Stortinget - Møte torsdag den 15. februar 2001 kl. 10

Dato: 15.02.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 119 (2000-2001), jf. St.meld. nr. 46 (1999-2000)og to forslag oversendt fra Stortinget 11. oktober 2000)

Sak nr. 1

Innstilling fra samferdselskomiteen om Nasjonal transportplan 2002-2011

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 35 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1-6, fra Oddvard Nilsen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

  • forslag nr. 7, fra Oddvard Nilsen på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre

  • forslag nr. 8, fra Rigmor Kofoed-Larsen på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslag nr. 9, fra Rigmor Kofoed-Larsen på vegne av Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 10-14, fra Oddvard Nilsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 15 og 16, fra Rigmor Kofoed-Larsen på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre

  • forslag nr. 17, fra Rigmor Kofoed-Larsen på vegne av Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 18 og 19, fra Oddvard Nilsen på vegne av Høyre og Venstre

  • forslagene nr. 20-22, fra Thore Aksel Nistad på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 23, fra Inge Myrvoll på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslagene nr. 24-34, fra Inge Myrvoll på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 35, fra May Britt Vihovde på vegne av Venstre

Forslag nr. 35, fra Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette et Statens samarbeidsråd for kollektivtransport i Osloregionen, der Staten, Oslo kommune og fylkene Akershus, Buskerud og Østfold inngår.»

Votering: Forslaget fra Venstre ble mot 3 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 24-34, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett våren 2001 med et forslag om krav om bruk av partikkelfelle for nye dieselkjøretøyer fra 1. januar 2002.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med et forslag om hvordan dagens avgiftsregime kan legges om slik at nye og mer miljøvennlige former for drivstoff for transportsektoren, som metanol, kan gjøres kommersielt tilgjengelig både for brukere av dagens og framtidens teknologi.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Alle byer og tettsteder med over 5 000 innbyggere skal lage planer for et sammenhengende gang- og sykkelvegnett. Vegdirektoratet må pålegges å drive fram arbeidet raskt i samarbeid med kommunene.»

Forslag nr. 27 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram et forslag om hvordan avgiftssystemet kan legges om slik at det blir dyrere å bruke bil, men billigere å eie den, og der deler av dagens bensinavgift erstattes av et system med vegprising i sentrale strøk.»

Forslag nr. 28 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om en øvre takst på 80 kroner for personbiler og 250 kroner for større kjøretøy, hvor det foretas en delvis gjeldssanering av bompengeselskapenes gjeld slik at innkrevingstida ikke endres.»

Forslag nr. 29 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om avskaffelse eller reduksjon av kjørevegsavgiften i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett våren 2001.»

Forslag nr. 30 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om avvikling av investeringsavgift på jernbanemateriell i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett våren 2001.»

Forslag nr. 31 lyder:

«Stortinget vil be Regjeringen fremme nødvendige lovendringer som tillater bruk av inntekter fra drivstoffavgift til kollektivformål.»

Forslag nr. 32 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en ny gjennomgang av trasévalg for E6 Melhus etter Vassfjellalternativet, og samtidig vurdere eventuell lokalisering av godsterminal på Heimdal.»

Forslag nr. 33 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en vurdering av hvordan økt offentlig kjøp av persontransporttjenester på jernbane kan medføre økt trafikkoverføring fra veg til jernbane.»

Forslag nr. 34 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med neste anbudsperiode for kjøp av flyrutetjenester på det regionale rutenettet legge til grunn for anbyder en prisreduksjon på 30 pst.»

Votering: Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 5 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslag nr. 23, fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre den aktuelle forskrift til vegtrafikkloven slik at minibusser må ha en kollektiv funksjon for å kunne benytte kollektivfeltene. Dette kan bety at minibusser for institusjoner m.v. må kunne benytte feltene uansett antall personer i bussen, mens enkeltpersoner med minibuss som privatbil bare kan benytte feltene dersom det er minimum fire personer i kjøretøyet.»

Votering: Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble mot 8 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 20-22, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 20 lyder:

  • «1. Stortinget ber Regjeringen skille all produksjon av transporttjenester og samferdselsrelatert vare- og tjenesteproduksjon fra offentlig myndighetsutøvelse.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen foreta en modernisering- og fornyelse av dagens regelverk slik at man kan etablere et fullstendig markedsstyrt transportmarked.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen om å omorganisere det nåværende Samferdselsdepartementet til et Transportdepartement med ansvar for alt innenfor transport til lands, vanns og i luften, samt all virksomhet som er en naturlig del av transportvirksomheten, herunder havnevirksomhet.

  • 4. Stortinget ber Regjeringen om at det forvaltningsmessig opprettes et felles Statens transportdirektorat basert på sammenslåing av Vegdirektoratet, Luftfartsverket og Jernbaneverket.

  • 5. Stortinget ber Regjeringen om å omorganisere Statens vegvesens entreprenør- og driftsavdelinger til aksjeselskaper.

  • 6. Stortinget ber Regjeringen etablere et Statens transporttilsyn som får til oppgave å drive kontroll av all transport til lands (veg og jernbane), vanns og luft og havnevirksomhet for å påse at alle regler, særlig sikkerhetsbestemmelser følges.

  • 7. Stortinget ber Regjeringen om å omorganisere dagens havner til aksjeselskaper.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen stoppe prosjektet E6 gjennom Steinkjer i Nord-Trøndelag. Stortinget ber Regjeringen ta folkekravet om at nye E6 blir bygget utenom Steinkjer sentrum på alvor.»

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med finansieringsplan for bygging av dypvannskai/offshorekai ved Verdal og Levanger havn, i forbindelse med Regjeringens framlegg av statsbudsjettet for 2002.»

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 74 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.01.20)

Presidenten: Forslag nr. 18, fra Høyre og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å omgjøre Luftfartsverket til aksjeselskap.»

Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å støtte forslaget.

Votering: Forslaget fra Høyre og Venstre ble med 55 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.01.42)

Presidenten: Forslag nr. 19, fra Høyre og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa om at Karmsund hamn og Ålesund hamn vert gitt status som nasjonalhamn.»

Her har Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Senterpartiet varslet sin støtte.

Votering: Forslaget fra Høyre og Venstre bifaltes med 51 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.02.10)

Presidenten: Forslag nr. 17, fra Kristelig Folkeparti og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om kollektivtransport. Målsettingen må være å legge til rette for en kraftig vekst i kollektivtilbudet.»

Votering: Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 69 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.02.31)

Presidenten: Forslagene nr. 15 og 16, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en nasjonal sykkelstrategi med det mål at det blir tryggere og mer attraktivt å velge sykkel som framkomstmiddel.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere endringer i trafikkreglene med sikte på å gjøre reglene mer lettfattelige og å bidra til økt sikkerhet og færre sykkelulykker.»

Her har Sosialistisk Venstreparti varslet sin støtte.

Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre ble med 57 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.02.58)

Presidenten: Forslagene nr. 10-14, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering.

Forslag nr. 10 lyder:

«Alt statlig kjøp av vedlikeholds- og utbyggingstjenester i samferdselssektoren skal som hovedregel konkurranseutsettes.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide forslag for konkurranseutsetting av riksvegferjesambandene.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen åpne for fri etablering av ekspressbusser.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag slik at fartsgrensen på motorveger klasse A kan økes fra 90 km/t til 110 km/t.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre de nødvendige tiltak for at Jernbaneverkets anlegg gjøres tilgjengelig også for andre togoperatører på samme vilkår som de som gjelder for NSB.»

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 60 mot 27 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 22.03.20)

Presidenten: Forslag nr. 9 bortfaller som en følge av at forslag nr. 19 er vedtatt.

Forslag nr. 8, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å legge ut stamrutenettet i Nord-Norge og mellom Nord- Norge og Sør-Norge til offentlig kjøp.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 56 mot 31 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.03.50)

Presidenten: Forslag nr. 7, fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere å flytte bevilgningen til kollektivtransport ut av rammeoverføringene til fylkeskommunene og Kommunal- og regionaldepartementets budsjett og over til Samferdselsdepartementets budsjett.»

Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å støtte forslaget.

Votering: Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre bifaltes med 46 mot 41 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.04.13)

Presidenten: Forslagene nr. 1-6, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å overføre Luftfartstilsynet og Jernbanetilsynet fra Samferdselsdepartementet til et annet departement.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å opprette en felles ulykkeskommisjon for alle større ulykker innen transportsektoren, og at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med alternative løsninger når det gjelder organisering og arbeidsområder.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen omdanne Statens vegvesens produksjonsavdeling til aksjeselskap.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen omdanne Jernbaneverkets produksjonsavdeling til aksjeselskap.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen omdanne NSB Gods til aksjeselskap.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen omdanne NSB BA til aksjeselskap.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 34 stemmer for og 50 stemmer mot forslagene.

(Voteringsutskrift kl. 22.04.41)

Presidenten: Her er det flere som stemte feil. Presidenten foreslår at vi tar voteringen på nytt.

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 57 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.05.18)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2002 redegjøre for hvordan kollektivtransportens andel av den totale transporten skal økes.

II

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om resultatstyrt finansiering av kollektivtransporten.

III

St.meld. nr. 46 (1999-2000) – Nasjonal transportplan 2002-2011 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.