Stortinget - Møte torsdag den 5. april 2001 kl. 10

Dato: 05.04.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 192 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 46 (2000-2001))

Sak nr. 5

Innstilling fra næringskomiteen om Moxy Trucks AS – egenkapitaltilførsel

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 45 minutter, og at taletiden blir fordelt slik på gruppene: Arbeiderpartiet 10 minutter, de øvrige grupper 5 minutter hver.

I tillegg foreslår presidenten at en av de uavhengige representantene får en taletid på inntil 5 minutter.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt høve til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Leif Helge Kongshaug (V) (ordfører for saken): Bedriften Moxy Trucks AS er lokalisert i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Bedriften ble etablert i 1972. Hovedproduktet har vært og er rammestyrte anleggsdumpere for verdensmarkedet. Bedriften har vel 200 ansatte.

Etter økonomiske vanskeligheter gikk den statseide bedriften A/S Olivin inn på eiersiden i 1991 med 2/3 av aksjekapitalen. Japanske Komatsu innehadde den siste 1/3 av kapitalen. Komatsu trakk seg ut som eier i 1997.

Som et ledd i delprivatiseringen av A/S Olivin overtok staten ved Nærings- og handelsdepartementet aksjene i desember 2000.

Etter at Komatsu trakk seg ut, ble salgsapparatet svekket. Det var en vesentlig årsak til nedgang i salgsvolumet. Bedriften fortsatte produksjonen på et nivå som førte til lageroppbygging og en svært anstrengt likviditetssituasjon for selskapet. Selskapet kunne ikke fungere videre i den situasjonen. Fra selskapets side ble det lagt fram en skisse til ny driftsmodell og refinansiering av selskapet. Departementet engasjerte Hartmark Consulting AS for å foreta en uavhengig gjennomgang og vurdering. Konklusjonen er at Moxy Trucks under gitte forutsetninger kan etableres som et lønnsomt selskap, dersom en refinansiering gjennomføres i tide, og at det settes inn adekvate ledelsesressurser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre inviterer Stortinget til å bevilge 50 mill. kr i aksjekapital og å gi departementet fullmakt til å stille garanti for en driftskreditt på 30 mill. kr og fullmakt til å selge statens aksjer i Moxy Trucks AS. Høyre, Fremskrittspartiet og representanten Terje Knudsen støtter ikke det forslaget. De har sine egne forslag, som de sikkert vil begrunne i sine egne innlegg.

Når nå flertallet går inn for forslaget, er det ut fra den vurdering at når staten først er eier av en produksjonsbedrift som Moxy, må vi håndtere det eierskapet på en profesjonell måte. Det innebærer at en må vurdere de verdiene bedriften innehar. En må vurdere produkt, marked og salgsapparat, og sist, men viktigst: de menneskelige ressursene og kompetansen bedriften innehar.

Flertallets vurderinger er, i tråd med departementet og konsulentens konklusjoner, at det eneste realistiske alternativet i dagens akutte økonomiske situasjon er en statlig refinansiering. Men det er i seg selv ikke tilstrekkelig for å sikre selskapets framtid. Statlig eierskap er ingen god og varig løsning for et industriselskap som Moxy. Det må utvikles markedskontakter, nettverk og distribusjonskanaler. En god eier skal bidra til alliansebygging og produktutvikling. Derfor er det viktig at en umiddelbart starter arbeidet med å hente inn private eiere som kan tilføre bedriften disse viktige nevnte elementer, og som kan være med og utvikle bedriften og gi sikre og gode arbeidsplasser i framtida.

De siste års produktutvikling med en ny dumperserie som resultat, som er svært godt mottatt i markedet, var et viktig moment for flertallet. Det ville være meningsløst og lite profesjonelt av staten som eier ikke å medvirke til at virksomheten fortsetter nå, nettopp nå som det nye produktet har kommet på markedet og er tatt godt imot av kundene.

Tillitvekkende har også kontakten med de ansatte og den nye ledelsen i selskapet vært. Her er det mennesker som har tro på produktet, som ser nødvendigheten av å legge om til ordrestyrt produksjon, og som ser nødvendigheten av å ha private, industrielle eiere med godt nettverk og å ha et internasjonalt effektivt salgsapparat.

Jeg vil gi ros til bedriftens personalavdeling som, til tross for et vanskelig år i fjor, i samarbeid med Aetat benyttet situasjonen til oppgradering og kompetanseoppbygging i forhold til de ansatte. Dette er også et viktig element i totalvurderingen ved en refinansiering.

Til slutt vil jeg gi ros til statsråden for den måten saken er blitt håndtert på, og for at det er tatt nødvendige grep fra eierens side i tråd med konsulentens anbefalinger, der iblant at det settes inn en ny adekvat ledelse. Under disse forutsetninger har jeg tro på at bedriften kan gi gode, langsiktige og utviklende arbeidsplasser til beste både for den enkelte, for regionen og for dem som velger å benytte seg av bedriftens produkter.

Gunnar Breimo (A): Jeg er glad for at et flertall støtter Regjeringens tilråding i denne saken. At Fremskrittspartiet på et prinsipielt grunnlag stiller seg negativt til at storsamfunnet skal medvirke til å sikre over 200 arbeidsplasser i Distrikts-Norge, bør ikke overraske noen, men det er vel verdt å merke seg. Nok en gang får vi demonstrert at lokalsamfunn med problemer ikke har noe å hente hos det partiet. Der i gården er prinsippene viktigere enn hensynet til vanlige arbeidsfolk – når det kommer til konkret handling.

Arbeiderpartiet ønsker primært at denne type bedrifter skal ha private eiere, men etter vårt syn kan ikke samfunnet stille seg likegyldig til bedrifter som i en overgangsfase trenger støtte. Og det er det vi snakker om i dette tilfellet. Den aktuelle bedriften må sies å være en hjørnesteinsbedrift i Fræna kommune, og en nedleggelse vil få store konsekvenser. For alternativet til Regjeringens forslag er ikke private investorer som står i kø for å satse penger på ny aksjekapital – alternativet er nettopp nedleggelse. Derfor er jeg skuffet over at Høyre ikke er mer pragmatisk i denne saken.

Også jeg vil vise til rapporten fra konsulentfirmaet Hartmark Consulting – firmaet som har foretatt en grundig vurdering av bedriftens muligheter for å overleve på et forretningsmessig grunnlag. Ifølge konsulentfirmaet har bedriften et godt produkt, samtidig som den synes å beherske produksjonsteknologien. Under gitte forutsetninger vil bedriften i henhold til konsulentens konklusjon kunne etableres som en lønnsom bedrift fra og med 2002, dersom det i tide blir gjennomført en refinansiering, samtidig som det settes inn adekvate ledelsesressurser. Det er denne konklusjonen Regjeringen har fulgt opp gjennom sin tilråding.

Det framgår av proposisjonen at Moxy Trucks AS gjennom flere år har gjennomført betydelige investeringer i nytt og moderne produksjonsanlegg. Bedriften har også utviklet en ny generasjon anleggsdumpere. Hovedproblemet er i dag å finne på markedssiden. Konsulentfirmaet peker på at markedsinnsatsen må konsentreres om USA og om hovedmarkedene i Europa, og at adekvate distribusjonskanaler blir reetablert i USA.

Ifølge departementet vil det være mulig å reetablere et vel fungerende salgs- og distribusjonsapparat dersom bedriftens finansielle grunnlag styrkes. Departementet ser dette som en forutsetning for en positiv økonomisk utvikling.

Høring i komiteen har vist at den nye bedriftsledelsen deler både departementets og konsulentens syn. Det framkom dessuten at bedriften har kapasitet til å bygge tre ganger så mange dumpere som nødvendig for å overleve.

I tråd med Arbeiderpartiets syn, at denne type bedrifter primært bør eies av private, gis departementet fullmakt til å selge statens aksjer på et senere tidspunkt, etter at en restrukturering er gjennomført.

Når det gjelder Høyres forslag om å overføre aksjene til SND Invest, kan det være gode grunner til å vurdere det. Men Arbeiderpartiet er ikke innstilt på å gå til et slikt skritt og vedta det i dag. Forslaget er for uoversiktlig til at det bør vedtas som et benkeforslag, så jeg vil henstille til Høyre om å oversende det til Regjeringen for vurdering. Hvis ikke, ser Arbeiderpartiet seg nødt til å stemme mot forslaget.

Avslutningsvis vil jeg hevde at denne saken viser hvor viktig det er at vi har en politisk ledelse som på en offensiv måte tar tak i de problemene som oppstår, også i næringslivet. På denne måten sikrer Regjeringen viktige arbeidsplasser i et distrikt som trenger dem, og den sikrer en kompetanse som Norge har behov for og kanskje kan være litt stolt av. At en relativt liten bedrift i Fræna gjennom mange år har klart å hevde seg blant de store i en beinhard konkurranse på det internasjonale markedet, er mer enn beundringsverdig. Jeg kan bare ønske bedriften lykke til videre etter denne håndsrekningen fra storsamfunnet.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Kristelig Folkeparti synes det er gledelig at vi i dag kommer til å gjøre vedtak som kan styrke Moxy Trucks AS. Hvis en ikke hadde funnet en løsning for selskapet og Moxy hadde blitt avviklet, ville 300 arbeidsplasser direkte forsvunnet. Det ville ha fått store sosiale konsekvenser, fordi Moxy Trucks er en viktig hjørnesteinsbedrift i Fræna kommune. Lokalt har det vært mobilisert et sterkt engasjement for å redde virksomheten, og en har lyktes.

En statlig refinansiering av selskapet er i seg selv ikke tilstrekkelig for å sikre selskapets framtid. I innstillingen fra næringskomiteen har alle partier understreket at statlig eierskap i denne type ordinær industriell virksomhet ikke er noen god, varig løsning. Et selskap som opererer på et globalt marked, er avhengig av eiere som kan utvikle markedskontrakter, distribusjonskanaler og internasjonale nettverk. Et stort flertall av partiene ser det derfor som helt avgjørende for selskapets framtid at en statlig refinansiering kombineres med klare krav til at det umiddelbart startes et arbeid med å hente inn private eiere som kan bidra til dette.

Vi tilfører i dag selskapet 50 mill. kr i egenkapital. Dette skal sette selskapet i stand til å levere positive resultater fra 2002. Vi åpner i dag samtidig for å selge statens aksjer i selskapet. De nye produktene er godt mottatt, og det er all grunn til å være imponert over produktutviklingen. Men selskapet trenger allianser for å bygge opp et salgs- og leveringsapparat ute på de viktigste markedene.

Moxy er ett av to selskap i Norge som produserer kjøretøy. Vi har Think, som produserer små elbiler, og vi har Moxy, som produserer rammestyrte anleggsdumpere, kjøretøy av en litt større dimensjon. Moxy representerer en kompetanse og en industri det er ønskelig å ta vare på og videreutvikle. Selskapets kompetanse gir også mulighet for å rette seg inn mot det marine markedet og offshoremarkedet, slik selskapets egen driftsmodell legger opp til.

Kristelig Folkeparti regner med at dagens vedtak vil sikre Moxy videre drift, og at det vil kunne etableres som et lønnsomt selskap fra 2002.

Ansgar Gabrielsen (H): Det vi har til behandling i dag, er spørsmålet om staten skal fortsette å sette inn noen titalls millioner og utstede garantier, som til sammen utgjør 80 mill. kr, og eventuelt gi en salgsfullmakt for dette selskapet. Vi har fått en konsulentrapport som sier litt om mulighetene, og vi har hatt en gjennomgang i komiteen med folk både fra ledelsen og fra de ansatte. Som vanlig er plastarkene fulle av optimisme – pilene peker bare én vei. Når en ser litt historisk på det, peker pilene helt andre veier.

Nå har det vært spesielle omstendigheter knyttet til denne bedriften over lengre tid. Det statlige eierskapet kan i hvert fall ikke sies å ha vært noen ubetinget suksess. Men nå har det etter det jeg har skjønt på saksordføreren, kommet inn det han kalte for «adekvat ledelse», og det må da være i motsetning til den ikke-adekvate ledelsen som han har beskrevet i ganske klare ordelag i lokalpressen der oppe.

Jeg føler jeg har liten kompetanse til å vurdere det som eksempelvis Molvær Grimstad hadde vurdert, nemlig produktutviklingen, som hun var «imponert over». Jeg besitter ikke den inngående kunnskapen som jeg antar er alminnelig oppe i Møre og Romsdal, men jeg synes både det som er sagt, og – kanskje ikke minst – det som ikke er sagt, på en god måte illustrerer at dette er et område hvor politikerne ikke burde holde på. Men det er jo et valgår.

Referansen fra Molvær Grimstad til at det er mobilisert i lokalmiljøet, minner meg også om alle de mobiliseringer som har vært hver gang en telefonsentral har blitt automatisert i dette landet. Meg bekjent har det ikke blitt automatisert én telefon siden tidenes morgen uten at det har vært mobilisert i lokalmiljøet for å beholde telefondamene som sitter og plugger. Skulle vi ha fulgt disse rådene, hadde vi vel sittet og plugget hele gjengen.

Jeg tror det er på tide å ta et oppgjør med det som går på statlig eierskap i bedrifter av denne typen, som utelukkende har en historisk begrunnelse og ingen forretningsmessig begrunnelse – overhodet ingen! Hvis alt som står i denne konsulentrapporten, er riktig, vet vi om så mange millionærer og milliardærer i Møre og Romsdal som må antas å ha vært interessert, men det er så vidt jeg kan se, bare Grete Knudsen som er interessert i å bruke penger på denne bedriften, i tillegg til noen i dens umiddelbare nærhet som skal gjenvelges.

Statsråden tar i vedtakets III til orde for at departementet skal få fullmakt til å selge aksjene. Da vil jeg bare si lykke til! Jeg håper det går fort, så man begrenser skadene, for statlig eierskap er åpenbart ikke å foretrekke. Jeg tror imidlertid at for å få fortgang i det, kunne det være en fornuftig idé, som en slags mellomløsning, å foreta en overføring av aksjene til SND Invest, som jeg opplever som relativt profesjonelle på det å utøve eierskap for staten.

Breimo beskrev Høyres forslag som «et benkeforslag». Det vet jeg ikke hvor han har fra. Forslag fremsatt i komite synes jeg ikke fortjener karakteristikken «benkeforslag». Da vil det jo bare være benkeforslag eller Regjeringens proposisjon som ligger til grunn. Det har vært rimelig god tid til å tenke seg om, og jeg opplever indirekte gjennom det Breimo sier, at det ikke nødvendigvis er noen veldig dårlig idé det som kommer fra Høyres side. Men enn så lenge vil jeg opprettholde forslaget om å overføre aksjene til SND Invest, og det er herved fremsatt.

Presidenten: Representanten Gabrielsen har tatt opp det forslag han refererte til.

Øystein Hedstrøm (Frp): I saken som Stortinget nå har til behandling, er realiteten at det nå skal tilføres 50 mill. kr i aksjekapital, samt at man skal videreføre en garanti på 30 mill. kr til Moxy Trucks AS.

Det er ikke første gang det ropes på offentlige midler til denne virksomheten. Jeg skal gå tilbake i tid, til 1991, da steinselskapet A/S Olivin gikk inn med 20 mill. kr. De fikk en aksjeutvidelse i 1996, da selskapet ble tilført ytterligere 10 mill. kr. Det stopper ikke der. Året etter overtok A/S Olivin Komatsus eierandeler, og i 1998 ble det tilført nye 30 mill. kr.

Jeg vil komme litt inn på Breimos innlegg og invitt til oss med hensyn til vår stilling her. Da vil jeg minne representanten Breimo om at det nå er gått ti år siden reorganiseringen av Moxy Trucks, og det har vært private interessenter, bl.a. dansk-norske Hydrema, som på et tidligere stadium ville gå inn og investere. Men hva har Arbeiderpartiet gjort i disse ti årene? Har de hatt et aktivt engasjement for å åpne for privat kapital i virksomheten? Nei, hele tiden er det et sugerør i statskassen og i A/S Olivin som skal løse denne virksomhetens problemer. Det har Fremskrittspartiet som eneste parti hele tiden sagt nei til. Og som representanten Gabrielsen var inne på: Hvis nå det som står i denne konsulentrapporten fra Hartmark Consulting AS hadde vært en realitet, burde private investorer stått i kø for å se de mulighetene man har i denne virksomheten til å bli videreutviklet og virkelig bli noe stort for denne regionen. Vi må snart lære at stadig å tilføre statskapital til private virksomheter ikke er liv laga, spesielt med den historien som dette selskapet har. Det faktiske forhold er at Norge nå, når det gjelder privatisering av offentlig virksomhet, ligger etter Kina. Så jeg synes at vi nå må gå inn på et annet spor, og Fremskrittspartiet har som sagt vært konsekvent helt siden reorganiseringen i 1991. Vi har da et forslag som går på at man så snart som mulig skal foreta en aksjeemisjon i selskapet på bakgrunn av den konsulentrapporten som foreligger.

Jeg vil også benytte anledningen til å spørre statsråden om hva som er gjort fra departementets side for å forsøke å få inn privat kapital, for det burde jo være en logisk konsekvens av den konsulentrapporten som foreligger.

Jeg skal ta opp forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Terje Knudsen, som er referert i innstillingen.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Øystein Hedstrøm har tatt opp det forslag han refererte til.

Statsråd Grete Knudsen: Som flere har sagt, er Moxy Trucks AS en hjørnestensbedrift der den ligger. Den har nå i overkant av 200 ansatte og produserer anleggsmaskiner. Driftsinntektene i fjor utgjorde ca. 330 mill. kr, og 95 pst. av dette kom fra eksportsalg. De viktigste markedene er USA, Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Bedriften har gjennom flere år gjennomført betydelige investeringer i et nytt, moderne produksjonsanlegg og har også investert betydelige ressurser i utvikling av nye produktmodeller. I løpet av de siste to årene har Moxy lansert også et nytt fullspekter produktprogram, og jeg er helt enig med representanten Kongshaug i at det står det respekt av.

Som ledd i delprivatiseringen av A/S Olivin, som Stortinget sluttet seg til i juni i fjor, overtok Nærings- og handelsdepartementet tilnærmet samtlige aksjer.

Moxy har siden høsten 1999 opplevd en nedgang i salgsvolumet, spesielt på det nordamerikanske markedet. Dette har medført stor lageroppbygging og en etter hvert meget anstrengt likviditetsmessig og finansiell situasjon for selskapet.

Nærings- og handelsdepartementet engasjerte, som flere har nevnt her, i desember 2000 konsulentfirmaet Hartmark Consulting for å foreta en uavhengig gjennomgang og vurdering av situasjonen og planene for den videre drift. Konsulentfirmaet skulle analysere bedriftsøkonomiske og markedsmessige forhold, forretningsmessige risikofaktorer og forutsetninger for å oppnå en lønnsom bedrift igjen.

I sin sluttrapport pekte Hartmark Consulting på at Moxy Trucks har et godt produkt, og at bedriften synes å beherske produksjonsteknologien. Men hovedproblemet knytter seg til markedssiden, der det er behov for å erstatte deler av forhandlernettverket i de europeiske markedene, reetablere distribusjonsfunksjonen i det nordamerikanske markedet og styrke markedsinnsatsen generelt. Dessuten må bedriftens faste kostnader reduseres, og man må gå over til et ordrestyrt produksjonsopplegg. Konsulenten konkluderte med at Moxy Trucks under gitte forutsetninger vil kunne etableres som et lønnsomt selskap allerede fra neste år av dersom det i tide gjennomføres en refinansiering, og dessuten at selskapets ledelse styrkes.

I begynnelsen av februar ble det valgt ny styreleder til selskapet, og det ble også foretatt enkelte andre utskiftninger i styret. Deretter ble det ansatt ny administrerende direktør. Etter mitt syn var det riktig å foreta disse endringene i selskapets toppledelse nå. Jeg vil imidlertid understreke at den avtroppende ledelsen ved Moxy Trucks må berømmes for den innsatsen som er gjort, og de resultatene som er oppnådd, i forbindelse med oppbygging og utvikling av bedriften på 1990-tallet.

Regjeringen går i proposisjonen inn for en styrking av kapitalgrunnlaget til Moxy. Konkret foreslås tilført 50 mill. i ny aksjekapital. Dessuten blir det foreslått at en etablert driftskredittgaranti på 30 mill. kr, som har vært stilt av den forrige eieren A/S Olivin, videreføres av staten. Dette vil gjøre det mulig å reetablere et velfungerende salgs- og distribusjonsapparat, noe som er en nødvendig forutsetning for å bringe selskapet over i en positiv trend.

De foreslåtte tiltakene vil bli ledsaget av forventninger fra departementets side om en akseptabel avkastning på den innskutte kapitalen.

Det er med tilfredshet jeg konstaterer – når jeg leser næringskomiteens innstilling – at det er et bredt flertall som støtter opp om Regjeringens forslag. En eventuell nedleggelse av denne bedriften ville ha medført store konsekvenser i form av bortfall av arbeidsplasser og tapt virksomhet for leverandører, ikke bare for Fræna, men også for nabokommunene. I tillegg ville en avvikling koste samfunnet – eieren og kreditorene – anslagsvis 150 mill. kr.

Regjeringen ser sitt forslag om statlige bevilgninger til Moxy Trucks i sammenheng med de inntektene som staten vil få fra salg av aksjer i A/S Olivin. For øvrig foreslår Regjeringen at Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å selge statens aksjer i Moxy Trucks på et senere tidspunkt.

Etter at proposisjonen ble fremlagt, har Moxy oppnådd en meget oppløftende utvikling i salgsvolumet. Bedriftens ledelse mener nå at salget av dumpere i inneværende år vil kunne bli høyere enn plantallet på 220 enheter. Bedriften har også entusiastiske ansatte.

Vi har kommet frem til et fornuftig opplegg i denne saken, og jeg har tro på at Moxy gjennom de tiltakene som nå blir iverksatt, vil komme over i en vedvarende positiv utvikling.

Og helt til slutt til representanten Hedstrøm: Det har ikke vært noen private som på dette tidspunkt har vært åpne for å gå inn i bedriften.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg vil først kommentere det siste statsråden sa, om at det har vært kjemisk rent for private interessenter. Når man har en konsulentrapport som spår denne virksomheten, riktignok under visse gitte forutsetninger, store muligheter til å kunne være konkurransedyktig i dumpermarkedet i konkurranse med Volvo, Caterpillar og de andre store gigantene, så er det noe som ikke stemmer her. På bakgrunn av en slik rapport burde jo interessentene og møringene ha stått i kø for å gå inn med kapital og se markedsmulighetene. Men jeg aksepterer at det er et flertall her i stortingssalen, ved siden av Regjeringen, som fortsatt og uten å stille noen konkrete betingelser vil gå inn med 50 mill. kr og videreføre en garanti på 30 mill. kr. Men da vil jeg spørre statsråden: Vil man gi et signal til denne virksomheten om at det nå er absolutt siste gang at staten vil gå inn med betydelige bevilgninger, slik at man setter denne virksomheten litt under press for å kunne utvikle alternativer mens det ennå er tid – hvis situasjonen skulle bli en annen for virksomheten?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg understreket i innlegget mitt at det først og fremst er den markedsmessige siden som har sviktet, og det er også den som nok ikke har fått stor nok oppmerksomhet i et marked som domineres av noen store aktører. Men fra februar i år – og det fikk kanskje ikke representanten med seg – faktisk etter at vi la frem denne proposisjonen, har det vært en positiv trend. Det må vi ta med oss som noe som faktisk er oppløftende, etter at man nå på en helt annen måte har vektlagt også den markedsmessige siden av virksomheten.

Når det gjelder spørsmålet fra representanten Hedstrøm om å stille betingelser, er det helt klart fra Regjeringens side at det blir med denne gangen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til replikk.

Flere har heller ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 2600)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag: Det er:

  • forslag nr. 1, fra Ansgar Gabrielsen på vegne av Høyre

  • forslag nr. 2, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Terje Knudsen.

Ansgar Gabrielsen (H): Under debatten kom Arbeiderpartiet med en oppfordring til Høyre om å gjøre forslag nr. 1 om til et oversendelsesforslag, hvilket kan indikere at de er i ferd med å se lyset. Forslaget gjøres derfor herved om til et oversendelsesforslag.

For øvrig anbefaler jeg Høyres gruppe å stemme mot I og II, og for III.

Presidenten: Da har forslagsstilleren foreslått at forslag nr. 1 blir gjort om til et oversendelsesforslag.

Forslaget får da følgende ordlyd:

«Det henstilles til Regjeringen om at Statens aksjer i Moxy Trucks AS overføres vederlagsfritt til SND Invest AS.»

Presidenten foreslår at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsbehandling. – Det anses vedtatt.

Det voteres så over forslag nr. 2, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Terje Knudsen. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en aksjeemisjon som fremskaffer nødvendig risikokapital, ved økt privat eierdeltakelse i Moxy Trucks AS.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Terje Knudsen ble med 79 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.23.09)Komiteen hadde innstillet:

I

I statsbudsjettet for 2001 gjøres følgende endring:

Kap.PostFormålKroner
959 (nytt)Moxy Trucks AS
90Aksjekapital, bevilges med 50 000 000

II

Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å stille garanti for en driftskreditt på 30 mill. kroner til Moxy Trucks AS. Garantifullmakten utløper 31. desember 2001.

Votering:Komiteens innstilling til I og II bifaltes med 69 mot 24 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.23.48)Videre var innstillet:

III

Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å selge statens aksjer i Moxy Trucks AS på et senere tidspunkt, etter at en restrukturering av bedriften er gjennomført.

Votering:Komiteens innstilling til III bifaltes enstemmig.