Stortinget - Møte onsdag den 12. november kl. 10

Dato: 12.11.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Odd Holten (KrF): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«E6 gjennom Østfold er belastet med svært mange ulykker. Med bakgrunn i statsrådens uttalelse om forsert framdrift av anleggsarbeidene på E6 i Østfold, gjengitt i østfoldavisene, anmoder jeg om statsrådens vurdering av følgende: Kan en slik forsering gjennomføres innen 2007 for dermed å kunne redusere antall skadde og drepte på denne veien?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg har som samferdselsminister engasjert meg sterkt i å sikre raskere utbygging av nettopp E6 gjennom Østfold. Det er nødvendig spesielt ut fra trafikksikkerhetshensyn, men også ut fra den svært store betydningen vegen har for næringslivet over hele landet. Derfor la Regjeringen våren 2002 fram planer for forsert framdrift av utbyggingen av E6 gjennom Østfold, noe Stortinget sluttet seg til.

Dermed kan det tas sikte på at E6 gjennom Østfold og videre fram til Oslo skal stå ferdig som sammenhengende motorveg i løpet av 2009. Vesentlige deler av strekningen vil stå ferdig allerede i 2005, og Regjeringen har i statsbudsjettet for 2004 foreslått nok midler til å sikre en slik framdrift. Videre framdrift er avhengig både av at en framskynder bruk av statlige midler og bompengelån utover det som ligger i handlingsprogrammet for perioden 2002–2011, og lokal vilje til å øke takstene i nåværende bompengeordning for Østfoldpakka.

Jeg er nylig gjort kjent med at det lokalt arbeides med planer for å forsere ferdigstillelsen til 2007. En ytterligere forsering til 2007 vil være avhengig av framdrift i planarbeidet og forutsette større endringer i finansieringsopplegget.

Jeg er i utgangspunktet positiv til at det arbeides med muligheten for tidligere ferdigstillelse av E6 gjennom Østfold enn 2009, og at Vegdirektoratet vurderer disse planene nærmere. Det må imidlertid tas hensyn til at forsert utbygging av E6 ikke går på bekostning av utbyggingen av E18 gjennom Østfold. Regjeringen vil komme tilbake til opplegget for videre framdrift av E6-utbyggingen gjennom Østfold i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2006-2015, som legges fram i vårsesjonen 2004.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har ingen vanskeligheter med å gi statsråden stor honnør for den aktive holdning som har vært vist når det gjelder de meget viktige veiene E6 og E18 gjennom Østfold. Det har vært vist vilje og ikke minst evne til å få opp et tempo som er til stor nytte for denne regionen. Jeg er også svært glad for at vi nå kan konstatere at det ligger til grunn for 2004 også – så langt i budsjettbehandlingen her i Stortinget er muligheten til stede for at tempoet og arbeidet kan videreføres. Da synes det som om det er grunnlag for at jeg kan trekke den konklusjon, ut fra det Sarpsborg Arbeiderblad antok i sitt spørsmål, at statsråden vil ha full framdrift i denne saken i 2006.

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i mitt svar, er jeg opptatt av at vi skal finne en rask løsning for E6. Vi har allerede fått framskyndet dette med flere år, og vi kan i utgangspunktet uansett ha en ferdig firefelts veg i 2009, hvilket er en viktig framskynding i forhold til de tidligere planene. Som jeg har sagt, er jeg positiv til å se på muligheter for å forsere ytterligere – i den grad det er mulig. Det er viktig at denne vegen har en god standard, både av hensyn til dem som bor der, næringslivet som trafikkerer der, og ikke minst alle dem som er utsatt for ulykker, som det dessverre er altfor mange av.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret. På slutten av første svar gikk det vel også fram at statsråden hadde stor forståelse for at begge disse veiene, både E6- og E18-utbyggingen, nå må ses i en sammenheng ut fra den viktigheten de har, og den store ulykkesfrekvens som er. Da forstår jeg det slik at det som er statsrådens hensikt, er i størst mulig grad å parallellføre begge disse veiprosjektene til beste for trafikanter og næringsliv.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er spesielt opptatt av at en eventuell ytterligere forsering av utbygging av E6 ikke skal bidra til forsinkelser på E18. Jeg er opptatt av at vi skal ha et høyt tempo når det gjelder utbygging av begge vegene, og at vi eventuelt kan komme fram til en forsering uten at det skal gå ut over den andre.