Stortinget - Møte onsdag den 12. desember 2001 kl. 10

Dato: 12.12.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 47 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:2 (2001-2002))

Sak nr. 2

Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Eli Sollied Øveraas og Rune J. Skjælaaen om tiltak for å motvirke fattigdom i Norge

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram sju forslag. Det er:

  • forslag nr. 2, fra Bjarne Håkon Hanssen på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 3 og 4, fra Bjarne Håkon Hanssen på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 5, fra Olav Gunnar Ballo på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 6, fra Olav Gunnar Ballo på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 7 og 8, fra Ola D. Gløtvold på vegne av Senterpartiet

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, ikke er fremmet.

Forslag nr. 6, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre SIFOs satser bindende for kommunene ved utmåling av økonomisk sosialhjelp til livsopphold.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 87 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.00.32)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 7 og 8, fra Senterpartiet.

Sosialistisk Venstreparti har varslet subsidiær støtte til forslagene. Er det riktig oppfattet?

Olav Gunnar Ballo (SV) (fra salen): Det er subsidiær støtte til forslag nr. 8. Forslag nr. 7 støtter vi primært.

Presidenten: Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen tilrettelegge nødvendige ressurser som følge av økte sosialhjelpssaker, utgifter til medisiner, lege- og tannlegeutgifter, gratis barnehage/SFO til sosialhjelps- og trygdemottakere under et visst nivå. På samme måte må kommuneøkonomien styrkes slik at grunnskolen har tilstrekkelig med ressurser uten at elevene skal kreves for egenandeler.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen revidere de veiledende satsene for sosialhjelp slik at de kommer på nivå med SIFOs satser og norm for livsopphold. Det må i tillegg være mulig å få dekket uforutsette utgifter, f.eks. til nødvendige medisiner, lege- og tannlegebehandling.»

Votering:Forslagene fra Senterpartiet ble med 82 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.01.24)

Presidenten: Forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre retningslinjene for utmåling av stønad til livsopphold slik at barnetrygd og engangsstønad ikke regnes med i inntekten ved beregning av sosialhjelpen.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 81 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.01.52)

Presidenten: Forslagene nr. 3 og 4, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, tas så opp til votering.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen evaluere systemet for fastsettelse av sosialhjelpssatsene, bl.a. ved å vurdere hvilke offentlige ordninger som skal inkluderes i den enkelte sosialhjelpmottakers inntektsgrunnlag, og hvilket kostnadsnivå en skal legge til grunn.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme konkrete forslag om en oppjustering av sosialhjelpssatsene i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett våren 2002.»

Senterpartiet har varslet subsidiær støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 56 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.02.14)

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere en ordning med fortrinnsrett til, og gratis barnehageplass og SFO til, alle barn som har foreldre som har sosialhjelp og/eller trygd under et visst nivå som hovedinntekt. Stortinget ber om at det legges fram en sak om dette senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2002.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 56 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.02.50)

Presidenten: Da skal vi votere over innstillingens forslag til vedtak.

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen sørge for at bruk av hospits som boligløsning for barnefamilier opphører. Bruk av hospits for barn og barnefamilier utover rene nødløsninger kan ikke aksepteres.

II

Dokument nr. 8:2 – forslag fra stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Eli Sollied Øveraas og Rune J. Skjælaaen om tiltak for å motvirke fattigdom i Norge – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.