Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Kenneth Svendsen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Øystein Hedstrøm.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til vår samferdselsminister, på vegne av Kenneth Svendsen:

«Ifølge VG den 20. februar d.å. vurderer Vegdirektoratet som fremtidig løsning å innføre variable fartsgrenser som i enkelte tidsrom settes til 50 km/t på E6 gjennom Østfold. Bakgrunnen for dette er at trafikkveksten gjennom Østfold har vært langt større enn flertallet på Stortinget har forutsett.

Vil statsråden fremme strakstiltak, bl.a. ved at utbyggingen av ny firefelts vei gjennomføres tidligere enn planlagt?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil først få påpeke at det ikke er riktig at Vegdirektoratet vurderer å etablere et system med variable fartsgrenser ned mot 50 km/t på E6 gjennom Østfold.

Jeg er meget klar over at trafikkveksten på E6 i Østfold er høyere enn på de fleste andre vegstrekninger i landet. Vegen har for dårlig standard i forhold til trafikkbelastningen, utviklingen i trafikkulykker er meget foruroligende og ulykkesfrekvensen er skremmende høy.

Som jeg har uttalt ved flere anledninger, vil jeg gi høy prioritet til å forsere utbyggingen av E6. Som jeg også tidligere har signalisert, vil jeg derfor komme tilbake til Stortinget med et forslag om å forsere utbyggingen av E6 gjennom Østfold.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det var oppløftende å høre at man ikke ønsker å innføre variable fartsgrenser, for med de køene vi har i Østfold i sommerhalvåret, kan bilpasseringene ved Svinesund være over 30 000 i døgnet, og da er jeg redd det ville ha korket seg helt.

Men så til disse forpliktende uttalelser om å komme tilbake til Stortinget: Statsråden var i Østfold den 4. desember og kom med forpliktende uttalelser. Det samme skjedde i et svarbrev til de ansatte ved bedriften Kynningsrud AS i Østfold, som mistet to av sine ansatte i en trafikkulykke på dødsveien E6.

Statsministeren var i Østfold sist lørdag på fylkesårsmøtet til Kristelig Folkeparti, og han kom også med forpliktende uttalelser.

Nå er det gått ganske lang tid siden 4. desember, og befolkningen i Østfold og de som trafikkerer denne veien, er veldig interessert i å få vite når forslag om bevilgninger kommer, og i hvilken takt utbyggingen av firefelts motorvei på E6 vil bli forsert.

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg viste til i mitt svar, vil jeg komme tilbake til Stortinget med et forslag om denne forseringen, og hvordan den skal finansieres. Når vi opplever en slik ulykkesfrekvens og en slik ulykkesutvikling som vi gjør nettopp på E6 i Østfold, er det viktig å tenke på varige løsninger så vel som på strakstiltak. Hele tiden vurderes det strakstiltak, og det vil innføres strakstiltak der situasjonen er mest prekær. Likevel vil jeg understreke behovet for at vi nettopp må tenke på varige løsninger, ikke bare på strakstiltak, og for meg er det viktig å finne fram til en varig løsning når det gjelder E6 i Østfold.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggsvaret, og registrerer at hun ikke svarte på mitt spørsmål: når og i hvilken takt man vil forsere utbyggingen. Stortinget har jo vedtatt en utbyggingstakt i veiplanen, så den problematikken som vi her snakker om, skaper stor usikkerhet.

Da statsråden var i Østfold 4. desember, sa hun – skal jeg tro mediene – at utbyggingen burde skje i samme takt som i Sverige, som planlegger å være ferdig fram til Svinesund i 2007, men på grunn av reguleringsproblematikken vil en maksimal utbyggingstakt bety fullt utbygd E6 til Svinesund i 2009. Vi vet at hvis ikke bevilgningene kommer, vil ferdige parseller som er klar til utbygging, ikke få en kontinuerlig utbyggingstakt. Det vil øke kostnadene og også belastningen på alle dem som må betale bompenger gjennom Østfold. Vil man foreta nødvendige bevilgninger, slik at E6 firefelts motorvei kan stå ferdig i 2009?

Statsråd Torild Skogsholm: Når jeg har sagt at vi ønsker en forsering av utbyggingen av E6, ligger det i det at den utbyggingen skal skje raskere enn det som ligger inne i Transportplanen. Det er nettopp det som ligger i begrepet forsering.

Som jeg har sagt tidligere, vil jeg komme tilbake til Stortinget med spørsmålet om hvordan en skal få dette til. Vi vil komme tilbake til det, og derfor vil jeg be om forståelse for at jeg ikke kan gå nøyere inn på det. Men jeg har et mål om at vi skal klare å gjøre det så fort som det er mulig, dvs. at det må være en sammenheng mellom planlegging som er ferdig, og hva som er mulig fysisk å få til, for gjennomføring av dette prosjektet.