Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg vil stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«I Asker og Bærums Budstikke har det kome fram at vegsjefen i Akershus ikkje ønskjer å utgreia den traséen lokalbefolkninga og Bærum kommune ønskjer for E16. Det vert òg hevda at ei slik utgreiing vil forseinka utbygginga kraftig.

Vil statsråden ta initiativ til at også den løysinga som er ønskt av Bærum kommune og lokalbefolkninga, vert utgreidd?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Planlegging av E16 mellom Wøyen og Bjørum har i de siste ti årene skjedd med bakgrunn i en miljørevisjon av tidligere godkjent kommunedelplan. Statens vegvesen Akershus har utarbeidet et forprosjekt i flere alternativ basert på tidligere plan, men med flere tunneler. Skui Vel har lansert et alternativt forslag basert på en lang tunnel fra Økri til Bjørum.

Formannskapet i Bærum har i vedtak 1. november 2000 bedt om at videre planlegging skulle skje i tråd med godkjent kommunedelplan for Wøyen–Bjørum, dog slik at linjeføringen følger Skui Vels forslag i tunnel gjennom terrengets høyeste punkter. Vegvesenet har tatt med en tilpasset versjon av Skui Vels forslag i den videre planleggingen, som også er tilpasset godkjent kommunedelplan.

Det opprinnelige forslaget fra Skui Vel vil føre til høyere anleggs- og driftskostnader og avviker dessuten vesentlig fra godkjent kommunedelplan. Dette kan medføre krav om full konsekvensutredning, noe som vil føre til forsinket gjennomføring av prosjektet.

Flere løsninger blir nå vurdert. Endelig valg vil bli gjort av Bærum kommune, etter plan- og bygningslovens bestemmelser.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg takkar for svaret, men eg følte vel ikkje at statsråden svarte på spørsmålet om han kunne forsikra at planen som Skui Vel stiller seg bak, og som kommunestyret har stilt seg samrøystes bak, òg blir vurdert. For ein har vel inntrykk av at ein vurderer ulike alternativ, men at det alternativet som både er mest miljøvennleg, tar omsyn til eventuell utviding av vegkapasiteten, dersom det blir nødvendig fordi trafikkgrunnlaget stig, og òg tar best omsyn til bumiljøet i dette området, ikkje ser ut til å bli vurdert dersom vegsjefen gjer det slik som han vil.

Og då er spørsmålet mitt – eg må faktisk gjenta det: Vil statsråden sørgja for at den totale planen som Skui Vel har stilt seg bak, og som òg kommunestyret har stilt seg bak, blir med i den vidare vurderinga?

Kenneth Svendsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Etter mine informasjoner er det slik at vegsjefen har tatt med seg denne planen i sin planlegging, og at hovedpunktene i planen nå er med i forhold til de forslag vegsjefen presenterer i reguleringsplansammenheng. Identisk med velets plan er det – så vidt jeg har fått opplyst – ikke, men de vesentligste punktene er med.

Det som er viktig, er selvsagt å få til to ting. Det ene er å få en linjeføring og en plan som man er tilfreds med lokalpolitisk, og selvfølgelig også de som bor i området, samtidig som det haster veldig med å få gjort noe med E16. Da må vi kombinere dette med at vi må forholde oss til plan- og bygningsloven. Og da er det selvsagt slik at det er ønskelig å unngå full konsekvensutredning, fordi det vil ta en god del tid. Det er alle disse hensynene vegsjefen samtidig forsøker å hensynta.

I siste runde vil det jo også være slik at det er kommunestyret i Bærum som skal vedta reguleringsplanen, og er det da slik at man ikke har tatt hensyn til kommunen, vil det helt klart komme fram i den sammenheng.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Problemet er at viss ein ikkje tar det innspelet på alvor, og faktisk har med den planen som Skui Vel har stilt seg bak, og som òg kommunen har stilt seg bak, har ein ikkje det alternativet i Bærum kommunestyre når dei ein gong skal vera med og vedta dette, slik at det faktisk kan ta endå lengre tid før ein kan setja i gang med bygginga.

No har befolkninga i dette området venta i 18–20 år på å få ein skikkeleg veg, og då trur eg faktisk at dei vil ta på seg å ha det tolmodet som må til for å få ei skikkeleg konsekvensutgreiing av deira alternativ. Det er betre for befolkninga å få eit godt, miljøvennleg og framtidsretta alternativ enn eit alternativ som det blir tungt for dei å leva med i mange generasjonar framover. Så eg har lyst til å avslutta med å oppfordra samferdselsministeren til å be vegsjefen òg ta med seg den fullstendige planen som Skui Vel og Bærum kommune stiller seg bak, for befolkninga sin del og for framtida sin del.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er nesten oppsiktsvekkende å be om at man utreder en plan som forutsetter en ny konsekvensutredning, for det vil ta ytterligere to år. Og jeg er uhyre opptatt av at vi får gjort noe med forholdene rundt E16, fordi befolkningen der bl.a. gjennom aksjoner har markert at de ønsker hurtig framgang i dette prosjektet. Vi må klare å kombinere det med å ta med oss de vesentligste hensynene i den planen som Skui Vel har lagt fram, i den hensikt at vi kan få oppslutning om planen i kommunestyret. Det har vegsjefen lagt opp til. Jeg har tillit til at han også legger det til grunn i det videre arbeidet fram mot behandlingen av reguleringsplanen, med sikte på at vi skal få en god løsning i dette området.