Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2001 kl. 10

Dato: 07.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Vil statsråden ta konkrete initiativ for å hindre at styremøtene i de regionale helseforetakene skal kunne foregå bak lukkede dører, for på den måten å sikre at befolkningen får innsyn i saksbehandling og beslutninger som er av avgjørende betydning for brukerne av norsk helsevesen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg først slutte meg til intensjonen i representanten Molviks spørsmål. Den offentlige helsetjenesten skal drives med åpenhet i forhold til sine omgivelser. Derfor er offentlighetsloven gjort gjeldende for foretakene.

Jeg konstaterer at de regionale helseforetakene er aktive i informasjonen omkring styrenes arbeid, og det er viktig. Offentlighetsloven gir en rekke innsynsmuligheter, men omfatter som kjent ikke møteoffentlighet. Det innebærer at styrene fra Stortingets side er gitt anledning til å utøve skjønn i dette spørsmålet. De regionale helseforetakene har valgt noe ulik praksis med hensyn til møteoffentlighet. Det gir et godt utgangspunkt for å vinne erfaring med begge modeller.

Et annet viktig hensyn ved den nye foretaksmodellen er at styrene skal kunne virke under stabile rammebetingelser, dvs. at styrene skal kunne forvente en stabilitet i sine organisatoriske rammebetingelser. Derfor finner jeg det ikke riktig å gå inn med spesifikke pålegg knyttet til spørsmålet om møteoffentlighet. Jeg vil derimot allerede nå varsle at jeg med utgangspunkt i foreliggende bestemmelser i helseforetaksloven om pasienters og andre brukeres medvirkning vil følge opp overfor de regionale helseforetakene at det i dette arbeidet skal etableres brukerutvalg. Det er en arbeidsform som jeg selv har god erfaring med, og som er med på å åpne offentlige virksomheter i forhold til dem som mest berøres, uten at man rokker ved det klare ansvar som styret må ha.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil takke statsråden for svaret. Samtidig vil jeg gi uttrykk for at jeg kunne ha ønsket meg noe mer konkret og forpliktende. For slik situasjonen nå er, som helseministeren sjøl var inne på, ser det ut som om vi får en ulik praksis fra helseregion til helseregion. Jeg syns det er en svært betenkelig situasjon at man i noen deler av landet vil ha en større åpenhet rundt disse debattene, mens de vil være mer lukket i andre deler av landet.

Mitt oppfølgingsspørsmål til helseministeren blir da som følger: Vil helseministeren etter en tids utøvelse av denne praksisen eventuelt evaluere systemet, med sikte på å skape en lik praksis i hele landet?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg deler representanten Molviks utgangspunkt om åpenhet og offentlighet rundt helsepolitikken og helseforetakenes virksomhet. Derimot deler jeg ikke utgangspunktet om at det er uheldig at et helseforetak velger åpne møter, mens andre helseforetak ikke velger det. Tvert imot synes jeg det gir grunnlag for å vinne erfaringer med begge modeller, og det ligger selvfølgelig i et slikt utgangspunkt at de erfaringene bør komme fram og bli evaluert.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 15.