Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 2003 kl. 10

Dato: 15.01.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Bjørn Jacobsen (SV): Eg tillèt meg å stille eit spørsmål til utanriksministeren:

«Som medlem av Tryggingsrådet dei to siste åra skulle Noreg kjempe for menneskerettar og sette sterkare fokus på dei uløyste konfliktane i verda. I ørkenen sørvest i Algerie bur det 165 000 saharawiske flyktningar, midt ute i noko av det mest ugjestmilde området i verda. Her bur dei fordi Marokko okkuperer Vest-Sahara.

Kva for initiativ kan Regjeringa ta for å sikre saharawianes rett til sjølve å bestemme si og sitt eige lands framtid gjennom ei fri og demokratisk folkerøysting?»

Utenriksminister Jan Petersen: Norge har hele tiden stått fast ved sin prinsipielle støtte til FNs arbeid med Vest-Sahara-saken, herunder det tidligere vedtatte løsningsforslaget, den såkalte Settlement plan. Vi har videre fremholdt at partene selv, med hjelp fra FNs spesialutsending James Baker, må finne en løsning på konflikten.

I Norges presidentskapsperiode i mars i fjor ledet vi konsultasjoner mellom de partene som er direkte berørt av konflikten, og Rådets medlemmer. Rådets seneste resolusjon om saken, resolusjon 1429, ble vedtatt enstemmig 30. juli samme år.

Partene har gitt uttrykk for tilfredshet med den balanserte tilnærming som Norge har til konflikten, og for den rolle som Norge har spilt i behandlingen av Vest-Sahara-spørsmålet i Sikkerhetsrådet.

Selv om vi nå har forlatt Sikkerhetsrådet, vil vi også i tiden fremover støtte fullt ut de bestrebelser og den meklingsprosess som finner sted i regi av Rådet. Siktemålet vil fortsatt være å bidra til en fredelig, varig og rettferdig løsning på Vest-Sahara-konflikten.

Norge har videre lagt vekt på de humanitære aspekter i arbeidet med Vest-Sahara-konflikten, som retur av krigsfanger, forsvunne personer og situasjonen for flyktninger. I 2001 og 2002 ble det gitt 2,5 mill. kr til Kirkens Nødhjelps arbeid i flyktningleirene i Tindouf, hvor Kirkens Nødhjelp har utsendte medarbeidere. I tillegg ble det i november 2002 gitt 3 mill. kr til UNHCRs arbeid i flyktningleirene. Vi tar sikte på å videreføre denne økte innsatsen også i 2003.

Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar for svaret. Kan utanriksministeren tenkje seg ei langsiktig løysing på denne konflikten som ikkje inneber ei folkerøysting om suverenitetsspørsmålet, og at flyktningane frå Algerie får vende tilbake til heimane sine i Vest-Sahara?

Utenriksminister Jan Petersen: Vi står fast på de standpunktene vi har hatt i denne saken tidligere, og ikke minst den prosessen som her nå foregår i regi av Sikkerhetsrådet. Den baserer seg også på de prinsippene vi har lagt til grunn tidligere. Så vi har ingen endringer i våre standpunkter på dette området. Vi ser det nå som viktig at partene finner frem til en løsning nettopp ved hjelp av Sikkerhetsrådet.

Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar for svaret.

Som det kan sjå ut for meg, har marokkanske myndigheiter i aukande grad både trenert og avvist alle positive innspel frå Front Polisario. Seinast i fjor haust, på 27-årsdagen for okkupasjonen av Vest-Sahara, uttalte Kong Mohammed at marokkanske myndigheiter ikkje har til føremål å følgje avtalane som dei tidlegare har skrive under.

Synest utanriksministeren det er naturleg å ta dette spørsmålet opp med marokkanske myndigheiter i Noreg?

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg tror for det første at det aller viktigste nå er at Sikkerhetsrådet sitter i førersetet i arbeidet med disse spørsmålene. Men Jacobsen har jo helt rett i at Norge også har en interesse i saken, og vi vil gjøre alt hva vi kan for å støtte Sikkerhetsrådets arbeid. Det betyr også at vi når vi er i samtale med partene, vil fremføre de standpunktene som Norge har hatt gjennom lengre tid i disse spørsmålene. Men jeg vil gjerne understreke at Sikkerhetsrådet selvfølgelig må sitte i førersetet i fremdriften av å finne en løsning.