Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Rikke Lind (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Kriterier for statlige midler til kollektivtransport til sjøs legger vekt på kjørte kilometer, og ikke hvor mange mennesker som blir fraktet, eller rushtidskostnader. AS Nesodden-Bundefjord Dampskipsselskap fraktet i fjor 2,6 millioner kollektivreisende på Oslofjorden, i stor grad rushtidsreiser. På grunn av de statlige kriteriene får denne type kjøring lite støtte.

Ønsker statsråden å bidra til mer kollektivtransport på Oslofjorden, og vil statsråden vurdere kriteriene for tildeling?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I rammeoverføringene til fylkeskommunene blir utgifter knyttet til lokal rutedrift fordelt etter seks kriterier, herunder «antall kilometer rutenett til sjøs». I spørsmålet vises det til at dette kriteriet bidrar til å diskriminere sjøruter i sentrale strøk med mange passasjerer. Etter min mening bør en se på den samlede virkningen av alle kriteriene, da de ulike kriteriene drar i ulik retning. Som eksempel kan jeg vise til kriteriet «antall innbyggere», som i dette tilfellet trekker i en annen retning enn det forhold som blir påpekt i spørsmålet.

Representanten Lind spør om jeg vil bidra til mer kollektivtransport på Oslofjorden. Som kjent er ansvaret for driften av lokale ruter i vårt system tillagt fylkeskommunene. Jeg må derfor be om forståelse for at jeg ikke kan ta stilling til spørsmål som angår konkrete rutestrekninger. Staten har imidlertid et ansvar for å sikre fylkeskommunenes økonomi, slik at de blir i stand til å gi befolkningen et tjenlig kollektivtilbud. Jeg vil i denne sammenheng vise til den styrkingen av kommuneøkonomien som denne regjeringen har bidratt til.

Når det gjelder kriteriene som inngår i rutedelen av kostnadsnøkkelen for rammeoverføringene til fylkeskommunene, varslet Regjeringen i kommuneøkonomiproposisjonen for 1997 at den ville sette i gang utredningsarbeid på dette området. En orientering om status og videre framdrift i dette arbeid vil bli gitt i kommuneproposisjonen 2002.

Rikke Lind (A): Jeg takker for det positive svaret. Jeg tolker det slik at statsråden vil gi disse kriteriene en vurdering i kommuneøkonomiproposisjonen 2002. Jeg forutsetter at en slik gjennomgang tar utgangspunkt i ønsket og målet om at flest mulig skal kunne reise kollektivt. Mange mennesker er nemlig avhengig av i sin hverdag at kollektivtilbudet fungerer, og at det har en pris de kan leve med. Særlig i Oslo- og Akershus-regionen vet vi at rushtidsproblematikk, kø på veiene, gjør at det at kollektivtilbudet fungerer, er helt avgjørende.

Nesodden-Bundefjord Dampskipsselskap er i en helt spesiell situasjon. Det er det selskapet i landet som frakter flest kollektivreisende, og Nesodden er den kommunen som har desidert høyest kollektivandel i hele Norge. Det sier noe om perspektivet i forhold til satsing på båttrafikk på Oslofjorden.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil gjenta fra mitt hovedsvar at i den proposisjonen som ble bebudet rundt kommuneøkonomiproposisjonen 2002, vil vi komme med status omkring dette arbeidet som ble igangsatt etter varslingen i 1997. Det vi tar sikte på i dette arbeidet videre, er å innrette all kollektivstøtte slik at man får flest mulig over på kollektive transportmidler. Vi må altså kort og godt gå gjennom alle støtteordningene med sikte på å innrette dem slik at vi stimulerer til å hente nye passasjerer, og ikke minst sørge for å frakte de nåværende passasjerene på en god måte, enten gjennom å forbedre eksisterende ruter eller gjennom å legge opp ruter slik at man nettopp når dette målet. Selvsagt vil dette være spesielt viktig i de mest folkerike områdene våre, og det er jo ikke minst dette området.