Stortinget - Møte tirsdag den 12. desember 2000 kl. 10

Dato: 12.12.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 78 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:48 (1999-2000))

Sak nr. 7

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Carl I. Hagen om å utrede og få fastlagt en politikk for norske bosettinger i andre land

Talere

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden blir fordelt med 5 minutter på hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt høve til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Bjørn Hernæs (H) (ordfører for saken): Det er i seg selv positivt og ønskelig at nordmenn etter eget ønske oppholder seg i utlandet for kortere eller lengre tid. Kjennskap til utenlandske forhold bidrar til å berike det norske samfunn og er en forutsetning for å dra nytte av de fordeler som en stadig mer åpen verden kan gi. Jeg har derfor lyst til å gi uttrykk for anerkjennelse til forslagsstilleren fordi han har reist et spørsmål som åpenbart har fortjent en nærmere utredning, noe det meget omfattende svaret fra Regjeringen viser er blitt tatt på alvor.

Spørsmålene er blitt forelagt for fem forskjellige departementer: for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, for Barne- og familiedepartementet, for Kommunal- og regionaldepartementet, for Utenriksdepartementet og for Finansdepartementet, foruten selvsagt for Justisdepartementet selv. Det Justisdepartementet konkluderer med, er at de lovene som etterlyses, i det alt overveiende er tatt hensyn til, og at departementet utover det vil følge utviklingen videre.

Videre sier departementet at det er så stor forskjell f.eks. på skattespørsmål, strafferettslige spørsmål, pensjons- og omsorgsspørsmål og undervisningsspørsmål at det vil være lite hensiktsmessig å behandle det i en egen separat utredning. Dette er det store flertallet i komiteen enig i. Det burde vel vært en enstemmig komite, for det er umulig for meg å se at den komitemerknad som kommer fra Fremskrittspartiet, inneholder noe nytt i forhold til forslaget og de svarene som er gitt av Regjeringen.

Bare nærmest som en liten kuriositet har jeg også lyst til å nevne at komiteens flertall mener at betegnelsen «norske bosettinger i andre land» i Dokument nr. 8-forslaget er noe uheldig, fordi det kan skape inntrykk av at det skulle være ønskelig eller mulig med noen norsk myndighetsutøvelse i andre land.

Jan Simonsen (Frp): Jeg viser til forslaget på side 2 i innstillingen, som lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en offentlig utredning og deretter fremme forslag om en gjennomarbeidet helhetspolitikk for norske bosettinger i andre land og de utfordringer dette medfører for det norske samfunn og dets lover, regler og ordninger.»

Jeg har registrert at departementet mener at det finnes et tilfredsstillende regelverk på de fleste områder, og at disse regler og forskrifter kontinuerlig er under vurdering. Det vil likevel være en fordel med en helhetlig gjennomgang og en samlet oversikt over regelverket på ulike områder, eksempelvis på områder som skole, behandlingsinstitusjoner, eldretjenester, skatter og folkeregisterregler. At en slik gjennomgang og samlet oversikt vil være til stor hjelp for nordmenn bosatt i utlandet, viser det brevet som komiteen har mottatt fra den norske klubben i Costa Blanca. Der blir det vist til at forslaget fra representanten Carl I. Hagen har vært sendt rundt til 1 100 medlemmer, og at det er kommet mange positive tilbakemeldinger. Lederen for klubben uttrykker i brevet stor tilfredshet med det initiativet som er tatt.

Med dette tar jeg opp forslaget på side 2 i innstillingen.

Presidenten: Jan Simonsen har tatt opp det forslaget han refererte.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 1249)

Gunnar Breimo gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten har Jan Simonsen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en offentlig utredning og deretter fremme forslag om en gjennomarbeidet helhetspolitikk for norske bosettinger i andre land og de utfordringer dette medfører for det norske samfunn og dets lover, regler og ordninger.»

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:48 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentant Carl I. Hagen om å utrede og få fastlagt en politikk for norske bosettinger i andre land – bifalles ikke.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes komiteens innstilling med 86 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.35.02)