Stortinget - Møte tirsdag den 9. mars 2004 kl. 10

Dato: 09.03.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 109 (2003-2004), jf. Dokument nr. 8:7 (2003-2004))

Sak nr. 8

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Lodve Solholm, Øystein Hedstrøm og Øyvind Vaksdal om ny vurdering av vernevedtak på Svalbard mht. vern og gruvedrift

Talere

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Bror Yngve Rahm (KrF) (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg skal ikke bruke mye av Stortingets tid på mitt innlegg.

Det vi behandler, er et forslag fra Fremskrittspartiet, der man ber Regjeringen om en ny vurdering av Øvre Reindalen med hensyn til vern og gruvedrift, og at det legges fram en sak for Stortinget om dette. Det er flertallets oppfatning, og også min egen, at opprettelse av verneplaner i utgangspunktet ikke er et ansvar for Stortinget, men er tillagt Regjeringens fullmakter. Flertallet ønsker derfor ikke å gå inn i en realitetsbehandling av denne saken, men viser i stedet til partienes merknader og forslag i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 38 for 2000-2001, Lov om miljøvern på Svalbard.

Med disse få ord anbefaler jeg flertallsinnstillingen om at forslaget fra Fremskrittspartiet ikke bifalles.

Øyvind Korsberg (FrP): Jeg skal ikke bruke så lang tid. Denne saken synes avgjort allerede, men av hensyn til lokaldemokratiet og næringslivet på Svalbard vurderer vi dette å være en så stor og viktig sak at den bør debatteres i Stortinget. Det er også derfor vi har fremmet forslaget. Vi er for øvrig helt på linje med Longyearbyen lokalstyre i så måte.

Gruvedriften på Svalbard er selve bærebjelken og livsnerven i samfunnet der oppe. Det Regjeringen har lagt opp til, er ganske betydningsfullt med hensyn til vern og konsekvensene det kan få med en betydelig reduksjon av gruvedriften og avvikling av den hvis de verste prognosene slår til.

Jeg er skuffet over stortingsflertallet som egentlig ikke vil ta en skikkelig debatt om denne saken. I veldig mange festtaler får vi høre hvor viktig lokaldemokratiet er, og hvor viktig det er at lokaldemokratiet får være med og styre, dette med lokalt selvstyre. Men når det kommer til en konkret sak i Stortinget, overkjører stortingsflertallet glatt de ønsker, krav og behov som lokalstyret på Svalbard har i saken.

Med det tar jeg opp Fremskrittspartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Øyvind Korsberg har tatt opp det forslag han viste til.

Steinar Bastesen (Kp): Norges tilstedeværelse på Svalbard er av stor betydning for hevdelsen av norsk suverenitet på øygruppen. Kulldriften er en viktig del av vår tilstedeværelse, selv om andre virksomheter nå kommer i tillegg. Etter Kystpartiets mening bør Norge satse på så mange ulike virksomheter på Svalbard som det er forsvarlig ut fra hensyn til den sårbare naturen i området.

Kulldriften på Svalbard er i både global og lokal sammenheng et lite problem for miljøet. I miljøpolitikken er det viktig å skille mellom reelle problemer og symbolpolitikk. Derfor vil Kystpartiet støtte forslaget om å be Regjeringen foreta en ny vurdering av Øvre Reindalen med hensyn til vern og gruvedrift og legge saken fram for Stortinget.

Jeg vil for øvrig peke på at Norge ikke bør legge faglig svakt begrunnede begrensninger på den virksomhet som opprettholder den russiske tilstedeværelsen på Svalbard. Denne tilstedeværelsen har bl.a. bedret russernes mulighet til å forsikre seg om at Svalbardtraktatens bestemmelser blir overholdt. I de sikkerhetspolitisk sensitive nordområdene er Norge tjent med å videreføre de tillitskapende tiltak som kan stabilisere og bedre forholdet mellom Norge og Russland. Vi er ikke tjent med en ensidig politikk og ensidig påvirkning i Svalbard-området. Det er Svalbardtraktaten for viktig til. Det er viktig å ivareta russernes og sine egne interesser.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, se side 2133)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Øyvind Korsberg satt frem et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta ny vurdering av øvre Reindalen mht. vern og gruvedrift, og legge dette frem for Stortinget.»

Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:7 (2003-2004) – forslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Lodve Solholm, Øystein Hedstrøm og Øyvind Vaksdal om ny vurdering av vernevedtak på Svalbard mht. vern og gruvedrift – bifalles ikke.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 80 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.00.49)