Stortinget - Møte fredag den 15. juni 2001 kl. 10

Dato: 15.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 320 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:79 (2000-2001))

Sak nr. 8

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal og Kristin Halvorsen om en forvaltning av Petroleumsfondet som ivaretar grunnleggende hensyn til både miljøet og menneskerettigheter

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Valgerd Svarstad Haugland på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslagene nr. 3 og 4, fra Øystein Djupedal på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Forslagene nr. 3 og 4, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslag nr. 3 lyder:

«1. Stortinget ber Regjeringen umiddelbart trekke ut Petroleumsfondets investeringer i Singapore-bedriften Singapore Technologies Engineering.

2. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med retningslinjer for plassering av Oljefondet i utlandet som sikrer at hensyn til menneskerettigheter og miljø blir lagt til grunn for investeringsvalg.

3. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av hvordan bedrifter som staten har betydelige eierandeler i, kan sertifiseres etter standardene SA 8000 og ISO 14001.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen trekke ut Petroleumsfondets investeringer i bedriftene Unocal og Total Fina Elf grunnet bedriftenes anvendelse av tvangsarbeid i prosjekter i Burma.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 1 og 2, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en rapporteringsordning og en uttrekningsmekanisme for Petroleumsfondet som innebærer at investeringer kan trekkes ut eller selskaper utelukkes når det viser seg at investeringene er i strid med grunnleggende menneskerettigheter, fundamentale miljøhensyn og konvensjoner som Norge har undertegnet. Det må lages en liste over slike kriterier som lar seg praktisere.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ internasjonalt for videreutvikling av verktøy for etablering av etiske retningslinjer for menneskerettigheter og miljø, bl.a. gjennom samarbeid med organisasjoner og forum for investorer som ønsker å ta slike hensyn i forvaltningen. På basis av erfaringene internasjonalt og fra vårt eget miljøfond ber Stortinget om en fornyet vurdering med sikte på etablering av slike etiske retningslinjer i løpet av 2002.»

Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 75 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.18.59)Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:79 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Djupedal og Kristin Halvorsen om en forvaltning av Petroleumsfondet som ivaretar grunnleggende hensyn til både miljøet og menneskerettigheter – bifalles ikke.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 84 stemmer for komiteens innstilling og 12 stemmer mot.(Voteringsutskrift kl. 21.19.29)

Signe Øye (A) (fra salen): Jeg stemte feil. Jeg skulle stemt for.

Steinar Bastesen (TF) (fra salen): Jeg skulle ha stemt imot.

Presidenten: Da skulle stemmetallene bli det samme. Innstillingen bifaltes altså med 84 mot 12 stemmer.