Stortinget - Møte tirsdag den 25. februar 2003 kl. 10

Dato: 25.02.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 137 (2002-2003), jf. Dokument nr. 8:34 (2002-2003))

Sak nr. 9

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad om en statlig låne- eller garantiordning for de som får vansker med å betale ekstraordinære høye utgifter til strøm, om å øke satsene til lys og varme i bostøtten til å bli mer i samsvar med de reelle utgiftene og om å vurdere endringer i, eller dispensasjon fra NVEs forskrifter om fakturering

Talere

Votering i sak nr. 9

Presidenten: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talelisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Siri A. Meling (H) (ordfører for saken): Dokument nr. 8:34 gjelder et forslag om en statlig låne- eller garantiordning for dem som får vansker med å betale ekstraordinært høye utgifter til strøm. Videre foreslås det å øke satsene til lys og varme i bostøtten, slik at de blir mer i samsvar med de reelle utgiftene, samt å vurdere endringer i eller dispensasjon fra NVEs forskrifter om fakturering.

Det er bred enighet om å hjelpe husholdninger som får alvorlige problemer med å betale strømregningen.

På vegne av regjeringspartiene og flertallet i komiteen vil jeg vise til behandlingen av Innst. S. nr. 126 og debatten i Stortinget den 20. februar i år, hvor forslaget om å øke bostøtten for 1. termin fra 700 kroner til 2500 kr fikk enstemmig tilslutning, og videre at Sosialdepartementet sender et rundskriv til landets sosialkontorer der man oppfordrer til fleksibilitet i forhold til praktiseringen av lov om sosial omsorg, ut fra at dette er en midlertidig vanskelig situasjon mange er kommet opp i på grunn av ekstraordinært høye strømpriser nå i vinter. Man bør derfor vise forståelse, slik at folk ikke behøver å selge bilen e.l. på grunn av utgifter som skyldes en midlertidig situasjon.

Disse vedtakene ivaretar de hensyn som ligger bak punktene 1 og 2 i forslaget.

Når det gjelder forslagets punkt 3, vil jeg vise til kommentaren fra sosialministeren i brev til komiteen, datert 6. februar 2003. Der vises det til at olje- og energiministeren har tatt et initiativ overfor energiselskapene, for at de skal kunne tilby sine strømkunder en rimelig oppdeling av strømregningen og fleksible løsninger før kunden får problemer. Videre har olje- og energiministeren varslet at han vil gjennomgå forskriftene, slik at ingen kraftselskaper får anledning til å forhåndsfakturere overfor sine husholdningskunder. Han viser videre til at NVE har en gjennomgang av forskriftene om fakturering i samarbeid med bransjen.

Når det gjelder månedlig fakturering, har NVE ifølge olje- og energiministeren gitt dispensasjon, slik at kraftomsetningsselskapene kan tilby husholdningskunder med et årlig forbruk over 8 000 kWh etterskuddsvis fakturering basert på stipulert forbruk mellom avlesningene. Dispensasjonen gjelder for fakturering av forbruk til og med mai 2003, med andre ord til dagens ekstraordinære situasjon på strømmarkedet er over i forbindelse med snøsmeltingen i fjellet.

Jeg vil gi ros til Regjeringen og NVE for at de har vært raskt ute og gitt dispensasjon, slik at de husholdninger med høyest forbruk, og dermed de høyeste regningene, kan få oppdelt sine regninger i månedlige avregninger.

Med dette vil jeg anbefale komiteens tilråding om å vedlegge Dokument nr. 8:34 protokollen.

Sylvia Brustad (A): Når Arbeiderpartiet fremmet dette forslaget før jul, var det fordi vi skjønte at flere ville få problemer med å betale strømregninga denne vinteren, og det har vi – jeg hadde nær sagt dessverre – fått rett i. Forslagene nr. 1 og 2 i vårt Dokument nr. 8-forslag gjentar vi ikke nå, fordi vi i mellomtida, slik også saksordføreren i og for seg redegjorde for, har behandlet flere saker i kommunalkomiteen om hjelp til strømregninga som Stortinget har sluttet seg til. Der har Arbeiderpartiet fått gjennomslag for, bl.a. for å hjelpe dem som sliter mest med strømregninga, å øke tilskuddet til bostøtta med 2 500 kr for å dekke strømutgifter. I tillegg heves inntektstaket for å motta bostøtte med 30 000 kr i forhold til inntektsgrensa for 2002. Det betyr at langt flere vil få rett til bostøtte.

Dette er langt mer enn det Regjeringa opprinnelig foreslo. I tillegg gis det nå også rom for en praktisering ved sosialkontorene, som ikke stiller så strenge krav som det har vært gjort fram til nå i forhold til eiendeler, det å benytte barns sparepenger osv., før det gis hjelp til å klare midlertidige betalingsproblemer som følge av økning i strømprisene.

I tillegg er det heldigvis blitt gjennomslag for at Regjeringa skal gi en samlet vurdering av den økonomiske situasjonen i kommunene i revidert nasjonalbudsjett i vår som følge av en forventet økning i sosialhjelpsutgiftene.

Så til forslaget som dreier seg om muligheten til månedlig betaling. Det ønsker vi skal bli på permanent basis. Når vi gjør det, er det fordi vi ser at det kan være ett av flere virkemidler for å avhjelpe en vanskelig situasjon. Jeg vil derfor ta opp det forslaget som vi står sammen med SV om på dette punktet.

Presidenten: Sylvia Brustad har tatt opp det forslag hun refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.

Votering i sak nr. 9

Presidenten: Under debatten har Sylvia Brustad satt fram følgende forslag på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere å endre, eller gi dispensasjon fra NVEs forskrift, «Forskrift om måling, avregning og samordnet opptreden ved kraftomsetning og fakturering av nettjenester» slik at månedlig fakturering kan gjennomføres på permanent basis.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:34 (2002-2003) – forslag fra stortingsrepresentantene Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad om en statlig låne- eller garantiordning for de som får vansker med å betale ekstraordinære høye utgifter til strøm, om å øke satsene til lys og varme i bostøtten til å bli mer i samsvar med de reelle utgiftene og om å vurdere endringer i, eller dispensasjon fra NVEs forskrifter om fakturering – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 60 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.27.03)