Stortinget - Møte tirsdag den 12. desember 2000 kl. 10

Dato: 12.12.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 76 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:89 (1999-2000))

Sak nr. 4

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Rolf Reikvam om å investere deler av inntektene ved salg av Telenor-aksjer i forskning og utdanning

Talere

Votering i sak nr. 4

Odd Einar Dørum (V) (ordfører for saken): Jeg skal ikke bruke lang tid på dette. Jeg skal vise til komiteens innstilling og den tilråding som er framlagt. Jeg vil også vise til at komiteen har delt seg i et flertall og et mindretall. Flertallet består av representantene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, som står bak tilrådingen, mens et mindretall fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og SV står bak et mindretallsforslag, som jeg skal komme tilbake til.

I korthet handler saken om hvordan man skal disponere eventuelle inntekter av framtidige nedsalg av statlige aksjer i Telenor. Hele komiteen er enig om at Telenor har hatt en sentral rolle i oppbyggingen av norsk teleteknologi, og er også enig i at man faktisk har bidratt i forsk-ningsmessig sammenheng. Skillelinjen kommer på det punkt hvor flertallet mener at når man så selger, skal disse inntektene disponeres i henhold til en 90-post på statsbudsjettet, mens mindretallet ønsker å gjøre en prinsipiell markering, at deler av et nedsalg skal kunne avsettes til økt satsing på forskning innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

På dette grunnlag har mindretallet fremmet et forslag som jeg tillater meg å ta opp, idet jeg tidligere har vist til komiteens innstilling og tilråding.

Presidenten: Odd Einar Dørum har tatt opp det forslag han refererte til.

Ranveig Frøiland (A): Saksordføraren gjorde så godt greie for fleirtalet sitt syn òg at det er eigentleg ikkje naudsynt å seia noko. Men frå Arbeidarpartiet si side har eg likevel berre lyst til å seia følgjande:

Eventuelle aksjesal skal og har vi moglegheit til å koma tilbake til mange gonger, men her er det nokre prinsipp som det er viktig å slå fast: For det første disponerer vi ikkje pengar før vi har selt aksjar, og for det andre rettar vi oss etter retningslinene når det gjeld budsjettarbeid generelt. Vi disponerer heller ikkje inntekter uavhengig av budsjett og eventuelt sal. Og om det skulle verta overskot, eller kor mykje pengar det vert dersom vi sel, veit vi heller ikkje. I forhold til budsjettpraksisen skal vi disponera midlane kvart år når vi ser på heilskapen i budsjettet.

La meg òg seia når det gjeld føremålet med forslaget om å bruka meir til forsking og utvikling, at det er både ein god tanke og eit godt forslag som vi skal vera med på å ta omsyn til i dei ordinære budsjetthandsamingane. Eg har vore med på å røysta ned ein del slike forslag før fordi det er nokre prinsipp i forhold til korleis vi skal driva budsjettering her i huset. Eg synest vi brukar mykje tid på akkurat slike forslag som ein veit vert røysta ned, så det er mi oppmoding at forsking, utdanning og utvikling skal vi ta vare på i dei ordinære budsjetta.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 1248)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten har Odd Einar Dørum satt fram et forslag på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:89 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Rolf Reikvam om å investere deler av inntektene ved salg av Telenor-aksjer i forskning og utdanning – vedlegges protokollen.»

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:89 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Rolf Reikvam om å investere deler av inntektene ved salg av Telenor-aksjer i forskning og utdanning – avvises.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre bifaltes komiteens innstilling med 68 mot 34 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.33.19)