekt på folk flest og virker avskrekkende på kriminelle. Oslo politidistrikt vil følge opp sitt arbeid med økt tilstedeværelse av synlig politi der det erfaringsmessig skjer kriminalitet. Ved anmeldelse er det viktig med en rask og effektiv behandling av straffesakene samt at eventuelle forvaltningsmessige tiltak i form av eksempelvis utvisningsvedtak følges opp.

Når det gjelder asylsøkere som begår kriminalitet – av denne eller annen type – mens de har sin asylsak til behandling, viser jeg til kommunalministerens svar for et par minutter siden.

Bekjempelse av tyverier fra personer på offentlig sted er ett av tre hovedsatsingsområder for Oslo politidistrikt neste år. Politiet vil invitere handelsnæringen, Oslo Sporveier og publikum til et tettere samarbeid for å redusere tyveri og vold på offentlig sted.

Norsk politi er representert i flere fora når det gjelder bekjempelse av internasjonal kriminalitet. I regi av Baltic Sea Task Force, som foruten de nordiske land består av Russland, Estland, Latvia, Litauen, Polen og Tyskland, foregår det en rekke prosjekter som retter seg mot kriminelle fra Øst-Europa, herunder Polen. Man har arrangert flere aksjoner rettet mot organisert kriminalitet, som smugling av stjålne kjøretøyer, narkotikasmugling, sprit- og sigarettsmugling, illegal innvandring og tyverier.

Kriminalpolitisentralen, Kripos, arrangerte i juni d.å. et arbeidsmøte i Oslo, der flere internasjonale representanter deltok. Man gjennomgikk da grove tyverier i urmakerforretninger, som var begått av polske kriminelle, i flere europeiske land. Dette arbeidet har gitt konkrete resultater i form av beslaglagt tyvegods og domfellelse.

Gjennom det nordiske PTN-samarbeidet – Politi- og Tollsamarbeidet i Norden – foregår det en kontinuerlig informasjonsutveksling og bekjempelse av kriminelle grupperinger. Gjennom dette samarbeidet har man utplassert sambandsmenn bl.a. i Russland, Polen og de baltiske land. Mye av denne virksomheten er sjelden synlig for publikum, men er svært nyttig og bidrar til effektiv kriminalitetsbekjempelse.

Disse tiltakene vil, sammen med det ordinære politiarbeidet på offentlig sted, fortsette fremover, der man i særlig grad vil legge vekt på problemorientert og målrettet tjeneste.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Jeg har notert meg det hun listet opp. Jeg er først og fremst opptatt av konkrete tiltak i eget land. Og for å illustrere hvor profesjonelle disse lommetyvene er, viser jeg til episoder hvor sivile politifolk har oppdaget at de ble utsatt for kontraspaning fra bandene. Utlendingene som står for dette, er jo ofte kamuflert som turister eller som asylsøkere på tur i byen. Jeg er altså på jakt etter hva statsråden vil gjøre med strafferammene overfor disse kriminelle elementene fra utlandet.

Så vil jeg også nevne den øyensynlig dårlige kontakten det er mellom asylmottakene og UDI, som hevder at de ikke kjenner til utviklingen med organisert kriminalitet ved mottakene. Og da er mitt spørsmål om det i det hele tatt er mulig, i et såpass velutviklet land som Norge, at det ikke engang er kontakt mellom asylmottakene og UDI, som jo skal håndheve dette.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg har vanskelig for å forstå at representanten Stang ikke oppfatter det som konkrete tiltak at Kripos har konkret samarbeid med andre land som vi vet at det kommer organiserte kriminelle fra for å begå kriminelle handlinger i Norge, og at vi har konkret samarbeid med de samme landene for å bidra til oppklaring av de forbrytelser som tross alt foregår. Kriminalitetsbekjempelse dreier seg jo ikke bare om strafferammen, men i første rekke om å få oppklart sakene, og deretter enten å få straffet eller utvist lovbryteren. Noe av problemet med den organiserte kriminaliteten – med folk som kommer fra andre land – er jo nettopp at linjene også går tilbake, og vi er helt avhengig av internasjonalt samarbeid for å få det til. Jeg oppfatter det også som et konkret tiltak at Oslo politidistrikt har dette som ett av sine tre hovedsatsingsområder neste år.

Når det gjelder spørsmålet om kontakt mellom asylmottak og UDI, forstår jeg egentlig ikke spørsmålet, for jeg oppfatter det ikke som korrekt at det ikke er kontakt mellom asylmottak og UDI. Og det mener jeg kommunalministerens svar på Jørn Stangs forrige spørsmål bekrefter.