Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2003 kl. 10

Dato: 02.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Tor-Arne Strøm til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Bjørgulv Froyn.

Bjørgulv Froyn (A): Jeg vil gjerne stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Avinor AS har gjennom nye bestemmelser gjort det mulig for Forsvaret å stenge luftrommet over Indre Helgeland for sivil flygning med inntil 1,5 timer pr. dag med én dags varsel. Dette har så langt ført til at Widerøe har måttet kansellere flygninger, noe som igjen fører til at reisende ikke får gjennomført planlagte reiser.

Hva vil statsråden gjøre for å ordne opp i dette, slik at sivil luftfart ikke blir skadelidende av Forsvarets behov for øvelsesflygning?»

Statsråd Torild Skogsholm: Norge er gjennom sitt medlemskap i Eurocontrol pålagt å gjennomføre tiltak som skal sikre større grad av samarbeid om sikkerhet og kapasitetsutnyttelse i det europeiske luftrommet.

I Norge har deler av passasjertrafikken tidligere foregått i ukontrollert luftrom hvor Forsvaret har drevet treningsflyging. Dette har i senere år ført til flere uønskede hendelser mellom sivile og militære fly.

FUA – Flexible Use of Airspace – går ut på å øke flysikkerheten og effektivisere bruken av luftrommet ved å avsette spesielle områder i bestemte tidsrom, for å skille militær treningsaktivitet fra sivil trafikk.

Luftfartstilsynet har fastsatt en forskrift som hjemler etablering og treningsområder etter FUA-konseptet.

I forbindelse med innføringen av FUA i Norge har departementet overfor Luftfartstilsynet forutsatt at det legges til rette for at den sivile trafikken i minst mulig grad blir skadelidende.

Områdene hvor og tidsrommene når de militære treningsaktivitetene kan være aktive, er nøye planlagt av Avinor AS og Forsvaret sammen med representanter for sivil luftfart. Avinor AS har opplyst at man i dette arbeidet har forsøkt å finne de tidsvinduene som gav minst mulig konsekvenser for sivile brukere, og som samtidig var forenlig med Forsvarets behov for trening.

Bjørgulv Froyn (A): Jeg takker for svaret.

På en måte er det litt overraskende at det er såpass tett samarbeid mellom Avinor og Forsvaret når de legger tidspunktene for øvelsesflyvingene der de blir lagt. Konsekvensene for Widerøe er ikke bare et spørsmål om Widerøes flyvinger, men om de reisendes behov for videre reiser ved knutepunkter, som i dette tilfellet primært vil være Trondheim. Dette skaper unødige problemer for reisende i et omfang som har skapt irritasjon, og det skaper unødige kostnader for Widerøe som operatør. De kan ikke levere den reisen som de opprinnelig tilbød, i og med at de bare får én dags varsel.

Mitt spørsmål til samferdselsministeren er: Er det ikke rimelig grunn til å se på den ordningen som fungerer mellom Avinor og Forsvaret, og kanskje bidra til at man finner andre tidspunkt for øvelsene slik at de i enda mindre grad enn det som blir registrert i dag, belaster den sivile luftfart?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er helt riktig at det er viktig å legge til rette for de reisendes behov, men det er også veldig viktig at vi ivaretar sikkerheten godt nok. Så lenge det er behov for en aktivitet fra Forsvarets side, må vi finne løsninger som er gode nok. Det har det vært arbeidet med, og det kommer det til å arbeides videre med for nettopp å unngå at vi får slike situasjoner som det her vises til.