Stortinget - Møte onsdag den 12. november kl. 10

Dato: 12.11.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Bjørgulv Froyn (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I St.meld. nr. 18 for 2002-2003 meddeler Samferdselsdepartementet at 450 MHz-frekvensene skal utlyses og tildeles i løpet av 2003. Disse frekvensressursene er pga. lave frekvenser spesielt egnet til å oppnå geografisk dekning i trafikksvake områder. CDMA 2000 er en mulig arvtaker for NMT 450-nettet som slås av neste år. CDMA 2000 er en standardisert 3G-teknologi, og et CDMA 2000-nett i 450 MHz-båndet vil gi et landsdekkende nett.

Vil statsråden sørge for en snarlig utlysing av 450 MHz-frekvensene?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil vise til nettopp St.meld. nr. 18 for 2002-2003, der det heter at departementet i samarbeid med Post- og teletilsynet tar «sikte på» å utlyse tillatelse til bruk av frekvenser i 450 MHz-båndet i løpet av 2003. Jeg kan forsikre om at det arbeides i departementet og i Post- og teletilsynet med å legge til rette for en snarlig utlysing.

Bjørgulv Froyn (A): Når jeg tar opp spørsmålet i denne form, er det fordi det skjer en relativt hurtig utvikling på dette området. I ulike fagmiljøer har man registrert at CDMA 2000 har en svært stor kapasitet på 450 MHz-frekvensene, noe som gir grunnlag for å gjennomføre dette, og jeg siterer det som var tilsynets konklusjoner i St.meld. nr. 18: «Frekvensene bør lyses ut som en samlet blokk i løpet av 2003.» Vi skriver i dag november 2003, og i bransjen er det ingen som hører noe om hvilke tidsplaner departementet har. Det ville være interessant med tanke på alt som skjer innenfor dette feltet, å vite mer om hvordan man kan inkludere også denne delen av teknologien, med tanke på å få et landsdekkende bredbåndsnett.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er nettopp det samme tilsynet som det her refereres til, som sitter med hovedparten av det arbeidet som nå pågår med å forberede utlysingen av disse frekvensene. Så vil jeg minne om at dette er et parallelt nett til det nettet som er bygd ut i 900-båndet og i 1 800-båndet. Fordelen med de frekvensene vi snakker om her, er nettopp at de rekker lenger. Jeg er interessert i at vi skal få tatt disse i bruk, og at vi skal få tatt dem i bruk på en slik måte at samfunnet er tjent med at vi også har et nett nettopp i dette frekvensbåndet. Dette arbeidet pågår som sagt både i tilsynet og i departementet, og vi tar fortsatt sikte på en snarlig utlysing av disse frekvensene.

Bjørgulv Froyn (A): Det er ikke jeg som har formulert målsettingen «i løpet av 2003». Det er både tilsyn og departement som selv har formulert det. Det som er det viktige i denne sammenheng, og det kan kanskje statsråden svare konkret på, er at statsråden også ser potensialet i samordning mellom de tre ulike nettene CDMA 2000, UMTS og GSM, for å få et landsdekkende nett.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg mener også det er viktig å se utbyggingene i sammenheng. Som kjent har vi ikke tatt i bruk UMTS-nettet ennå, og vi har flere parallelle nett. Det foregår stor nettutbygging i vårt land, og det er mye forskjellig teknologi som tas i bruk. Jeg er også opptatt av at vi kan ta i bruk disse teknologiene i en og samme type terminal for brukerne, og derfor er det viktig at vi ser flere aspekter enn bare frekvensbåndet når vi lyser ut dette. Dette gjør vi fordi innbyggerne i vårt land skal ha nytte av det tilbudet som vil komme i dette frekvensbåndet.