Stortinget - Møte onsdag den 17. april 2002 kl. 10

Dato: 17.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Signe Øye (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«Wang Toppidrett har søkt om etablering av en avdeling ved Kirkeparken videregående skole i Moss. Det er bred politisk enighet både i fylkeskommunen og på kommunalt nivå i Østfold om en slik etablering av en toppidrettslinje. Av hensyn til de mange aktuelle søkerne er det ønskelig at skolen kan starte opp fra høsten 2002. Saken har nå stoppet opp i departementet.

Kan statsråden medvirke til at saken behandles raskt slik at oppstart høsten 2002 er mulig?»

Statsråd Kristin Clemet: Svaret på spørsmålet er i grunnen ja. Etter regjeringsskiftet tok jeg umiddelbart initiativ til å forenkle de administrative rutinene for behandling av privatskolesøknader, noe som har gjort saksbehandlingstiden adskillig kortere.

Når det gjelder søknaden fra Wang Toppidrett, har imidlertid denne tatt noe lengre tid enn andre søknader. Dette skyldes bl.a. at Wang Toppidrett har bedt om fritak fra privatskolelovens krav om skoleleder. Departementet har også måttet be søkeren om utfyllende opplysninger til søknaden.

Det vil ikke være riktig av meg rent formelt å forhåndskonkludere vedrørende behandlingen av denne søknaden, men jeg vil likevel si at når premissene for godkjenning er avklart og vi har fått disse utfyllende opplysningene til søknaden, vil departementet kunne avgjøre saken raskt.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det var positivt. Jeg regner også med at Wang Toppidrett vil akseptere de reglene som gjelder for privatskoler.

Det er veldig viktig at denne skolen får starte opp til høsten, for søkermassen utgjør faktisk fem ganger mer enn det den kan dekke i dag. Det er også veldig mange i området Østfold/Follo som søker til den skolen, og ved å plassere en sånn skole i Moss, vil den ha et omland som er veldig tett befolket, slik at veldig mange kan ta den utdanningen i Moss istedenfor i Oslo.

For Arbeiderpartiet er det viktig at de unge som er opptatt av idrett, får et slikt tilbud om en kombinasjon av skole og idrett. For egen del vil jeg legge til at fysisk aktivitet har vi for lite av, så det er bra om vi får til dette. Så jeg vil bare gjenta spørsmålet om statsråden kan forsikre at så lenge de legger seg innunder reglene, vil dette starte opp i 2002.

Statsråd Kristin Clemet: Som representanten Øye sikkert er kjent med, vil Regjeringen i relativt nær fremtid foreslå ytterligere forenklinger i privatskoleloven, men så lenge vi har den vi har, må vi naturligvis holde oss til de reglene som gjelder der.

Representanten Øye kjenner sikkert bedre til de lokale behov og ønsker enn jeg gjør. Som sagt har vi greid å korte ned saksbehandlingstiden betydelig, men det er klart at forutsetningen er at søknaden er kvalifisert, i den forstand at den oppfyller kravene i loven. Vi skal medvirke til å gjøre dette raskt straks vi har de nødvendige opplysningene i departementet.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Dette er et spennende samarbeidsprosjekt mellom offentlig og privat skole, og jeg ser det som viktig at det finnes et slikt tilbud også utenfor Oslo. Det er vel slik at Wang Toppidrett også har fått godkjennelse som privatskole allerede i begynnelsen av 1970-årene, så det skulle ikke være så veldig mye nytt som ligger i denne søknaden som trenger så lang behandling. Denne skolen drives etter nonprofitprinsippet, hvor offentlige tilskudd i sin helhet tilkommer elevene. Det er mange positive ting her som jeg synes det er viktig å legge til grunn for at vi kan få en oppstart så raskt som mulig. Jeg vil igjen anmode statsråden om å skjære igjennom sånn at det ikke tar enda ett år før denne skolen kan starte opp.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg skjærer igjennom på generelt og prinsipielt grunnlag i den forstand at jeg har medvirket til at saksbehandlingstiden er så kort som overhodet mulig, men jeg kan ikke skjære igjennom en lov som er vedtatt her i Stortinget. Så til syvende og sist må vi altså ha de opplysningene på bordet som faktisk kreves i loven.