Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«I forbindelse med utbygging av Regionfelt Østlandet er det satt av 62 mill. kroner til kulturminneprosjektet. Per i dag er det avdekket 366 kulturminner, hovedsakelig fangst-, jern- og kullgroper, på 15 pst. av det 226 km2 store feltet.

Er statsråden enig i at kulturminnene i området med dette i hovedsak er registrert og bevart for fremtiden, slik at midlene kan brukes i spesielle områder og ellers overføres til andre formål?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Kortversjonen er: nei, ikke helt enig. Jeg skal begrunne det.

Pr. september 2000 er det avdekket ca. 1 100 kulturminner, og 46 pst. av det totale arealet er registrert i forbindelse med den planlagte utbygging av Regionfelt Østlandet.

Omfanget av registreringene etter kulturminneloven avgjøres av vedkommende fagmyndighet, i dette tilfelle Hedmark fylkeskommune. Kulturminneloven pålegger tiltakshaveren, altså Forsvaret, å svare for kostnadene ved undersøkelsene. For å avklare de faglige rammene og totalkostnadene har det vært et nært samarbeid mellom fagmyndighet og tiltakshaver, Forsvarets Bygningstjeneste. Riksantikvaren, Universitetets kulturhistoriske museer – Oldsaksamlingen og planmyndigheten, Åmot kommune, har også vært representert i dette arbeidet. I denne fasen har tiltakshaver søkt å gi sitt bidrag til å holde kostnadene innenfor en riktig ramme.

Arbeidet består av både registreringer og utgravninger. Budsjettet for registreringsdelen utgjør ca. 19 mill. kr, mens budsjettet for arkeologiske utgravninger, som utføres av Universitetets kulturhistoriske museer – Oldsakssamlingen, utgjør 43 mill. kr, totalt 62 mill. kr. Arbeidet forventes utført i perioden 1999-2004, og pr. i dag er 9 mill. kr forbrukt.

Det er nødvendig å sikre at kulturhistorisk kunnskap ikke går tapt, og utbyggingen av regionfeltet må tilpasses øvrige natur- og samfunnsmessige hensyn. For en vellykket gjennomføring av regionfeltprosjektet er det derfor viktig at de arkeologiske undersøkelser fortsetter i samsvar med avtalt framdrift.

Det er min oppfatning at kulturminneundersøkelsene i regionfeltet ikke avviker vesentlig fra andre prosjekter det er naturlig å sammenligne med. Jeg finner det derfor korrekt å holde meg til de rammer for undersøkelsene som er avtalt mellom tiltakshaveren, Forsvarets Bygningstjeneste, og ansvarlig fagmyndighet i Hedmark fylkeskommune.

Bjørn Hernæs (H): Takk for svaret. Nesten enig er også bra!

Jeg vil slutte meg til det som statsråden sier om at det er helt nødvendig å sikre at kulturhistorisk kunnskap ikke går tapt, og at utbyggingen av regionfeltet må tilpasses øvrige natur- og samfunnsmessige hensyn.

Nå gikk spørsmålet mitt på registrering, og det svarer jo statsråden på innledningsvis. Men så tar han også opp spørsmålet om de arkeologiske utgravningene, og det fremkommer ikke helt av svaret hvor langt man er kommet der, og hvilke kostnader som er påløpt. Det ville være ønskelig om statsråden kunne si noe om både takt og omkostninger så langt.

Ellers forstår jeg svaret i den retning at det er ting som tyder på at man ikke vil behøve alle de til sammen 62 mill. kr som er satt av til prosjektet. Det var vel slik jeg måtte forstå statsrådens formulering – det var vel ikke en formulering, men en antagelse – om at det kanskje kan være noen penger å spare på prosjektet.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Når det gjelder detaljene i hvor langt man er kommet med å grave, må jeg nok komme tilbake til det overfor spørreren.

Ellers vil jeg si generelt at det kan jo tenkes at det her er noe midler å spare, men å forskuttere det nå, det er for tidlig. Der må jeg vise til mitt svar.

Jeg forstår representantens utålmodighet som går ut på å bruke disse pengene til noe annet, hvis det er noe å bruke etter at vi har gjennomført opplegg i samsvar med Stortingets forsett. Men det er det altså umulig å si noe konkret om nå så tidlig i fasen.