Stortinget - Møte tirsdag den 9. mars 2004 kl. 10

Dato: 09.03.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 137 (2003-2004), jf. St.meld. nr. 47 (2002-2003))

Sak nr. 2

Innstilling fra kommunalkomiteen om gransking av pionerdykkernes forhold i Nordsjøen

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt frem fire forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 3 og 4, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 2 er omdelt i salen med noe endret ordlyd.

Per Sandberg – til stemmeforklaring.

Per Sandberg (FrP): Da det kan virke som om forslag nr. 2 ikke vil få flertall, og da det har kommet signaler fra statsråden underveis i debatten om at dette er noe Regjeringen vil vurdere, vil jeg foreslå at forslaget gjøres om til et oversendelsesforslag.

Videre vil jeg få be om at forslag nr. 1 settes opp alternativt mot VI i innstillingen – dette fordi det vil bli en annen type votering også når det gjelder VII og VIII.

Presidenten: Presidenten vil etterkomme den anmodningen.

Det voteres først over forslagene nr. 3 og 4, fra Fremskrittspartiet. Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett 2004 fremme forslag til overslagsbevilgning til utbetaling av oppreisning til pionerdykkerne i Nordsjøen. Oppreisningen skal være på 1,2 mill. kroner og skal også ytes til etterlatte.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere særskilte pensjonsordninger for pionerdykkerne. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget med dette i egnet sak i løpet av 2004.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 81 mot 18 stemmer ikke bilfalt.(Voteringsutskrift kl. 19.53.56)

Presidenten: Når det gjelder forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er det fra forslagsstillerens side omgjort til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å fremme forslag til en kompensasjonsordning for etterlatte og overlevende, som ikke er kompensert etter ulykker i norsk offshorevirksomhet. I forhold nevnt i merknader under 2.5.»

Presidenten foreslår at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Komiteen hadde innstillet:

I

St.meld. nr. 47 (2003-2004) – om gransking av pionerdykkernes forhold i Nordsjøen – vedlegges protokollen.

II

Stortinget ber Regjeringen videreføre støtten til Stiftelsen Kontakttelefonen inntil ett år etter at fristen for å reise krav om økonomisk kompensasjon er utløpt.

III

Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av hvordan dykkeraktiviteter organiseres på norsk sokkel i dag.

IV

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett 2004 med en ramme for økonomisk kompensasjon for dokumenterte utgifter til Nordsjødykkeralliansen (NSDA) og enkeltpersoner som har medvirket til at pionerdykkernes innsats er blitt kompensert og hedret.

V

Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett 2004 fremme forslag om en bevilgning på inntil 10 mill. kroner til Norsk Oljemuseum i Stavanger.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Presidenten vil følge anmodningen fra representanten Sandberg om alternativ votering mellom forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, og VI i innstillingen.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen etablere en erstatningsordning for pionerdykkerne i Nordsjøen i samsvar med de retningslinjer som framgår av merknad fra medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i Innst. S. nr. 137 (2003- 2004).»

Komiteen hadde innstillet:

VI

Stortinget ber Regjeringen etablere en kompensasjonsordning for pionerdykkerne i Nordsjøen i samsvar med de retningslinjer som framgår av merknader fra komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, i Innst. S. nr. 137 (2003- 2004).

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet bifaltes innstillingen med 64 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.55.55)Videre var innstillet:

VII

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag til finansiering av Stortingets vedtak om kompensasjonsordning i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2004.

VIII

Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett 2004 fremme forslag til overslagsbevilgning til utbetaling av oppreisning til pionerdykkerne i Nordsjøen. Oppreisningen skal være på 200 000 kroner og skal også ytes til etterlatte.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.